Ta potrawa podczas tegorocznych Spotkań z Folklorem wygrała w konkursie Smaki Regionu. Przygotowały ją członkinie Stowarzyszenia „Aktywni i Radośni”, działające przy Specjalnym Ośrodku Szkolno -Wychowawczym w Słupcy.
Jak co roku, V edycja konkursu kulinarnego cieszyła się ogromnym zainteresowaniem. Tym razem tematyka obejmowała danie główne. Do rywalizacji stanęło aż 15 drużyn, reprezentujących stowarzyszenia, organizacje, a także osoby prywatne. Byli to m.in. „Stowarzyszenie Nasze dzieci – nasza szkoła” – reprezentujący Zespół Szkolno – Przedszkolny z Kotuni, Stowarzyszenie „Razem Możemy Być Lepsi” z Cienina Kościelnego, Stowarzyszenie „Łączy nas Izdebno”, Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Strzałkowie, „Stowarzyszenie osób niepełnosprawnych Gminy Strzałkowo”, „Stowarzyszenie „Razem” przy CKZiU w Strzałkowie, Ewa Szklarkowska i Beata Bartkowska – Kwalifikacyjny Kurs Zawodowy przy CKZiU w Strzałkowie, Koło Gospodyń wiejskich w Strzałkowie, „Stowarzyszenie Aktywni i Radośni” przy SOSW, Daniel Ligocki i Karolina Dziewiątka z ZSE w Słupcy, Zofia Burda i Barbara Caban, reperezentujące duet z PRL-u, Ewa Chlebowska – reprezentująca Gospodarstwo Agroturystyczne „Hacjenda” z Augustynowa, Koło Gospodyń Wiejskich z Augustynowa, Renata Błażejewska oraz Ochotnicza Straż Pożarna w Ciążeniu.
Pierwszą nagrodę o bon w wysokości 2000 złotych powędrowało dla „Aktywnych i Radosnych” ze Słupcy. Drugie miejsce i bon w wysokości 1500 złotych za pieczoną szynkę zajęło „Stowarzyszenie Razem Możemy Być Lepsi”, a trzecią i bon w wysokości 600 złotych otrzymał kulinarny duet -Daniel Ligocki i Karolina Dziewiątka z Zespołu Szkół Ekonomicznych w Słupcy. Przyznano także dwie dodatkowe nagrody – Nagród Specjalną, która powędrowała dla pań z Ochotniczej Straży Pożarnej w Ciążeniu oraz Nagrodę Publiczności, którą wręczono „Duetowi z PRL-u”.