Strona główna / Informacje / Kurczak w sosie śmietanowym

Kurczak w sosie śmietanowym

Kolejne przepisy z naszych archiwalnych kulinariów przedstawia Bogusław Byczkowski ze Słupcy.

Kurczak w sosie śmietanowym

Składniki

kurczak

marchewka

pietruszka

seler

por

200 ml śmietana 30%

2 łyżki masła

2 łyżki mąki

Wykonanie

Kurczaka gotujemy z warzywami (tak jak rosół). Masło wrzucamy do rondla, rozpuszczamy. Dodajemy mąkę, rumienimy ją. Później małymi ilościami dodajemy ok. pół litra rosołu, ciągle mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy śmietanę. Na koniec przyprawiamy do smaku pieprzem, solą i odrobiną maggi. Kiedy sos jest gotowy, wykładamy kurczaka z rosołu do sosu. Podajemy z ryżem lub ziemniakami, koniecznie duszonymi. Bardzo dobrze smakuje z buraczkami.

Kotlety mielone z pieczarkami

Składniki

1 kg mięsa mielonego

pół kg pieczarek

1 cebula

2 łyżki koncentratu pomidorowego

4 łyżki ketchupu pikantnego

pół szklanki mleka

2 łyżki bułki tartej

2 jajka

sól, pieprz, majeranek

Wykonanie

Cebulę pokrojoną w drobną kostkę podsmażamy na oleju, do zeszklenia. Dodajemy posiekane w kostkę pieczarki i podsmażamy, aż woda wyparuje. Bułkę tartą zalewamy ciepłym mlekiem. Następnie wszystko mieszamy, dodajemy przyprawy i formujemy kotlety. Smażymy na gorącym tłuszczu, rumieniąc z obu stron.

Karkówka pieczona

Składniki

1 kg karkówki

2 cebule

majeranek

sól

pieprz

Wykonanie

Karkówkę kroimy w plastry. Przyprawiamy solą i pieprzem. Zostawiamy na noc w lodówce. Na drugi dzień pieczemy na smalcu, obustronnie na różowo. Później dodajemy cebulę pokrojoną w ósemki. Przykrywamy pokrywką, dusimy przez pół godziny. Zdejmujemy pokrywkę, podgrzewamy przez ok. 15 minut na małym ogniu, aby sos odparował. Na koniec dodajemy majeranek. Podgrzewamy jeszcze ok. 5 minut. Najlepiej podawać z ziemniakami i marchewką na parze.

Murzynek

Składniki

2 szklanki mąki

1,5 szklanki cukru

5 jaj

20 dag margaryny

3 łyżki oleju

3 łyżki kakao

1/ 3 szklanki wody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 cukier waniliowy

Wykonanie

Margarynę, cukier, olej, wodę, kakao podgrzewamy, cały czas mieszając, aby powstała jednolita masa. Czekamy do wystudzenia, dodajemy 5 żółtek. Mieszamy. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym, a na koniec ubite białka. Wykładamy do foremki. Pieczemy ok. 50 min. w 180 stopniach C. Posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą.

2 komentarze

  1. fajny pomysł na wymianę przepisów kulinarnych 🙂

  2. Mniam! Aż zgłodniałam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.