Ruszy nabór do szkół ponadgimnazjalnych . Każda ze szkół zawodowych w naszym powiecie oferuje szereg ciekawych zawodów na poziomie zarówno technikalnym jak i zawodowym . Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Strzałkowie pragnie kształcić absolwentów gimnazjum między innymi w zawodzie Technik Technologii Żywności, który śmiało można nazwać zawodem z przyszłością . To nie tylko ciekawy kierunek skierowany dla wszystkich , których interesuje żywienie i żywność począwszy od pozyskania surowca poprzez proces technologiczny a skończywszy na wytworzeniu finalnego wyrobu ale również sposób na pewną prace po ukończeniu szkoły bądź kontynuację nauki na studiach wyższych na Wydziale Nauk o Żywieniu i Żywności . Człowiek jadł , je i jeść będzie a rynek spożywczy rozwija się niezwykle intensywnie i coraz więcej pojawia się koncernów żywnościowych poszukujących pracownika wykształconego w tym kierunku. Szkoła wychodząc więc naprzeciw potrzebom rynku pracy zarówno lokalnego jak i krajowego proponuje kształcenia na tym kierunku współpracując z okolicznymi zakładami przetwórstwa spożywczego. Placówka w trosce o wszechstronny rozwój zawodowy swoich uczniów organizuje im ciekawe praktyki zagraniczne . W ramach doskonalenia zawodowego uczniowie już we wrześniu 2018 roku skorzystają z wyjazdu na praktyki zawodowe do słonecznych Włoch , gdzie oprócz tajników zawodu poznają również kulturę tego kraju i podszkolą z pewnością znajomość języka obcego . W ramach co tygodniowego kształcenia praktycznego odbywają się zajęcia w pracowni szkolnej jak i w strzałkowskiej Mleczarni , co gwarantuje dokładne poznanie zawodu jak i lepsze przygotowanie do egzaminów potwierdzających kwalifikacje zawodowe. . Bardzo często szkoła zaprasza profesjonalistów cukierniczych , którzy szkolą nasza młodzież . Warto dodać , że szkoła posiada 6 -stanowiskową bazę dydaktyczną do nauki zawodu w ramach pierwszej kwalifikacji t.04 , którą w roku szkolnym 2016/2017 doposażono w nowoczesny i profesjonalny sprzęt gastronomiczno-cukierniczy .Praca technologa żywności opiera się również na laboratoryjnym badaniu żywności w związku z czym szkoła doposażyła także pracownie chemiczną co pozwala na dokonywanie analizy składu surowcowego żywności . A Technik Technologii Żywności to osoba , która w przyszłości pracować może na wielu stanowiskach w branży spożywczej nie wykluczając branży gastronomicznej.
Jednocześnie szkoła dzięki temu, że jest Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego prowadzi szereg darmowych weekendowych Kursów Kwalifikacji Zawodowych dla osób pełnoletnich zarówno naszych uczniów jak i chętnych z zewnątrz. Nasi uczniowie mogą skorzystać więc z dodatkowej formy zdobycia nowego zawodu .Uczeń kształcący się w zawodzie Technik Technologii Żywności może również stać się słuchaczem kursów , które prowadzą do pozyskania przez niego kolejnego zawodu jakim jest między innymi Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych . Szkoła dysponuje zarówno doskonała bazą dydaktyczną w postaci przestronnej , dobrze wyposażonej kuchni jak i nauczycielami zawodu. I choć każdy dorosły może zgłosić się na taki kurs to doświadczenie pokazuje , że najchętniej naukę podejmują uczniowie naszej szkoły , a tym samym kończąc szkołę mają w ręku dwa zawody .
Drogi Gimnazjalisto i Drodzy Rodzice jeśli zależy Wam na zdobyciu zawodu z przyszłością dla siebie dla Waszych dzieci zapraszamy do podjęcia nauki w Technikum Technologii Żywności w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Strzałkowie !