Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Gorzykowie otrzymały kolejne wyróżnienie kulinarne. Tym razem jury konkursu „Smaki, smaczki i przysmaki gnieźnieńskiej kuchni” doceniło miodowe stoisko promocyjne reprezentantek naszej gminy.
Kucharki z Gorzykowa już nieraz udowadniały, że znają się na swoim fachu, jak mało kto w okolicy. Świadczą o tym liczne nagrody i wyróżnienia dla ich koła. Sobotnie, siódma już impreza kulinarna, odbyła się tradycyjnie w gnieźnieńskich ogrodach Hotelu Adalbertus. Nasze panie, zawitały tam już szósty raz. Tym razem dwukrotne zdobywczynie nagrody głównej, czyli „złotej łyżki” musiały zadowolić się innym, także znaczącym wyróżnieniem – dla najlepszego stoiska promocyjnego, które swoją tematyką nawiązywało do miodu. Miód był także głównym składnikiem konkursowych przepisów pań z Gorzykowa, poza daniem głównym. Nasze przedstawicielki zaprezentowały w konkursie, rolady wołowe – danie główne, miodownik – ciasto i miodowa – nalewka. Potrawy i stoisko przygotowały wspólnie: Mirosława Andrzejaszek, Joanna Andrzejaszek, Monika Andrzejaszek, Ewelina Sucholas, Lidia Paluch, Izabela Szady, Marzena Kubasiak, Jolanta Swat, Ewa Jastrzębska, Krystyna Kierzek oraz specjalista od miodowych przysmaków – Krzysztof Sesiuk.
Więcej w Kurierze.