12 lipca Koło Gospodyń Wiejskich w Ratyniu rozpoczęło projekt pt.” Z Babcinej Kuchni”.
Podczas pierwszych warsztatów panie kisiły kapustę i ogórki oraz wytapiały smalec ze skwarkami. Celem warsztatów była aktywność społeczeństwa oraz integracja międzypokoleniowa, a także propagowanie dawnych metod kiszenia kapusty i ogórków i przekazywanie tych cennych wskazówek młodemu pokoleniu. W warsztatach wzięło udział 30 osób. Projekt jest dofinansowany ze środków programu Działaj Lokalnie Polsko-Amerkanskiej Fundacji Wolności. Środki pozyskane za pośrednictwem Afiliowanego Ośrodka Działaj Lokalnie Stowarzyszenie Unia Nadwarciańska.
– Kolejne warsztaty odbędą się w sierpniu i we wrześniu. W ramach projektu pozyskałam 2459 zł. Z pozyskanych środków zakupione zostało również niezbędne wyposażenie, które będzie wykorzystane podczas realizacji projektu: kamionkowe garnki, termosy do kawy i herbaty, drewniane łyżki oraz rondle ceramiczne… – powiedziała Katarzyna Wojewoda.