Strona główna / Informacje / Ludzie / Owoce – dobre na wszystko

Owoce – dobre na wszystko

owoceTym razem o słodszym obliczu kuchni, wykorzystaniu owoców i połączeniu ich w codziennej diecie opowie radna z Zagórowa – Nina Madalska.
Jak powiedziała w pierwszej części naszego spotkania, lubi gotować sezonowo, wykorzystując wszystkie dostępne warzywa, a także i owoce. – To one są podstawą mojej kuchni. Mój dom jest otwarty na gości. Często odwiedzają nas znajomi i rodzina. To dla najbliższych, a także i dla nich lubię przygotowywać słodsze potrawy. Są nimi oczywiście desery, które z synami uwielbiamy. W tej materii można eksperymentować do woli łącząc ze sobą różne odmiany owoców. Ja jednak przekonałam się do owoców karmelizowanych. Choć niestety są nieco kaloryczne, to smakują i wyglądają efektownie – mówi Nina.
Jak dodaje najlepiej do karmelizowanie nadają się owoce takie jak gruszki czy jabłka, a z nimi idealnie łączy się ser mascarpone, którego Nina jest zagorzałą zwolenniczką. Jest dodatkiem zarówno do potraw mięsnych, sosu do spaghetti jak i deserów. Masy na bazie tego serka można tworzyć na wiele sposobów. Mascarpone ze słodką śmietanką użyjemy zarówno do deserów z owocami lub po prostu jako dodatek do świeżych owoców podanych w miseczce.
– Choć jestem zdania, że sam ser może być nieco za „ciężki”. Więc prawie zawsze w deserach łączę go ze śmietaną. Pomysłów jest więc bez liku – dodaje nasza rozmówczyni.
Jak tłumaczy Nina, innym deserowym pomysłem mogą być także grillowane owoce. Tutaj również kombinacji jest wiele. Jednak w takim daniu najlepiej sprawdzają się banany. Przekrojone na pół. Grillowane, a następnie podane z roztopioną gorzką czekoladą. – W sezonie grillowym, który mamy obecnie to moim zdaniem doskonała kompozycja – dodaje Nina. Więcej w Kurierze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

ody>