Strona główna / Informacje / Ludzie / Tradycja w kuchni najlepsza

Tradycja w kuchni najlepsza

tradycja2O tym, jak wykonać pyszny sernik na zimno, zaletach własnoręcznie pieczonego chleba i gołąbkach przygotowywanych nieco inaczej w drugiej części kulinarnego spotkania opowie Violetta Wośkowiak z Kotuni (gm. Słupca), żona tutejszego sołtysa.

Nasze kulinarne dziedzictwo, w postaci wspaniałych dań  wraz z wszelakimi regionalizmami, wraca do łask. Powoli zdajemy sobie sprawę, że w kuchni polskiej, podobnie jak w kuchniach innych państw, drzemie wiele różnorodnych i unikalnych smaków: jak pieczona kaczka, tradycyjny schabowy, niedzielny rosół, sałatka warzywna czy pieczony chleb.

Jak nasza rozmówczyni  wspomniała już w pierwszej części,  tradycyjna kuchnia zawsze była jej bliska. Tą preferowała od początku swojego gotowania. Jest smaczna,  pożywna i lubiana przez jej domowników. Choć? Pani Violetka od pewnego czasu też wprowadza tutaj nowości, jak gołąbki przygotowywane nieco inaczej. Inaczej, bo zamiast zawijane tradycyjnie w kapustę, nasza rozmówczyni kapustę drobno pokrojoną dodaje do kotletów.  – Myślę, że to dobre rozwiązanie. I przygotowuje się je znacznie szybciej niż zawijane w kapuście. Szczerze wolę je od tradycyjnych. Bardzo delikatne i smaczne. A dopełnieniem całego dania jest oczywiście sos pomidorowy i ketchup  – tłumaczy.

Jakiś czas temu nasza rozmówczyni otrzymała zakwas na chleb, a wraz z nim dołączony przepis. Postanowiła go upiec.  – Choć wymagało to sporo pracy, chleb był udanym wypiekiem. Ma innym smak.  Jest smakowity, ale czasochłonny. Jego zaletą jest z pewnością to, że na długo utrzymuje świeży smak. Niestety z braku czasu rzadko go piekę – mówi z uśmiechem.

Wiele ze swoich inspiracji kulinarnych nasza rozmówczyni czerpie też od koleżanki Aliny, która jak twierdzi jest perfekcjonistką w kuchni. – Kiedy otrzymuję od niej przepis wiem, że potrawa czy też ciasto z pewnością będzie udane. Takim sposobem w mojej kuchni pojawił się sernik bez pieczenia na biszkoptowym spodzie. Dopełnieniem całego smaku są z pewnością owoce (można je dodać według własnego uznania), a także galaretki smakowe. Myślę, że przepis jest wart wypróbowania – dodaje. Więcej w Kurierze

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

ody>