W kuchni Moniki Kałmuckiej
O tym co lubi gotować najbliższym… O pasji gotowania i spełnieniu się w kuchni tym razem opowiada Monika Kałmucka z Mariantowa, prywatnie żona tutejszego sołtysa.
Monika na co dzień wspólnie z Darkiem – swoim mężem zajmuje się prowadzeniem gospodarstwa rolnego. Zawsze jednak znajduje czas na swoją pasję, czyli gotowanie. Zapytana o to jaką kuchnię preferuje, bez zastanowienia odpowiada, że króluje u niej ta… tradycyjna, jednak bardzo często ją unowocześnia. – Lubię gotować, spędzać czas w kuchni, eksperymentować. Co prawda często wzoruję się na przepisach, jednak zmieniam je potem nieco i modyfikuję pod tzw. swój smak i smak moich domowników – nadmienia.
Oczywiście są potrawy, które w domu Moniki tylko na święta smakują wyjątkowo, jak orzechowiec na Boże Narodzenie, czy babki przygotowane z okazji Świąt Wielkanocnych. – Staram się wszystko przygotowywać sama. Piec ciasta, mięsa, wykonywać sałatki. Dbam też o to, że kiedy mamy jakąś imprezę rodzinną menu wówczas modyfikuję, nie zawsze gotując te same potrawy. Święta tak, ale inne uroczystości niekoniecznie. Nie umiem powiedzieć czy przygotowuję szybkie potrawy. Nie jest tajemnicą, że do ciast z masami trzeba jakby rzec … bardziej się przyłożyć, a co za tym idzie poświęcić więcej czasu. Nie jest to oczywiście żadnym dla mnie problemem. Jeśli jednak w zwykły dzień tego cennego czasu nam brakuje, to fajnym rozwiązaniem jest ciasto nygus. To ciasto drożdżowe, nie wymagające dużego nakładu czasu. Wszystkie potrzebne składniki wrzucamy do miski, czekamy godzinę, by wyrosło, szybko wyrabiamy i… pieczemy – dodaje Monika.
Zapytana o ulubioną potrawę odpowiada, że jest to zdecydowanie bigos cygański i filet z kurczaka zapiekany w piekarniku z Fixem z Knorra. – Uwielbiamy rodzinnie tą potrawę, jest stosunkowo szybka i naprawdę fajna w smaku. Przygotowuję ją praktycznie całorocznie. A jeśli natomiast chodzi o kuchnię typowo jesienną, to królują u nas grzyby – zapiekane na maśle, z cebulką i śmietaną z patelni, jako marynowane w słoiczkach oraz w formie zupy grzybowej. Jeśli właśnie chodzi i zupy to naszym jesiennym przysmakiem jest zupa dyniowa z szarymi kluseczkami. Uważam, że do dyni warto smakowo się przekonać. Nie tylko zaskakuje specyficznym smakiem , ale również walorami witaminowymi – powiedziała kończąc Monika.
Bigos po cygańsku
Składniki:
– 1 kg pieczarek,
– 2 cebule,
– 1 słoik ogórków konserwowych,
– 4 papryki surowe (kolorowe),
– 1 kg mięsa mielonego.
Wykonanie: Pieczarki umyć i pokroić. Usmażyć z cebulką pokrojoną w kostkę. Ogórki i papryki również pokroić w kostkę. Dodać do pieczarek z cebulką. Gotować do miękkości warzyw. Przyprawić solą, pieprzem i vegetą. Z mięsa mielonego przyprawionego solą, pieprzem , jajkiem i bułką tartą uformować małe kuleczki i usmażyć na patelni. Upieczone kotleciki dodać do warzyw i dusić jeszcze chwilę. Kotleciki mogą się trochę rozgotować. Często mieszać.
Nygus – ciasto drożdżowe na szybko
Składniki:
– 10 dag drożdży,
– 1 szklanka cukru,
– 1 szklanka zimnego mleka,
– 1 szklaka oleju,
– 3 całe jajka i 3 żółtka,
– 5 szklanek mąki pszennej.
Wykonanie: Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski. Zostawić na godzinę w ciepłym miejscu , następnie wymieszać i piec 30 minut w temp. 180 stopni.
Zapiekany kotlet z kurczaka
Składniki:
– filet z kurczaka,
– pieczarki,
– cebulka,
– żółty ser,
– śmietanka 30%
– Fix do makaronu bolonese (Knorr).
Wykonanie: Filety lekko przyprawić i obsmażyć na patelni. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, włożyć pieczarki przesmażone z cebulką, na to starty żółty ser. To wszystko zalewamy sosem wymieszanym z Fixem. Zapiekamy w piekarniku około 30 minut.