O pasji pieczenia, nowinkach kulinarnych o połączeniu tego z kwiatowym hobby tym razem opowie mieszkanka Imielnego Kamila Kazimierska.
Kiedy nasza rozmówczyni była małą dziewczynką i nastolatką, nie była zainteresowana kuchnią. Wszystko zmieniło się, kiedy poznała swojego przyszłego męża Andrzeja.
– Jak mówi staropolskie przysłowie, przez żołądek do serca. Andrzej bardzo szybko polubił moją kuchnię, a ja zaczęłam lubić coraz bardziej w niej przebywać. Kiedy przyswoiłam już podstawowe tajniki gotowania i pieczenia, przyszedł czas na nieco bardziej skomplikowane rzeczy – mówi na początku spotkania Kamila.
Odkryła, że pieczenie ciast będzie jej pasją, którą chciałaby ulepszać z dnia na dzień. I to bez wątpienia udało się jej. Jak dodaje po chwili, smykałkę do pieczenia odziedziczyła po cioci Małgorzacie, która z zawodu jest kucharką. – Ciocia z zawodu jest kucharką i zawsze wiedziała, jak połączyć ze sobą składniki, żeby powstało z tego prawdziwe kulinarne dzieło. Do dziś kiedy mam jakieś wątpliwości, dzwonię właśnie do niej. To ona zdradziła mi parę sekretów kulinarnych i opcji ratunkowych, a to zawsze się przydaję. To właśnie od niej otrzymałam przepis na przepyszne ciasto z aromatem arakowym z ananasowym ponczem oraz owocami. Ów ciasto nie miało wówczas nazwy. Wymyśliłam, że będzie to „Małgorzatka” – oczywiście od jego autorki – dodaje Kamila.
Pomimo swojego młodego wieku, dla naszej rozmówczyni nie stanowi już problemu upieczenie urodzinowego tortu czy innych bardziej skomplikowanych ciast. Tutaj zbawienne okazują się nie tylko przepisy pozyskane od cioci, ale także internet. W poszukiwaniu słodkich nowości Kamila korzysta ze znanych kulinarnych stron internetowych oraz kulinarnych blogów.
Na jednym z nich poszukała żyrafę – ciasto naszego kulinarnego spotkania z pewnością cieszące oko, urzekające też smakiem.
– Często Internet okazuje się być doskonałym źródłem informacji, z którego często korzystam. Uwielbiam wyszukiwać nowe przepisy. Nie wyobrażam sobie teraz gotowania bez sieci, która oferuje praktycznie każdą kuchnię świata na wyciągnięcie ręki. Jednak trzeba zwrócić uwagę na to, że nie wszystkie przepisy zaczerpnięte z Internetu mogą być dobre i sprawdzone. Czasem potrzebna jest również wyobraźnia, by sprawdzić, czy dany przepis nadaje się do przyrządzenia, ponieważ niektórzy ludzie umieszczają przepisy, które mogą okazać się kompletną gafą. Przepisów szukać więc należy na sprawdzonych stronach.Jeśli chodzi o sam przepis na wspomnianą żyrafę, w oryginale na jednym z blogów była z dodatkiem wiśni oraz serka mascarpone. Ja ciasto wykonałam w wersji nieco prostszej, do masy wykorzystując galaretkę połączoną z kremówką. Ciasto jest przepyszne. Na początku trochę problemu być może sprawia skonstruowanie ciasta roladowego, ale dla samego wyglądu warto spróbować wykonać wspomniane ciasto – mówi Kamila.
Piekąc jednak ciasta na domowe uroczystości czy święta nasza rozmówczyni urozmaica je, by każdy na stole mógł znaleźć coś dla siebie. Jeśli jest to tort z masą śmietanową uwielbianą przez domowników, to kolejnym jest takie, w którym znajdzie się masa masłowa, preferowaną przez naszą rozmówczynię. – Chociaż dobrym rozwiązaniem jest upieczenie biszkoptu i przekładanie jego najróżniejszymi masami. Tutaj możliwości są nieograniczone. Szukając niedawno z bratem jakiegoś nowego, niespotykanego ciasta, trafiliśmy na biszkoptowe, jednak z wieloma wariantami. To bez wątpienia ciasto urzekające feerią barw, jak wirująca cygańska, falbaniasta spódnica, jak wędrujący tabor, być może właśnie stąd jego nazwa – cygańskie ścieżki. Na pewno przyciąga wzrok i zachęca do skonsumowania. Jednak jego przygotowanie wymaga dość dużo pracy, bowiem do każdej z kilku mas biszkoptowych oprócz podstawowych produktów dodaje się odpowiednio kakao, mak oraz kisiel wiśniowy. Całą trudność sprawia nie tyle dodanie wspomnianych produktów, ale umiejętne i ostrożne rozlanie ciasta na wyłożonej papierem blaszce, zaczynając od samego środka. Po upieczeniu ciasto trzeba przekroić na pół i przekładając masą z galaretką. Brat pierwotnie owe ciasto wykonał na okrągłej tortownicy. Wyszło troszkę inaczej, niż w oryginalnym przepisie. Ja wykonuję je na tradycyjnej blaszce, Raz zapomniałam dodać oleju. Ciasto wyszło przez to nieco suche. Cygańskie ścieżki doskonale komponują się z masą – galaretką oraz serkiem danio. Z ciastem może i jest dużo pracy, ale efekt jest imponujący – tłumaczy Kamila.
(Na kolejną część kulinarnego spotkania z mieszkanką Imielnego zapraszamy w przyszłym tygodniu)
Ciasto żyrafa
Ciasto czekoladowe I etap
5 żółtek
4 łyżeczki cukru
100 g mąki
80 ml wody
45 ml oleju 1 łyżeczka cukru waniliowego
II etap
3-4 łyżki kakao
4 białka
4 łyżeczki cukru
Ciasto na wzór
1 białko
2 łyżeczki cukru
2 łyżki ciasta (I etap)
1 łyżka mąki
Masa
250 ml śmietany min 30%
Galaretka agrestowa (galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance wody)
+ wilgotna ściereczka +blacha z wyposażenia piekarnika (np. 42×37 cm)
1. Przygotowujemy ciasto czekoladowe (I etap). Żółtka ubijamy z cukrem. Następnie dodajemy mąkę, wodę, olej oraz łyżeczkę cukru waniliowego. Możemy też dodać pół łyżeczki proszku do pieczenia. Miksujemy do połączenia składników.
2. Ciasto na wzór. Białko ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i miksujemy do rozpuszczenia drobinek. Dodajemy 2 łyżki ciasta, które przygotowaliśmy chwilę wcześniej. Mieszamy łyżką. Gdy uzyskamy jednolitą masę, wyciskamy rękawem cukierniczym kontury (ja nakładałam łyżką) na wysmarowany tłuszczem papier do pieczenia. Wkładamy na 2-3 minuty do piekarnika nagrzanego do 170 stopni.
3. Ciasto czekoladowe (II etap). Do przygotowanego wcześniej ciasta z I etapu, dodajemy kakao i miksujemy. W innym garnku ubijamy na sztywno 4 białka, a następnie dodajemy cukier. Ubitą na sztywno pianę, dodajemy małymi ilościami do ciasta, mieszając dokładnie gumową łopatką.
4. Ostatni etap to wylanie ciasta czekoladowego na blachę z przygotowanymi wcześniej konturami. Delikatnie rozprowadzamy ciasto, aby nie zepsuć przygotowanego wcześniej wzoru z białek. Pieczemy w 190 stopniach przez ok 15 minut. Ciasto może być gotowe wcześniej, więc musimy sprawdzać w czasie pieczenia. Od ciasta odrywamy papier do pieczenia, przykrywamy wilgotną ściereczką i zawijamy na wałek. Pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia.
5.Ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy wystudzoną tężejącą się galaretkę mieszany bądź delikatnie miksujemy.
6. Roladę smarujemy masą, pozostawiając wolne miejsce przy brzegach. Zawijamy, starając się zrobić to dość ciasno, uważając, aby masa nie wyleciała. Wkładamy na 1-2 godziny do lodówki lub pozostawiamy w chłodnym pomieszczeniu.
Cygańskie ścieżki
Składniki na ciasto:
– 9 białek
– 4 żółtka
– 1 i 1/2 szklanki cukru
– 1 cukier waniliowy
– 1 i 1/2 szklanki mąki + 2 łyżki mąki
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 szklanka oleju
– 1 łyżka kakao
– 3 łyżki suchego maku
– 1 opakowanie kisielu wiśniowego
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier i cukier waniliowy. Następnie dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej. Delikatnie wszystko połączyć. Podzielić ciasto na 4 równe części i do każdej z nich dodać kolejno:
I – 4 żółtka i 2 łyżki mąki
II – 1 łyżkę kakao
III – kisiel wiśniowy
IV – 3 łyżki suchego maku
Blaszkę (25×35 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia i kłaść po 2 łyżki każdego rodzaju ciasta na środek blachy, w to samo miejsce, tworząc kręgi.
Piec 40 – 45 minut w 180 st. C. Ostudzić, przekroić na 2 blaty. Przełożyć masą.
Masa:
– 400 g serka waniliowego np. Danio
– 5 kolorowych galaretek
4 galaretki rozpuścić, w szklance gorącej wody każdą, gdy zastygną posiekać w kosteczkę. Ostatnią galaretkę również rozpuścić w 1 szklance wody, przestudzić i zanim całkiem stężeje połączyć z serkami i posiekanymi galaretkami. Tężejącą masą przełożyć placki. Schłodzić w lodówce.
Nie z „Imielnego”, a z IMIELNA!
A ciasta wyglądają przepięknie! Gratulacje dla Pani!