Strona główna / Kulinaria Słupeckie / Butter chicken masala

Butter chicken masala

Przepis na pyszną indyjska potrawę poleca Ania Antczak z Kątów.

Jak mówi nasza bohaterka, do ważnych elementów kuchni indyjskiej należy mleko, masło, jogurt. Jednak kuchnia indyjska nie jest wyłącznie wegetariańska. Hindusi potrafią przyrządzać znakomite potrawy z mięsa i ryb. Ich wyjątkowy smak i wspaniały zapach, który kusi każdego przechodnia, w szczególności zaś obcokrajowca, jest wynikiem specjalnego przyrządzania właśnie w piecu tandur. To z niego wychodzą najwspanialsze kebaby i placki roti. W Indiach funkcjonuje też odmiana kuchni wywodzącej się z czasów Mogołów. Słynie przede wszystkim z pysznych sosów robionych na bazie miazgi orzechowej. Charakterystyczne są dla niej także pulpeciki faszerowane jajkami na twardo lub baranina w sosie migdałowym.

Butter chicken masala

Składniki:

– 500 g kurczaka bez kości,

– 1 łyżka oleju z orzechów ziemnych,

– 250 -300 ml jogurtu naturalnego,

– 2 łyżki masła,

– 2 łyżki soku z cytryny,

– ¼ łyżki imbiry

¼ łyżki czosnku,

– 10 zmielonych migdałów,

– 1 łyżeczka garram masala,

– 1 łyżeczka chilli,

– 1 liść laurowy,

– ¼ zmielonej kozieradki,

– 0,5 szklanki słodkiej śmietany,

– 0,5 szklanki mleka,

– 1 szklanka przecieru pomidorowego,

– ¼ pieprzy cayenne,

– szczypta soli i pieprzu,

– 50 ml wody,

– cebula + szalotka

Wykonanie:

W rondlu rozgrzewamy olej, na którym szklimy cebulę z szalotką, dodajemy masło, sok z cytryny, imbir, czosnek, garram masala, chilli, kminek, kozieradkę i liść laurowy. Wszystko krótko smażymy, następnie dodajemy przecier pomidorowy i jeszcze chwilę całość gotujemy. Na małej temperaturze dodajemy śmietanę, mleko, jogurt i całość dusimy na małym ogniu przez około 10 minut od czasu do czasu mieszając + sól i pieprz do smaku. Rozgrzewamy olej, smażymy na nim kawałki kurczaka, redukujemy temperaturę i przyprawiamy mięso pieprzem cayenne i garram masala. Dodajemy kilka łyżek wcześniej przygotowanego sosu i dusimy do momentu, gdy dodany sos całkowicie się wchłonie. Całość przekładamy z patelni do rondla razem ze sosem. Dodajemy zmielone migdały i wodę. Przez około 10 minut gotujemy całość bez pokrywki, czyli do momentu, gdy sos zgęstnieje.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.