Strona główna / Kulinaria Słupeckie / Cuda z własnego ogródka

Cuda z własnego ogródka

W kuchni Majki Bętkowskiej

Z zamiłowania i wykształcenia jest ogrodnikiem.Studiowała na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. W wolnych chwilach rysuje i szydełkuje. Maluje też ciekawe grafiki na ścianach. Jednak pielęgnowanie ogrodu jest jej największą pasją, w szczególności interesują ją rośliny ozdobne. Swoje zamiłowanie artystyczne wykorzystuje w ogrodzie układając ligustry i wierzbę babilońską o skręconych gałęziach w piękne splecione formy. Nasza bohaterka lubi kuchnię z dużą ilością ziół ze swojego ogródka. Co prawda na samo gotowanie ma bardzo mało czasu, ale ogródek zapewnia jej stałą dostawę warzyw i owoców na szybkie, zdrowe dania. Lubi robić ciastka owsiane z konfiturami i przetwory na zimę. W swoim ogródku, z ziół uprawia bazylie – grecką i czerwoną, pietruszkę, cebulę siedmiolatkę, majeranek, miętę, rumianek, melisę. Pigwy, krzewy agrestu i porzeczek truskawek też zajmują sporo miejsca w jej ogrodzie. Dzięki sadowi z tymi krzewami co roku własnoręcznie robi sok z pigwy, czarnej porzeczki i dżem z truskawek. Lubi przetwory z roślin uważanych za typowo ozdobne np. z bzu, lipy róży. Soki i dżemy są doskonałym dodatkiem do ciast i ciasteczek, które Maja przygotowuje dla bliskich w wolnym czasie. Jej chłopak Bartek przepada za słodkościami, więc wszystko co Majka przygotuje, szybko znika. Czytelników Kuriera zachęcamy do wypróbowania kilku przepisów z notatnika Majki.

 

Dżem z kwiatów bzu – lilaka

Składniki:

1/2 litra kwiatów

1/2 litra wody

1/2 litra białego wina

agar lub pektyna

Zagotować 1/2 litra kwiatków w mieszance 1/2 litra wody + 1/2 litra białego wina, gotować 15 minut na maleńkim ogniu. Schłodzić, a potem wrzucić pektynę lub agar. Dżem jest kwaskowato słodki w smaku, pachnący bzem i różowy.

 

Syrop z czarnego bzu do rozcieńczania wodą

Składniki:

20 baldachów bzu czarnego,

2-3 cytryny ze skórką,

1 kg cukru,

1 litr wody

Z cukru, pokrojonych cytryn i wody ugotować syrop, zalać kwiatki na 24 h. Później zlać do słoiczków i zagotować. Syrop można robić też z kwiatów lipy, z mieszanych kwiatów ziół z ogrodu: bazylii, nasturcji, mięty i rumianku, z dodatkiem płatków róży. Proporcje te same, ale zamiast cytryn lepiej dodać pomarańcze. Wszystkie te syropy miały być oryginalnie do picia z wodą, rozcieńczone, ale lipowy okazał się znacznie lepszy zimą jako rozgrzewający dodatek do herbaty.

Ciastka do konfitury

Składniki na 20 ciasteczek:

2 szkl. mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki soli

2 łyżki kawy zbożową

1/4 szkl. ciepłej wody

3/4 kostki margaryny, pokrojonej w kostkę

3/4 szkl. cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Kawę rozpuścić w ciepłym mleku. W dużej misce utrzeć margarynę z cukrem. Dodać kawę i wymieszać. Następnie partiami dodawać suche składniki i ucierać na gładką masę. Potem formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blasze, lekko tylko spłaszczając. Piec 10 minut w temperaturze 200 stopni.

Naleśniki z pieczonymi gruszkami

Ciasto:

1 szkl. mąki graham

4 łyżki mąki pszennej

1,5 szkl. wody

szczypta proszku do pieczenia

szczypta cukru lub łyżeczka syropu z agawy

olej do smażenia

Nadzienie:

3 dojrzałe gruszki

3 łyżki cukru

Składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Następnie nieobrane gruszki kroimy w cienkie plasterki i wrzucamy je na suchą rozgrzaną patelnię. Po 10 minutach smażenia, kiedy staną się miękkie, dodajemy cukier i ciągle mieszamy. Smażymy jeszcze przez kilka minut, aż nadmiar wody wyparuje i całość będzie miała konsystencję syropu. Przekładamy do słoiczka i schładzamy na parapecie.Smażymy naleśniki. Potem nakładamy gruszki, zwijamy i posypujemy  siekanymi orzechami.

 

Ciasteczka owsiane bez pieczenia

Składniki:

125 g margaryny

8 łyżek mleka

szklanka cukru

3 kopiaste łyżki kakao

3 szklanki płatków owsianych (błyskawicznych; można część zastąpić np. rodzynkami czy wiórkami kokosowymi)

Margarynę, mleko, cukier i kakao umieścić w garnuszku i gotować na wolnym ogniu aż do rozpuszczenia cukru. Zestawić z ognia, dodać płatki owsiane i szybko mieszać. Uwaga! Masa gęstnieje bardzo szybko. Wykładać porcję łyżką na pergamin i pozostawić do stężenia. Kiedy przestygną – formować kulki.

 

Motocykle 125 - Jaki wybrać? Jaki kupić?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

ody>