Kulinaria z Marleną Ławniczak
O tym co lubi jeść, czego w kuchni raczej unika i co przygotowuje w wolnych chwilach tym razem czytelnikom opowie mieszkanka Wierzbocic Marlena Ławniczak.
Marlena w tym roku zdobyła prestiżowy tytuł Miss Open Hair odbywający się w Sieradzu. Spełniły się jej marzenia. Oprócz głównego tytułu została także miss internautów. Jednym z zainteresowań młodej mieszkanki Wierzbocic jest fotomodeling.
– To hobby stawiam na pierwszym miejscu, ale tuż za nim jest pasja gotowania. Jednak większość młodych ludzi nie lubi spędzać czasu w kuchni, stać przy garnkach i kroić marchewki. Moim zdaniem gotowanie to wyrażanie samego siebie. Może to być pasja, zabawa lub codzienny obowiązek. Przyrządzanie potraw to moje drugie hobby. Lubię gotować, poznawać nowe smaki, sprawdzać nowe przepisy. Przepisów na przygotowywane przeze mnie dania najczęściej szukam w internecie. Czasami je zmieniam, dodając inne składniki lub doprawiając według własnego pomysłu. Często też gotuję z mamą więc zdarza nam się razem wymyślić jakiś nowy przepis. Moim nowo poznanym przepisem jest właśnie ciasto „krówka”, które ostatnio udało mi się upiec. Od tego momentu stał się on moim -ulubionym ciastem – mówi Marlena.
Po chwili nadmienia, że jej kulinarnym wzorem jest mama i trudno w przyszłości będzie dorównać jej umiejętnościom kulinarnym. – Przyznam szczerze, że nie ma takiego dania, które przygotowałaby moja mama i nie byłoby ono przeze mnie lubiane. Tylko w wykonaniu mamy najbardziej smakuje domowa pizza. Według jej przepisu, to bardzo wyszukane danie – dodaje.
Jeśli chodzi o wspomnianą pizzę, to nasza rozmówczyni uwielbia kuchnię włoską, praktycznie pod każdą postacią. Kuchnia włoska jest bardzo różnorodna. Je się miedzy innymi ryż, niezliczone gatunki makaronów i używa się oliwy. Kuchnia włoska charakteryzuje się korzystaniem z dużej ilości warzyw i przypraw takich jak oregano, bazylia, pieprz, a także dodawaniem parmezanu.- Poza tym cenię kuchnię polską, tradycyjne dania, zwłaszcza świąteczne, których nie jada się na co dzień. Jestem łakomczuchem, lubię jeść więc jem raczej wszystko. Jeśli chodzi o potrawy, to nie jestem wymagająca, chociaż zawsze przepadałam za dobrze przyprawionymi, pikantnymi ich wersjami– mówi Marlena.
Po chwili jednak dodaje, że udział w lipcowym konkursie Miss Open Hair wiązał się z jednak wieloma wyrzeczeniami kulinarnymi. Zwłaszcza bezpośrednio przed wyjazdem na zgrupowanie. – Przyznam szczerze, że podczas tygodniowego pobytu w Sieradzu nie odmawiałam sobie niczego, zwłaszcza, że dania, które były dla nas przygotowywane były bardzo wystawne i smaczne. A czego konkurs mnie nauczył? Dzięki wygranej w konkursie nabyłam pewności siebie, zdobyłam doświadczenie dzięki cennym radom przekazywanym przez stylistów, choreografów i fotografów. Przekonałam się, że aby odnieść sukces w fotomodelingu trzeba mieć silną osobowość i umiejętność radzenia sobie ze stresem. To ważne – mówi mieszkanka Wierzbocic.
O tym, że przygotowywane przez Marlenę potrawy smakują najbliższym świadczy ich różnorodność. Nie ważne czy jest to ciasto, czy sałatka, czy też coś bardziej treściowego, wszystkie przygotowywane potrawy zachwycają smakiem. – Głównym wyznacznikiem moich kulinarnych eksperymentów jest mój szwagier, który uwielbia moje potrawy . Myślę, że wszystkim z mojej rodziny smakuje to co ugotuję. Nawet jakby coś było przesolone, za ostre, źle doprawione to i tak nie dadzą tego po sobie poznać – powiedziała kończąc.
Marlenie życzymy dalszych sukcesów, a naszych czytelników zachęcamy do przygotowania poleconych przez nią potraw.
PLACEK PO ZBÓJNICKU
Składniki (placek):
*1 kg ziemniaków
*1 jajko
*1 cebula
*2 kopiaste łyżki mąki pszennej
*sól
* żółty ser
(sos):* 0.5 kg pieczarek
* około 600 g fileta z kurczaka
* majeranek
* pieprz sól
* ziele angielskie
* liść laurowy łyżka
* suszonych warzyw
* 1 cebula
* ¾ szklanki mleka
* 2 łyżki mąki pszennej
Wykonanie: (placki): Ziemniaki i cebulę zetrzeć na drobnych oczkach. Dodać jajko, sól i mąkę. Całość wymieszać. Następnie smażyć na oleju. Placki powinny mieć około 4 mm grubości. (sos): Filet z kurczaka pokroić w drobną kostkę. Dodać sól, pieprz. Smażyć na oleju około 10 minut. Następnie przełożyć do garnka z wrzącą wodą i doprawić suszonymi warzywami. Gotować około 30 minut. Obrać i umyć pieczarki. Pokroić w drobną kostkę i smażyć na oleju. Przełożyć do gotującego się kurczaka. Całość gotować około 15 minut. Rozrobić 2 łyżki mąki w ¾ szklanki mleka, następnie dodać do gotującego się wywaru. Placki ziemniaczane przełożyć na talerz. Polać sosem, złożyć na pół, ponownie polać sosem, posypać startym serem. Danie to najlepiej smakuje z gotowanym brokułem, ogórkiem kiszonym lub grzybkami z octu.
KRÓWKA
Składniki:
(biszkopt kakaowy):
4 jajka
około ½ szklanki mąki pszennej
1 łyżka kakao (po połączeniu kakao i mąki pszennej powinniśmy otrzymać ½ szklanki)
½ szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki wody
1 łyżka proszku do pieczenia
(masa budyniowa):
4 żółtka
½ szklanki cukru
2 szklanki mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
250 gram masła
(poncz):
1- 1 ½ szklanki kawy posłodzonej według uznania (np. jedna łyżeczka)
(dodatkowo):
1 puszka masy krówkowej (500gram) lub puszka słodkiego mleka skondensowanego
około 350-400 gram dżemu z czarnych porzeczek
około 280 gram herbatników (40 sztuk)
100 gram nutelli
kakao
1 śmietana 36%
Wykonanie:
1. Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godziny (puszka musi być cała pokryta wodą). Po ugotowaniu odstawić puszkę do całkowitego ostygnięcia.
2. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodawać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach, tylko do momentu połączenia składników).Formę prostokątną o wymiarach około 35×24 centymetry wysmarować margaryną i posypać bułką tartą lub mąką.
3. Gotowe ciasto położyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Pozostawić do ostygnięcia. Kolejno przeciąć tak, aby powstały dwa blaty.
4. Przygotować masę budyniową. 1 ½ szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilę gotować (około 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodać stopniowo 100 gram masy krówkowej. Nie przerywając miksowania, dodawać stopniowo zimny budyń.
5. Osobno wymieszać resztę masy krówkowej z nutellą.
6. Jeden blat biszkoptu włożyć do formy i nasączyć połową ponczu. Rozsmarować dżem, a na dżemie około ½ masy budyniowej. Na masę wyłożyć herbatniki. Na herbatnikach rozsmarować masę krówkową z nutellą i przykryć kolejną warstwą herbatników. Kolejno rozsmarować 1/3 masy budyniowej i nałożyć drugi blat biszkoptu. Biszkopt nasączyć resztą ponczu, posmarować ubitą śmietaną (36%) i posypać kakao.