Strona główna / Kulinaria Słupeckie / Im trudniej, tym lepiej

Im trudniej, tym lepiej

W KUCHNI ANNY GIBAŁY

Kolejnym etapem kulinarnej podróży „Kuriera” jest kuchnia Anny Gibały. Mieszkanka Małachowa Złych Miejsc – gmina Witkowo, zdradzi nam tajniki swoich wypieków oraz opowie nam, dlaczego wykonywanie bardzo trudnych potraw sprawia jej tak dużą przyjemność.

Nasza bohaterka jest szczęśliwą mamą i żoną. Swoją przygodę z pieczeniem oraz gotowaniem rozpoczęła blisko 10 lat temu. Wtedy, jako nastoletnia dziewczyna bardzo aktywnie podpatrywała poczynania swojej mamy Danuty.

– Bardzo dobrze szło jej w pieczeniu. Nieco gorzej było z gotowaniem, które nie sprawiało Ani aż tak dużo przyjemności, jak pieczenie – mówi mama Ani.

Do kulinarnej sfery życia Annę przekonała również jej edukacja w Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego w Witkowie.

– Jeżeli ktoś chce się nauczyć gotować i piec w tego typu szkole to wszystko przychodzi łatwiej. Do tego dochodzą dobrzy nauczyciele, od których można się wiele nauczyć – uważa Anna.

W jej pamięci na zawsze pozostanie wydarzenie, w którym podczas pieczenia babki zapomniała dodać mąki. Potem było już znacznie lepiej. Specjalnością naszej rozmówczyni są różnego rodzaju torty.

– Im bardziej dany torty jest skomplikowany, tym bardziej sprawiało mi to przyjemność. Nie lubię prostych wypieków – dodaje Anna.

W jej kulinarnym życiu przyszedł również czas na gotowanie, za którym do tej pory nie przepadała. Po założeniu rodziny nasza rozmówczyni odnalazła się także w tym elemencie.

– Gotuję codziennie dla rodziny. Nie przepadam za zupami, preferuję raczej mięsa – mówi Ania.

Kuchnia mieszkanki Małachowa Złych miejsc to pasmo eksperymentów. Z trzech placków potrafi zrobić jeden. „Królikami doświadczalnymi” zdolnej kucharki są członkowie jej rodziny.

– Mamy bardzo dużo imprez rodzinnych, więc okazji do wypróbowania nowych wypieków nie brakuje – dodaje.

Anna otwiera się także na kuchnie z różnych stron Europy. Przygotowuje potrawy rodem z Grecji, czy Włoch.

Już niedługo pieczenie może stać się źródłem dochodów Anny i jej rodziny. Bohaterka naszego artykułu planuje otworzyć własną działalność gospodarczą.

– Planuję połączyć przyjemne z pożytecznym. W przyszłości planuję otworzyć działalność gospodarczą. Będę piekła na zamówienie – zapowiada nasza rozmówczyni.

Anna nie wyklucza również, że kiedyś wystąpi w jakimś programie kulinarnym. Kto wie, może już niedługo Ania stanie się dumą gminy Witkowo i wystartuje w bijącym rekordy popularności programie MasterChef. Trzymamy kciuki. Oby tak dalej!

Ciasto ze szpinakiem i śmietaną

Składniki:

Ciasto:

– 8 jajek

– 2 szklanki cukru

– 3 szklanki maki pszennej

– 1 szklanka oleju

– 450 g szpinaku mrożonego

– 1 łyżka cukru waniliowego

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Bita śmietana:

– 500 ml śmietany 30 procentowej

– 6 łyżeczek cukru pudru

– 4 opakowania usztywniacza do śmietany

Wykonanie:

Szpinak rozmrozić i dobrze odcisnąć. Dodać 1/2 szklankę oleju i zmiksować. Białka ubić na sztywno. Wsypać cukier i ubić. Dodać po jednym żółtku, ubijając dodać mąkę, proszek, resztę oleju i szpinak. Wylać na blachę i piec w temperaturze 190 stopni około 45 minut.

 

 

Sałatka z makaronem i tuńczykiem

Składniki:

– 2 puszki tuńczyka w sosie własnym

– 500 g makaronu

– 2 cebule

– 4 kiszone ogórki

– 2 pomidory

– 300 dag majonezu

– 200 ml jogurtu naturalnego

– 200 ml śmietany

– 2 ząbki czosnku

– odrobina koperku

– sól

– pieprz

– 1 łyżka musztardy

Wykonanie:

Makaron ugotować, kiedy ostygnie dodać tuńczyka i pokrojone w drobną kostkę ogórki i cebulę. Pomidory sparzyć i pokroić w większe kostki. Wszystko wymieszać dodając majonez i musztardę. Wstawić do lodówki na 2 godziny. W tym czasie przygotować sos. Do jogurtu dodać śmietanę, wcisnąć czosnek, dodać koperek. Sos podawać w osobnym naczyniu.

Udka nadziewane

Składniki:

– 4 udka lub podudzia z kurczaka

– 2 ogórki konserwowe

– 2 płaty papryki konserwowej

– 1 cebula

– 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

– 3 łyżki natki pietruszki

– sól i pierz

– przyprawa do kurczaka po węgiersku

Wykonanie:

Udka należy przeciąć wzdłuż kości i delikatnie wciągnąć kość. Następnie rozbić tłuczkiem, posolić i posypać przyprawą do kurczaka. Paprykę, ogórka i cebulę pokroić w kostkę oraz posiekać pietruszkę. Warzywa wymieszać razem z konserwantem pomidorowym. Nadzienia włożyć w mięso i delikatnie zwinąć w roladę. Przewiązać dookoła nitką. Mięso wkładać na dobrze rozgrzany tłuszcz. Smażyć na złoty kolor. Można lekko poddusić.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

ody>