Strona główna / Kulinaria Słupeckie / Jak z piernika upiec ciasto piernikowe?

Jak z piernika upiec ciasto piernikowe?

W kuchni Anny Siuby

O zaletach zdrowej, ziołowej kuchni, o tym jak upiec niecodzienną szarlotkę i jak umiejętnie połączyć składniki, by wyszło pyszne ciasto piernikowe, naszym czytelnikom opowie mieszkanka Łukomia – Anna Siuba.
Nasza rozmówczyni nie ukrywa, że preferuje szybkie, proste i pożywne dania. Przepisy na nie pozyskuje z internetu bądź od znajomych. Gotować nauczyła się sama, drogą prób i błędów.

Tak naprawdę gotować zaczęłam w wieku 19 lat, poniekąd zmusiła nas do tego sytuacja rodzinna. Wówczas wspólnie z siostrą Jolantą zakasałyśmy rękawy, zabierając się ostro do pracy. Przyznam, że nasze kulinarne początki były „średnie”. Ale kiedy sytuacja tego wymagała, potrafiłam przyrządzić coś niecodziennego. Na początku przyznam, miałam problem z zupą pomidorową, czy raczej z jej zaklepaniem. Jednak po radzie udzielonej przez moją sąsiadkę, doszłam w tym do perfekcji. Po niespełna pół roku w kuchni czułam się naprawdę swobodnie, przygotowując rozmaite potrawy. Jednym z moich kulinarnych koników stała się nadziewana kaczka. Potrawę przygotowałam nie używając żadnych przepisów, tak po prostu… od siebie. Nie ukrywam, byłam dumna, a zwłaszcza moja siostra i jej znajomi. W mgnieniu oka pochłonęli całą potrawę – mówi z uśmiechem.

Pani Ania wspólnie z najbliższymi preferuje  kuchnię staropolską. Tutaj doskonałym odzwierciedleniem  mogą być szagówki, które najczęściej przygotowywane są w soboty. –  Wspólnie z mężem jemy te ze skwarkami, córka natomiast na słodko.  Doskonałym dodatkiem do tej potrawy  jest zasmażana kapusta – mówi pani Ania.

Drugą potrawą jest forszmak duszomirski. Sama nazwa wielu przyprawia o ból głowy. – To wbrew tej trudnej nazwie potrawa łatwa, przygotowana z kiełbaski, pokrojonych ziemniaków z dodatkiem jajka, koperku i szczypiorku, duszona „pod przykryciem” – tłumaczy mieszkanka Łukomia.

W jej kuchni króluje mięso drobiowe pod wszelkimi postaciami.  Nowością  jest zapiekany kurczak w sosie cebulowo – pomidorowym. Rzecz, która denerwuje w kuchni naszą rozmówczynię, to faszerowane udka… Potrawa wymagająca dużej cierpliwości i umiejętności. – Z nadzieniem i upieczeniem nie mam żadnego problemu. Ale sam fakt usunięcia kości sprawia mi dużo trudności – mówi z uśmiechem.

Jej autorską potrawą jest pieczeń z mięsa mielonego z dodatkiem pieczarek lub papryki. Potrawa doskonale nadaje się do kanapek. – Zajadają się nią moi najbliżsi, zwłaszcza mąż Dariusz – dodaje.

Doskonałym dodatkiem do potraw są zioła z własnego ogródka Państwa Siuba, o które dba pan Dariusz. To tymianek, czerwona i zielona bazylia, lubczyk, cząber, majeranek i czosnek.

Lubczyk dodajemy do staropolskiego rosołu i innych zup. Z kolei tymianek do potraw pieczonych, smażonych, ponieważ wspomaga trawienie. Cząber do potraw z ziemniaków i fasoli. Zioła są niezastąpionym składnikiem naszej domowej kuchni, z czego jestem bardzo zadowolona – mówi pani Ania.

A jak nasza rozmówczyni radzi sobie z ciastami? Jak mówi, w jej kuchni króluje głównie piernik i szarlotka, ciasta, które pani Ania piecze od lat. – To jest hit sezonu co roku – mówi śmiejąc się pan Dariusz. Po czym jego żona dodaje, iż tajnikiem udanego ciasta piernikowego jest spora ilość dodanego miodu, przyprawy piernikowej,  wiśni drążonych i orzechów włoskich. Po dodaniu tych składników ciasto ma niepowtarzalny smak i aromat.

– Drugim ciastem, które uwielbiam piec jest szarlotka, na którą przepis znalazłam w jednej z gazet. Z kolei  do szarlotki dodaję prawdziwe masło. Daje to odpowiedniej kruchości  i zapachu. Jednym ze składników musi być również kwaśna śmietana, która daje ciastu wilgoć. Nie może oczywiście zabraknąć w cieście cynamonu – mówi nasza bohaterka.

Ciasto piernikowe

Składniki:

– 6 jaj,

– 2 przyprawy do piernika,

– 2 szklanki cukru,

– łyżeczka cynamonu,

– 4 szklanki mąki pszennej,

– 2 szklanki mleka,

– 1 szklanka oleju,

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

– 2 cukry waniliowe,

– 1,5 łyżeczki sodki (rozpuszczonej w ciepłym mleku),

– 2 łyżeczki kakao,

– 4 pełne łyżki miodu skrystalizowanego lub 0,5 szklanki płynnego,

– słoik wiśni drążonych,

– 25 dag rozbitych orzechów włoskich.

Wykonanie:

Wszystkie płynne produkty (oprócz oleju) łączymy razem. Rozmieszać. Przez ok. 5 minut ubijać mikserem. Dodajemy cukier, przyprawy, mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao. Na końcu dodajemy olej, odcedzone  wiśnie (wcześniej obtoczone w mące) i orzechy. Ciasto wylewamy na dużą blaszkę. Pieczemy  w temp. 200 stopni około godziny.

Szarlotka

Składniki:

– 1,5 szklanki maki krupczatki,

– 0,5 szklanki cukru pudru,

– 2 żółtka,

– 2 łyżki gęstej śmietany,

– 10 dag masła,

– 1 łyżeczka proszku,

– cynamon,

– 1,5 kg.

Wykonanie:

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Jedną część schłodzić w lodówce.  Pozostałą część rozwałkować i położyć na blaszkę i koniecznie ponakłuwać widelcem. Jabłka obrać, pokroić,  usmażyć. Przestudzony mus jabłkowy wyłożyć na pierwsze ciasto, posypać cynamonem. Schłodzone ciasto również rozwałkować i przykryć nim jabłka. Docisnąć brzegi.  Do nagrzanego piekarnika wstawiamy ciasto. Pieczemy 30 minut w temp. 220 stopni.

Klops z pieczarkami

Składniki:

Po pół kg wieprzowej szynki, karkówki, łopatki albo boczku. Mięso zmielić jak na kotlety. Podzielić mięso na dwie części, każdą z nich włożyć do foliowego woreczka i rozbić tłuczkiem. Tak przygotowane mięso doprawiamy jajkiem, solą, pieprzem i majerankiem. Dodać 2, 3 podsmażone cebulki , 2 łyżki wody, bułkę namoczoną w mleku. Ciasto wyrobić. Foremkę posmarować masłem lub margaryną. Pierwsza warstwa mięsa, na to wcześniej usmażone pieczarki i ponownie warstwa mięsa. Farsz może być indywidualnie wybrany. Ciasto będzie zwarte, kiedy foremkę uniesiemy na wysokość około 30 cm i następnie „puszczając” na blat stołu.

DR.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

ody>