Gotowanie od dawna było jej pasją, ale i przyjemnym obowiązkiem. Robi to z zamiłowaniem i ochotą, bo? Jak nadmienia, kuchnię po prostu trzeba kochać. O domu pachnącym kawą karmelową, sałatkowym królestwie smaków ze słodkim jego połączeniem w tym numerze opowie mieszkanka Włodzimirowa Dorota Parus.
Kiedy pojawiliśmy się u progu jej domu, Dorota powiedziała, że nie uważa się za wyrafinowaną kucharkę, z czym nie możemy się zgodzić. Z zamiłowaniem przygotowuje smaczne potrawy, wkładając w to, co robi tzw. dobry smak. – Nie męczy mnie praca w kuchni. Lubię to pomieszczenie i traktuję je jako swoje małe imperium, w którym co chwila odnajduję coś nowego i niepowtarzalnego. Zawsze chciałam prowadzić taką kuchnię jak moja babcia, mama oraz teściowa… czyli kuchnię smaczną i zdrową – mówi Dorota.
Lubi łączyć pikantne smaki ze słodkimi, co w wielu przypadkach idealnie współgra. Tak jest w przypadku mięsa drobiowego, które było głównym przedmiotem naszego wtorkowego spotkania. – Ten rodzaj mięsa jest bardzo wdzięczny, bowiem można go przygotować na wiele sposobów. Czy jest to kurczak w galarecie, czy sałatka z kurczaka, czy też skrzydełka na ryżu, nie trzeba do niego wielu produktów, by wyczarować z drobiu coś dobrego – dodaje Dorota.
W poszukiwaniu nowych koncepcji kulinarnych pomagają jej czasem książki, częściej kulinarne czasopisma i… rady kogoś starszego. Jeśli chodzi o ciasta, to dobrym przewodnikiem jest Siostra Anastazja, a dokładniej jest kulinarne książki. – Kiedyś z jej przepisu upiekłam pleśniaka, czyli tzw. kruszona. Po jego spróbowaniu krewna powiedziała mi, że przypomniałam jej smak dzieciństwa, co niezmiernie mnie ucieszyło. Wiele cennych rad udzieliła mi moja babcia, mama oraz teściowa. To według przepisu mamy gotuję staropolski bigos. Teściowa natomiast przekazała mi jak upiec najsmaczniejsze ciasto biszkoptowe oraz jak przygotować najlepszą domową pizzę. Według mnie kulinarne rady zawsze są cenne i nigdy nie można nimi gardzić – tłumaczy Dorota.
Potrawą, a raczej zupą, która nas zainteresowała Dorota była zupa makowa – idealna nie tylko na święta Bożego Narodzenia, ale też na inne rozmaite okazje. Jej nazwa brzmi dość dziwnie, jednak? Wygląda ciekawie, a smakuje wybornie. Zupę tą można jeść na ciepło, gdy na dworze mróz i na zimno jako chłodnik, gdy na dworze słońce praży. Czyż nie jest to idealny wręcz elastyczny posiłek? – Kiedyś w książce natrafiłam na przepis tej zupy, postanowiłam ugotować ją na ostatnie bożonarodzeniowe święta. Zupa jest pyszna! I wszystkim ją polecam – mówi mieszkanka Włodzimirowa.
Jeśli chodzi o wspomniany mak, można go połączyć z sernikiem, piekąc makosernik. Idealne połączenie nie tylko z okazji świąt. Przepisu na to ciasto Dorota szukała bardzo długo, natrafiając w końcu na przepis w jednej z kulinarnych gazet. – Pomimo tego, że z podanych składników upiekłam go na większej blaszce i wyszedł mniejszy niż zwykle, uważam, że jest to jedno ze smaczniejszych ciast, co nie znaczy, że zwykłego sernika też nie piekę. Jak każda pani domu” piekąc go po raz pierwszy, miałam pewne obawy czy na pewno się uda. Okazało się, że wyszedł znakomity – mówi Dorota.
Sałatka z kurczaka
– filet z kurczaka ugotowany w rosole,
– kukurydza konserwowa,
– 1 korzeń pora pokrojony i zmożony solą i cukrem,
– papryka konserwowa,
– ananas z puszki pokrojony w kostkę,
– brzoskwinia z puszki,
– majonez,
maggi do przyprawy.
Składniki pokroić, wymieszać, doprawić.
Sałatka z kurczaka wędzonego lub kurczaka z rożna
– kurczak wędzony lub kurczak z rożna
– seler konserwowy ze słoika
– korzeń pora, zmożony solą i cukrem,
– kukurydza konserwowa,
– papryka konserwowa,
– majonez,
– doprawić solą i maggi
Składniki pokroić, wymieszać, doprawić.
Skrzydełka na ryżu
– 2 szklanki suchego ryżu,
– skrzydełka lub nogi kurczęce (mięso wcześniej natrzeć przyprawą),
Wywar:
– 6 szklanek wody,
– 0,5 margaryny,
– 2 łyżeczki vegety,
– 2 łyżeczki słodkiej papryki,
– 2 łyżeczki przecieru pomidorowego.
Zagotować i poczekać, by wywar nie był gorący.
– 3 cebule,
– 4 ząbki czosnku.
Suchy ryż rozsypać na blaszkę. Na ryżu poukładać mięso. Na wierzch położyć pokrojone cebule i czosnek. Wywar lać po mięsie. Piec w piekarniku 1,5 godziny.