Strona główna / Kulinaria Słupeckie / Małżeństwo kluczem do smacznej kuchni

Małżeństwo kluczem do smacznej kuchni

W KUCHNI RENATY ROBASZKIEWICZ

Renata Robaszkiewicz to kolejna bohaterka rubryki kulinarnej „Kuriera”. W kuchennym świecie mieszkanki Kamionki (gmina Witkowo) królują mięsa oraz potrawa przygotowane przez jej dzieci.

Przygoda z gotowaniem pani Renaty rozpoczęła się ponad 20 lat temu. Wszystko za sprawą kwestii uczuciowych, a dokładnie poznania pana Józefa – obecnie męża pani Renaty.

– Żona wraz z wyjściem za mąż zaczęła przykładać się do gotowania. Przed ślubem także było pod tym względem wszystko w porządku, bo zawsze, kiedy przychodziłem do Renaty, to spotykałem się z dużą gościnnością. Lubię dobrze zjeść, więc pewnie dlatego – śmieje się pan Józef.

Początki bywają trudne. Fakt ten potwierdza pani Renata, która sztuki kulinarnej uczyła się od swojej mamy Krystyny. W jej pamięci na zawsze pozostanie przygoda z pewnym sosem.

– Mama poprosiła mnie, żebym zrobiła sos. Niestety wsypałam za dużo mąki i musiałam wszystko wyrzucić. Z czasem wszystkiego się nauczyłam. Moja mama była dobrą kucharką i gospodynią, więc miałam od kogo czerpać wzór – uważa pani Renata.

Jednym z wielu kulinarnych atutów naszej bohaterki jest bigos ze słodkiej kapusty. Popisowe danie pani Renaty można skosztować podczas licznych imprez rodzinnych, na których obecnych jest nawet blisko 60 osób.

– Bigos w wykonaniu mamy jest bardzo dobry. Oprócz tego fasolka po bretońsku oraz tego typu potrawy – mówi Przemysław, syn pani Renaty.

Zdarzają się jednak kuchenne wpadki. Piętą achillesową naszej rozmówczyni są naleśniki.

– Zawsze przyklejają się do patelni – śmieje się mieszkanka Kamionki.

Talent po zdolnej mamie odziedziczyły jej dzieci: Przemysław, Joanna i Katarzyna.

– Każde z moich dzieci ma dryg do gotowania. Na przykład córka Katarzyna robi bardzo smaczne dewolaje – dodaje.

Jak sama twierdzi, dużo rzeczy robi na ostatnią chwilę. Jest to związane z funkcją sołtysa, którą pełni od dwóch lat. Bywało tak, że przygotowania na przyjazd gości wymykały się spod kontroli.

– Pamiętam, że nie udał mi się kiedyś placek. Było mało czasu na rozpoczęcie pieczenia nowego, więc pojechała do sklepu i kupiłam jakieś słodkości – mówi z uśmiechem na twarzy pani Renata.

Kuchnia pani Renaty to także eksperymenty. Bywa tak, że lubi ulepszać lub zmieniać wcześniej znane już przepisy. Skarbnicą wiedzy sołtys Kamionki jest liczna kolekcja książek.

– Żona dostaje przepis i lubi sobie coś do niego dodać. Czasami jest to bardzo dobre, a czasami już troszkę mniej – dodaje mąż pani Renaty.

Jedną z inspiracji mieszkanki Kamionki jest rubryka kulinarna „Kuriera”, która co tydzień wraz z nowym numerem naszego tygodnika gości w domu pani Renaty.

– Lubię waszą rubrykę kulinarną. Często są tam bardzo ciekawe dania. Wycinam sobie te przepisy i przygotowuje dla rodziny – mówi pani Renata.

W kulinarnym życiu bohaterki naszej dzisiejszej rubryki ważna jest rodzina.

– Dzieci pomagają mi w kuchni. Lubią sami gotować, albo razem ze mną. Dużą rolę odrywa także mój mąż, który próbuje naszych dań. Jedni muszą być od gotowania, a drudzy od jedzenia – podsumowuje z uśmiechem pani Renata.

Skrzydełka słodko – kwaśne

Składniki na 4 porcje:

1 kg kurzych skrzydełek

1/4 szklanki octu winnego

1 mała puszka koncentratu

1/4 szklanki cukru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżka ostrej papryki

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki jarzynki do mięsa

Przyrządzenie:

1. Skrzydełka opłukać, osuszyć, natrzeć solą 1/2 łyżeczki ostrej papryki o jarzynka do mięsa. Pół szklanki wody, octu, koncentrat i cukier wymieszać i zagotować. Marynatę ostudzić.

2. Skrzydełka zalać marynatą, grillować na rumiano około 20 minut. Pod koniec grillowania oprószyć startą papryką.

3. Mąkę ziemniaczaną rozrobić z wodą, dodać do marynaty i zagotować. Powstały sos przyprawić solą i podawać do skrzydełek.

Kropeczka z brzoskwiniami

Ciasto:

2 szklanki mąki

1/2 kostki margaryny

1/2 szklanki cukru

1 całe jajko i żółtko

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

Zagnieść ciasto i wykleić spód.

Ser:

1 kilogram sera białego

1 szklanka cukru

1/2 szklanki oleju

4 żółtka i 2 całe jaja

3 szklanki mleka (mleko przegotowane – ostudzone)

1 budyń śmietankowy

Wszystkie składniki zmiksować i wlać na ciasto. Piec 40 minut. Pokroić 450 gram brzoskwiń i talarki. Wyjąć, włożyć na ser brzoskwinie oraz 5 ubitych białek z 1 szklanki cukru i włożyć do piekarnika na 20 minut.

Zapiekanka

Składniki:

400 g makaronu świderki

2 małe papryczki (żółta i czerwona)

pół słoika ogórków konserwowych

puszka kukurydzy

pojemniczek startego sera

4 łyżki majonezu

4 łyżki ketchupu pikantnego

Przygotowanie:

Makaron ugotować. Paprykę i ogórki pokroić w kosteczkę. Połowę makaronu wsypać do żaroodpornego naczynia. Na to warstwowo wysypać po połowie kukurydzy, ogórków i papryki. Czynności powtórzyć z pozostałymi połówkami.

Wszystko posypać startym serem i zapiekać w piekarniku (temp 200 stopni C) przez 3 min. Majonez i ketchup wymieszać aż powstanie różowa konsystencja. Wylać na roztopiony ser i rozsmarować. Piec jeszcze przez około 20 min.

 

Jeden komentarz

  1. Z chęcią wypróbuję te przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

ody>