Strona główna / Kulinaria Słupeckie / Smakołyki z Oleśnicy

Smakołyki z Oleśnicy

Kulinaria ze Stowarzyszeniem „Razem Łatwiej”

Stowarzyszenie „Razem Łatwiej” – to kolejne, prężnie działające na terenie naszego powiatu. Od samego powstania panie aktywnie działają, zachęcając do uczestnictwa w nim każdą chętną osobę. – Cieszy nas to, że razem mogłyśmy coś stworzyć, że się integrujemy i razem tworzymy różne rzeczy – mówią.

Co nie znaczy, że panie nie działały wcześniej. Oleśnica jest jedną z najbardziej zorganizowanych, a jednocześnie najlepiej działających na terenie gminy Zagórów. Utworzenie stowarzyszenia umożliwiło im wiele nowych rzeczy.

Chcemy działać na zasadzie dawnego Koła Gospodyń Wiejskich, realizować wiele tych dawniejszych przedsięwzięć, ale i nowych – mówi wiceprzewodnicząca Małgorzata Błażejewska.

Nie jest tajemnicą, że każda z tych pań ma swoje pasje, wiele z nich także  i te kulinarne. Gotują zawsze ze smakiem, o czym przekonaliśmy się goszcząc na sobotnim Dniu Kobiet. W przygotowania oleśniczanki włożyły wiele pracy… – Ale i serca, by  wszystko było dopięte na ostatni guzik – dodają z uśmiechem.

To nie jedyna impreza organizowana w ostatnim czasie. Kobiety należące do stowarzyszenia wraz z tutejszą OSP przygotowały sylwestra, święto bombkowe i jako jedyna w gminie organizuje corocznie  święto plonów.

W minionym roku Oleśnica włączyła się też w gminny turniej wsi. Kolejny rok organizuje również Dzień Kobiet.

Ważne, że jest zapał do pracy. Dużo satysfakcji daje możliwość integrowania również naszych pokoleń. To właśnie w dożynkach wiejskich angażuje się cała wieś – młodzi i starsi. Każdy wie, czym może się zająć, w czym może pomóc. Ot cały sęk sukcesu – dodają mieszkanki gminy Zagórów.

Choć ten rozpoczął się zaledwie trzy miesiące temu, nasze bohaterki zdążyły już zrobić coś dobrego dla innych. Jak już wspomnieliśmy wcześniej zorganizowano Dzień Kobiet. Prawdziwą kulinarną ucztę oczywiście przygotowały panie. Natomiast obsługą kelnerską zajęli się mieszkańcy Oleśnicy.

Dzień Kobiet jest specyficznym świętem. Starałyśmy  się i chciałyśmy zorganizować wszystko najlepiej jak potrafimy. I mamy nadzieję, że udało się to nam. Jak wyglądała praca od strony kuchni? Mamy zgrany zespół, który dzieli się rolami w kuchni. Przeważnie to w takim samym składzie przygotowujemy różne święta. Każda z nas ma swoją dziedzinę kulinarną, w której czuje się bardzo dobrze i to wykonuje. I tak naprawdę wystarczy tylko chęć do pracy, a tej nam nie brakuje – dodają z uśmiechem.

Praca przy przygotowaniu uczty szła pełną parą.  I tak panie bohaterki wyczarowały dla gości wiele dobrych potraw, a także i przepysznych ciast: m.in. serniki, shreka, szarlotkę, kukułkę i delicję. Przepisy na dwa ostatnie zdradziły naszym czytelniczkom. Zachęcamy do wypróbowania, są wyśmienite!

Delicja – ciasto (Poleca Joanna Ławniczak)

Składniki:

Biszkopt:

– 6 jaj,

– 2-3 łyżki oleju,

– 1 szklanka mąki,

– 1 szklanka cukru,

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

– 2-3 łyżki kakao.

Białka ubić na sztywną pianę. Potem powoli dodać żółtka, mąkę, proszek i olej. Biszkopt przedzielić na dwie części i do jednej dodać kakao. Upiec na oddzielnych blaszkach.

Masa budyniowa:

Składniki:

– budyń śmietankowy na 3/4 l mleka ugotować w mniejszej porcji – 0,5 litra mleka.

– 1 margaryna,

– 2-3 łyżki kakao.

Margarynę utrzeć z budyniem, podzielić na pół i do jednej dodać kakao.

Masa śmietanowa:

– 0/5 litra śmietany kremówki,

– 2 galaretki cytrynowe rozpuszczone w 2 szklankach wody.

Kremówkę ubić na sztywno i dodać tężejącą galaretkę. Do ciasta potrzebne będą także 3 banany.

Kolejność układania warstw:

* biały biszkopt,

* ciemna masa budyniowa,

*ciemny biszkopt ( wycięte kieliszkiem kółeczka i ułożony w nich banan – krążki,

* jasna masa budyniowa,

* brązowe książki,

* śmietana z galaretką.

Kukułka ciasto (Poleca Genowefa Górniak)

Składniki:

Upiec ciemny biszkopt na 6 jajkach oraz 1 biszkopt biały na 3 jajkach. Ciemny biszkopt przekrawamy na pół i nakrapiamy obie części.

Ponadto ubijamy 0,5 litra śmietany kremówki z 1 cukrem waniliowym i 2 łyżeczkami cukru. Pod koniec ubijania dodajemy 2 łyżeczki tężejącej żelatyny rozpuszczonej wcześniej w ciepłej wodzie. Ubitą śmietanę smarujemy na dwóch ciemnych biszkoptach. Biały biszkopt kruszymy drobno na jeden ciemny biszkopt i polewamy ugotowaną polewą czekoladową.

Przepis na polewę:

– 1 łyżka margaryny,

– 1 szklanka wody,

– 1 szklanka cukru,

– 1 gorzka czekolada.

Te składniki zagotować. Gdy polewa przestygnie dodajemy 1 łyżkę kawy rozpuszczalnej i 1 kieliszek spirytusu.

Przykryć drugim ciemnym biszkoptem, a na wierzch wylać polewę czekoladową.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

ody>