Strona główna / Kulinaria Słupeckie / Tradycja i nowoczesność

Tradycja i nowoczesność

Kulinaria z Iwoną Stawską

Jej kuchnia jest bogata w smaki – czasem te tradycyjne, a czasem te bardziej nowoczesne. Jest miłośniczką ciast, w szczególności tortów. Ze zwykłego przepisu umie wyczarować prawdziwie kulinarne dzieło. O kuchni pełnej smaków tym razem opowie mieszkanka Szetlewa – Iwona Stawska.

Mówi z uśmiechem, że pomieszczenie kuchenne jest centralnym miejscem w jej domu. Miejscem gdzie często tworzy się coś nowego. – Lubię eksperymentować w kuchni i nie boję się tego. Często do przygotowanych potraw lubię dodać coś swojego, nieco modyfikując przepis dostosowując go do tzw. swojego smaku. Oczywiście, gafy kulinarne gdzieś po drodze zawsze się przydarzały. Nie zniechęcało mnie to jednak, a motywowało do pracy jeszcze bardziej – mówi nam na początku spotkania.

Większą część tegoż spotkania opanował sernik, a szerzej rzecz ujmując rodzaje jego przygotowania. Sernik jest tym wypiekiem, który niejedną panią domu mógł przyprawić o prawdziwy ból głowy.  – Przy jego przygotowaniu trzeba trzymać się kilku zasad, a przestrzegając ich wypiek musi się udać. W moim domu pojawiały się różne rodzaje serników – począwszy od tradycyjnego, poprzez sernik z brzoskwiniami, sernik na zimno, ze śmietaną kremówką, czy jak ostatni sernik na mleku. Myślę, że ostatnia propozycja jest godna polecenia. W jego przygotowanie nie trzeba wcale dużo wysiłku, a smak jest wyśmienity – mówi nam Iwona.

Jak tłumaczy w jej kuchni często pojawiają się słodkie wypieki. – Bo one są moim hobby i moją pasją – dodaje z uśmiechem.

Swoją cukierniczą pasję Iwona przejawiała już będąc uczennicą szkoły podstawowej. Wówczas jej pierwszym wypiekiem był…. urodzinowy tort! – Przyznam szczerze, że obawiałam się go upiec. Jednak kurczowo trzymałam się przepisu na biszkopt, a masę przygotowałam według tradycyjnej receptury. Największym problemem jak się później okazało była dekoracja mojego pierwszego wypieku. W ruch poszły zatem mandarynki. Jak się później okazało strach ma wielkie oczy. Kiedy wiedziałam jak piecze się tort, zaczęłam przygotowywać inne wypieki – dodaje.

Były nimi rozmaite szarlotki, a także karpatki, babki, wspomniane serniki i wiele innych. Jednym z ostatnich kulinarnych nowości, jakie w ostatnim czasie przygotowała Iwona jest ciasto Delicja – na bazie biszkoptu, masy karpatkowej, bitej śmietany i dżemów.  – Przepis na delicję pozyskałam z internetu. Tam szczerze mówiąc po kulinarne przepisy zaglądam rzadko. Wolę przygotowywać raczej coś sprawdzonego, poleconego przez rodzinę czy znajomych. Przepis oczywiście lekko zmodyfikowałam zastępując jasny biszkopt ciemnym, dzięki czemu smak i wygląd ciasta jest o wiele lepszy – tłumaczy Iwona.

Mieszkanka Szetlewa jest autorką wielu przepisów, nie tylko na słodkie dania, ale także na mięsne. Jednym z nich jest a`la pizza naleśnikowa, na którą przepis powstał dość spontanicznie. – W kuchni nie lubię monotonii i przygotowywania każdego dnia tygodnia podobnych potraw. Jeśli jednego dnia na obiad przygotowuję kotlety, drugiego mogę podać również mięso, ale w innej postaci – na przykład naleśnikowej. I tym sposobem narodziła się moja A`la pizza. Jest to nic innego jak ciasto naleśnikowe, do którego dodaję pokrojoną w kostkę kiełbaskę i starty żółty ser. Danie szybkie, nieskomplikowane i syte – mówi.

Iwonie dziękujemy za miłe spotkanie, a naszych czytelników zachęcamy do przygotowania przepisów. Są wyśmienite!

Zupa serowa (4 porcje)

Składniki:

– 1 litr wody (lub więcej),

– 1 cebulę (podsmażyć) z solą i pieprzem,

– 2 pory pokroić i podsmażyć,

– 1/2 kg mięsa mielonego również podsmażyć z solą i pieprzem,

– 20 dag serka topionego ziołowego,

– 20 dag serka topionego śmietankowego,

– 200 ml śmietany 30%.

Do gorącej wody dodać ser, następnie cebulkę i por oraz  mięso. Gotować 15 minut.

Sałatka z sosem czosnkowym

 

podwójny filet z kurczaka

3-4 jajka ugotowane na twardo

10 dag.żółtego sera

1 ogórek świeży

1 pomidor

1 papryka

sałata lodowa

szczypiorek,koperek

sos:3 łyżki majonezu,2 łyżki jogurtu naturalnego Greckiego

ząbek czosnku,sól,pieprz

 

Fileta pokroić w kostkę przyprawić przyprawą do kurczaka i gyrosa,podsmażyć.Pomidor,ogórek,paprykę,jajka pokroić w kostkę,sałatę rozdrobnić ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Wszystkie składniki wymieszać z sosem.Sałatkę najlepiej wymieszać z sosem przed podaniem.

 

 

Ciasto Delicja

Składniki:

– upiec biszkopt ciemny,

– masa: gotowa na karpatkę  (przygotować według przepisu podanego na opakowaniu) lub budyń, który przygotujemy z następujących produktów: 2 łyżki mąki, 2 szklanki mleka, 1 kostka margaryny, 3 żółtka, 1 szklanka cukru.

– masa z dżemem: 2 galaretki, 2 dżemy wiśniowe lub z czarnej porzeczki, każdy po 280 gram. Galaretki rozpuścić z dżemami.

– masa śmietanowa: 1/2 litra śmietany kremówki ubić z 1 galaretką cytrynową. Galaretkę cytrynową rozpuścić w szklance wody. Śmietanę ubić. Tężejącą galaretkę wymieszać ze śmietaną.

Na upieczony ciemny biszkopt wyłożyć masę karpatkową na to masę z dżemem oraz masę śmietanową.

Sernik na mleku

Do garnka włożyć pół kostki margaryny 1 2 łyżki oleju, rozpuścić i pozostawić do wystudzenia. Przygotować następujące produkty: 1 szkl. mąki, 1/2 szklanki cukru pudru, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 jajka, olejek cytrynowy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Składniki na masę serową:

– 1 kg sera z wiaderka,

– 1/2 szklanki oleju,

– 1/2 szklanki mleka,

– 2 budynie na 3/4 litra mleka,

– 8-9 jaj,

– małą śmietankę 12% – kubeczek,

– olejek cytrynowy,

– 1,5 szklanki cukru,

Przygotowanie: Ser zmiksować z żółtkami. Dodać mleko, olej i śmietanę oraz budynie. Białka ubić z cukrem i dodać 2 łyżki octu. Delikatnie połączyć z serem. Ciasto wylać na wcześniej przygotowany spód. Piec około godziny. Po upieczeniu ciasto pozostawić na około 15 minut w piekarniku.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

ody>