Kulinaria z Agnieszką Fimiak
O truskawkach – owocach zapowiadających lato i połączeniu ich z lodami, tartą oraz smakowitymi deserami tym razem opowie mieszkanka Michalinowa Oleśnickiego (gm. Zagórów) – Agnieszka Fimiak.
Agnieszka już raz była naszym kulinarnym gościem. Wówczas czytelników urzekła potrawami przygotowywanymi dla dzieci. Było smacznie i kolorowo. Aga jest typem kobiety, która wyzwań, także tych kulinarnych nigdy się nie boi. Kiedy nadarzyła się okazja ponownego udziału w kulinarnym kąciku, zgodziła się bez wahania. – To może tym razem pomyślimy o truskawkach? – zapytała krótko. Po naszej krótkiej odpowiedzi… „Super” przystąpiła do pracy… I takim sposobem truskawka stała się przedmiotem naszego spotkania. Sezon na truskawki nie trwa długo, dlatego dobrze jest już od samego początku korzystać z dobrodziejstw natury. Czerwony owoc będący odmianą poziomki cenimy przede wszystkim za smak, który nierozłącznie kojarzy się z początkiem lata. Truskawki zawierają także cenne składniki odżywcze, a dodatkowo mają właściwości dietetyczne, o czym wiedzą nieliczni. Truskawki są wdzięcznym owocem, bo można wykorzystać je praktycznie do wszystkiego – ciast, deserów,sałatek, czy nawet mięs.
– Odkąd pamiętam truskawki to mój ulubiony owoc. Starsza córka Wiktoria zajada je z apetytem, młodsza – Sandra nie jest za bardzo do nich przekonana, ale może z czasem to się zmieni.Mąż natomiast lubi truskawki już przetworzone, w postaci kompotu lub w cieście.
Truskawki to owoc sezonowy, więc gdy już się pojawią staram się wypróbować jak najwięcej przepisów z ich udziałem. Czekam aż owoce pojawią się w okolicy u ogrodników i wtedy je kupuje. Te wcześniej dostępne w marketach jakoś mnie nie przekonują – mówi Agnieszka.
Jak tłumaczy, plusem truskawek jest z pewnością ich smak i ich różnorodność. W zależności od odmiany mogą mieć one bardzo słodki smak, a innym razem będą lekko kwaśne. Minusem jest to że można ich spróbować tylko przez krótki okres czasu prosto z krzaczka, a na resztę roku zostają nam przetwory i mrożonki..
Książki, gazety czy internet są pełne przepisów z udziałem tego owocu. Nasza rozmówczyni znalazła na facebooku grupę gdzie można zaprezentować swoje przepisy i zaczerpnąć inspirację od innych. – Jest to o tyle fajnie, że to są sprawdzone przepisy i zawsze można autora zapytać o radę gdyby w przygotowaniu były jakieś problemy, bo wiadomo jak może być z internetem…. Czasem zdarza się tak, że przysmaki z truskawek przygotowuję według przepisu, a czasem nieco te przepisy modyfikuję pod tzw. swój smak. Warto pamiętać też o tym, że czasami trzeba dobrać do danego przepisu odpowiednią odmianę truskawek. W podanym przez mnie przepisie „nutka fantazji” muszą być to truskawki, w których jest mała ilość wody, żeby podczas pieczenia nie wydzieliło się z nich zbyt dużo soku bo wtedy będzie zbyt rzadkie – co jednak nie ujmuje jego smaku – dodaje Agnieszka.
Odmianą modnego w ostatnich czasach ciasta jest tarta, które Agnieszka poleca naszym czytelnikom. To kruche ciasto wypełnione nadzieniem, którym mogą być np. owoce, będzie to wtedy tarta na słodko, ale może być także tarta na słono, wtedy nadzieniem będzie mięso, warzywa, ser, grzyby. Tarta to tradycyjne danie kuchni francuskiej. Dobra tarta powinna być krucha i delikatna. Różne odmiany tart: tarta Tatin, tarta cytrynowa, tarta czekoladowa, tarta z orzechami i najbardziej smakowita tarta truskawkowa.
– Uwielbiam ten rodzaj ciasta, jeszcze w połączeniu z moimi ulubionymi owocami to już absolutny przysmak jak dla mnie. I uwielbiam jeść ciasto widelczykiem, a tarta idealnie się do tego nadaje. Tarta truskawkowa w pewnością zagości w naszym domu. A kolejnym trafnym połączeniem truskawek z deserem – to lody z białą czekoladą oraz zapiekany fantazyjny przysmak z migdałami, który podbił serce mojej mamy. Wszystkie te desery nam bardzo smakują, myślę że są one nieprzeciętne, a równocześnie łatwe w przygotowaniu – powiedziała kończąc.
Naszych czytelników zachęcamy do wypróbowania przepisów. Są wyśmienite!
CIASTO 3XS Szybko Smacznie Słodko
Składniki na ciasto:
– 3 szklanki maki pszennej,
– 4 jajka,
– 1 szklanka jogurtu naturalnego,
– 1/3 szklanki oleju,
– 1 cukier wanilinowy,
– 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
– 1 szklanka cukru.
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Następnie dodawać pozostałe składniki, aż ciasto uzyska jednolitą konsystencję. Wylać ciasto do formy i na wierzch ułożyć truskawki, pokrojone lub jeżeli nie są duże mogą być w całości.
Składniki na kruszonkę:
– 100 g margaryny,
– 100 g cukru,
– 200g maki pszennej.
Dodatkowo: 300 g truskawek
Z podanych składników zagnieść kruszonkę i posypać nią ciasto. Piec w temp. 180 stopni przez około godzinę sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
CZEKOLADOWY DESER LODOWY
Składniki:
– 2 łyżki cukru,
– 5 łyżek wody,
– 3 tabliczki białej czekolady,
– 3 jajka,
– 1 i 1/4 szklanki słodkiej śmietanki 36%
Dodatkowo: – mus owocowy – zmiksowane z cukrem truskawki – truskawki
Wodę z cukrem podgrzewamy w garnuszku na małym ogniu, mieszając do rozpuszczenia się cukru i zagotowania. Gotujemy 1-2 minuty, aż będzie miało konsystencję syropu. Zdejmujemy z ognia. Czekoladę łamiemy na kostki i mieszamy z syropem do połączenia się składników. Studzimy a następnie wbijamy żółtka i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Śmietankę lekko ubijamy (do momentu , gdy tylko zacznie trzymać kształt) i powoli łączymy z masą czekoladową. Następnie ubijamy białka i też dodajemy do masy czekoladowej, mieszamy. Dodając białka już nie miksujemy tylko mieszamy łyżką aby nie stracić puszystości. Wylewamy do małej foremki lub np. pudełka po lodach wyłożonego folią spożywczą. Wstawiamy do zamrażalnika na całą noc. Wyjmujemy kilka minut przed podaniem, kroimy w plastry, podajemy z musem owocowym i całymi truskawkami.
TARTA GRZECHU WARTA
Składniki na ciasto:
– 2 szklanki mąki,
– kostka masła,
– 3 łyżki cukru pudru,
– 4 żółtka.
Masło posiekać nożem, dodać resztę składników i zagnieść kruche ciasto. Gdyby było zbyt suche, dodać odrobinę lodowatej wody. Podzielić ciasto na dwie części (40 i 60%). Większą częścią wykleić formę, ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić. Resztę ciasta zwiniętego w folię spożywczą włożyć do lodówki na godzinę.
Składniki na piankę:
– 4 białka,
– 1 budyń śmietankowy bez cukru,
– 3/4 szklanki cukru,
– łyżka cukru waniliowego,
– 1/4 szklanki oleju,
– 40 dag truskawek.
Białka ubijać, pod koniec dodając po łyżce oba cukry. Małymi porcjami, nie przestając ubijać, dodawać również proszek budyniowy. Następnie powoli wlać również olej. Wyłożyć piankę na ostudzone ciasto, a na niej rozłożyć umyte owoce. Ciasto z lodówki zetrzeć na tarce na wierzch. Włożyć do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 25 – 35 minut. Jeśli jest taka możliwość, można wyłączyć w połowie pieczenia dolną grzałkę, lub podłożyć dodatkową blaszkę na spód piecyka aby się nie przypaliło od spodu. Ciasto można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.
NUTKA FANTAZJI
Składniki:
– 30 dag truskawek,
– 4 żółtka,
– 10 dag cukru pudru,
– 5 dag płatków migdałowych,
– pół łyżeczki zmielonego cynamonu,
– 150 ml soku pomarańczowego.
Truskawki oczyszczamy i kroimy na połówki lub cząstki. Żółtka ubijamy z cukrem na parze aż masa zbieleje. Gdy jest już gęsta dolewamy cienkim strumieniem sok pomarańczowy. Dodajemy cynamon i mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy truskawki, zalewamy masą i posypujemy migdałami. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy aż wierzch się zrumieni.
we wrześniu jest prawdziwy wysyp truskawek !