Strona główna / Kulinaria Słupeckie / Wszystkiego nauczyła się od mamy

Wszystkiego nauczyła się od mamy

Kolejnym przystankiem kulinarnej podróży „Kuriera” jest kuchnia Wioletty Sucholas (38 l.). Witkowianka opowie nam między innymi o swoich przygodach z wieloma daniami, a także o tym, jak ważną rolę w gotowaniu odegrała jej mama.

Wioletta Sucholas urodziła się w Witkowie, gdzie mieszka do dziś. Kochająca córka Janiny i Czesława oraz wspaniała siostra Renaty i Krzysztofa. Od 20 lat jest w związku małżeńskim z Mariuszem. Jej oczkami w głowie są dwaj synowie Filip (17 l.) i Kamil (10 l.).

Swoją przygodę z gotowaniem na najwyższym poziomie rozpoczęła blisko 20 lat temu. Właśnie wtedy wstąpiła w związek małżeński z Mariuszem.

– Wtedy zrozumiałam, że czas się usamodzielnić pod tym względem – mówi Wioletta.

Zanim jednak rozpoczęła samodzielne gotowanie, nauki pobierała u swojej mamy. Jak sama twierdzi, to właśnie ona motywowała do tego, aby nauczyć się gotować.

– Moja mam jest świetną kucharką. Szczerze mówiąc to ona potrafi zdziałać w kuchni cuda. To od niej wszystkiego się nauczyłam – chwali swoją mamę nasza rozmówczyni.

Nie od dziś wiadomo, że początki bywają trudne. Fakt ten potwierdza także nasza dzisiejsza bohaterka. Kiedy uczyła się gotować, nie brakowało wpadek. Jedną z nich był kurczak, a raczej to co z niego pozostało.

– Pamiętam jak mama spaliła kurczaka. Był cały czarny – śmieję się Kamil, młodszy syn Wioletty.

Przysmakiem całej rodziny jest nadziewany kurczak z przepisu babci Genowefy. Oprócz tego nasza rozmówczyni bardzo dobrze czuje się także w pieczeniu ciast drożdżowych.

– Wszystko zależy od pory. Jak jest sezon na wiśnie to bardzo lubię drożdżowiec właśnie z tymi owocami – dodaje.

Fanem kuchni Wioletty jest Kamil. Najmłodsza pociecha nie szczędzi pochwał swojej mamie.

– Lubię kuchnię swojej mamy. Najbardziej pieczonego kurczaka. Jest pyszny – mówi.

Udane potrawy Wioletty są dla niej motywacją do jeszcze lepszego gotowania. Kiedy tylko pozwala jej na to czas, ogląda program Roberta Makłowicza, a także czyta artykuły kulinarne. Od czasu do czasu wprowadza do swojej kuchni nowości, które testuje jej mąż.

– To on jest królikiem doświadczalnym. Zawsze mówi mi szczerze, czy mam to jeszcze kiedyś zrobić, czy raczej już się za to nie brać – mówi z uśmiechem Wioletta.

Nasza rozmówczyni preferuje kuchnię polską. Nie zamyka się na nowe doznania kulinarne, ale woli nie eksperymentować, chociażby z kuchnią orientalną.

– Myślę, że kuchnia polska jest tak bogata, że każdy znajdzie w niej coś dla siebie – dodaje.

Wioletta potwierdza także, że gotowanie jest dla niej rozrywką, a także obowiązkiem.

– Po pracy traktuję to jako obowiązek, z kolei w weekendy to dla mnie forma rozrywki i relaksu – podsumowuje bohaterka naszej rubryki kulinarnej.

Roladki z kurczaka i boczku

Składniki na cztery porcje

2 piersi kurczaka

4 plastry surowego boczku

pół papryki czerwonej i pół żółtej

10 – 12 średnich pieczarek

1 cukinia

1 opakowanie pomidorów koktajlowych

kilka gałązek natki

kilka gałązek tymianku

sól

pieprz

czosnek

4 łyżki oliwy

Sposób przyrządzenia

1. Piersi umyć, osuszyć, przekroić w poprzek, aby powstały cztery filety. Przykryć mięso folią spożywczą i lekko je rozbić.

2. Warzywa opłukać i osuszyć. Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pieczarki przekroić na pół. Paprykę pokroić w paski, a natkę posiekać.

3. Cukinie wymieszać z natką, doprawić czosnkiem, pieprzem i solą. Masę ułożyć na filetach z kurczaka, położyć paski papryki.

4. Mięso zwinąć i owinąć w plastry boczku. Spiąć wykałaczką. Roladki ułożyć w naczyniu do zapiekania, obłożyć pomidorkami oraz pieczarkami i piec 40 minut w 180 stopniach C.

Sałatka z krabów

Składniki

1 paczka krabów

koper

3 ogórki konserwowe

3 łyżki majonezu

1 łyżka jogurtu naturalnego

Sposób przyrządzenia

Pokroić ogórki i koper, dołożyć kraby i wymieszać z jogurtem naturalnym i  majonezem

Jabłka z cynamonem

    Składniki

     3 – 4 jabłka obrane ze skórki

     1/3 kostki margaryny

     1/3 szklanki cukru

     1/3 szklanki mąki

     Sposób przyrządzenia

     Obrać jabłka ze skórki i pokroić w plasterki. W naczyniu żaroodpornym układamy: jabłka, sypiemy cynamonem i na to posypujemy kruszonką. Włożyć do piekarnika na 180 stopni i wyciągnąć, kiedy kruszonka się zarumieni.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

ody>