Minęły już dwa miesiące jak uczennice II klasy Technikum Technologii Żywności z Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Strzałkowie odbywają cotygodniowe praktyki w Spółdzielni Mleczarskiej Udziałowców w Strzałkowie. Praca pod okiem doświadczonych już pracowników zakładu i pod kierownictwem Joanny Rzemyszkiewicz wdraża ich w ciekawy zawód. Uczennice poznają specyfikę pracy w przemyśle mleczarskim. Każda wizyta w zakładzie i praca pozwala im nabierać nowe doświadczenia zawodowe takie jak między innymi: analiza laboratoryjna mleka i produktów wyrabianych w zakładzie czy praca na poszczególnych działach na produkcji. Praktyki te maja na celu wdrażać stopniowo dziewczyny w wybrany przez siebie zawód jakim jest technik technologii żywności jak i wyszkolić być może na przyszłość dobrego pracownika naszej lokalnej mleczarni. Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego już od roku intensywnie współpracuje z Mleczarnią w Strzałkowie, a owocem tej współpracy mają być świetnie przygotowani uczniowie, a w przyszłości dobrzy pracownicy przemysłu spożywczego. Uczennice chętnie odwiedzają zakład i w miłej oraz przyjaznej atmosferze podejmują praktykę zawodową.
Jak to dobrze, że Pan Prezes Borowski pobudował przed laty tak nowoczesny zakład. Gdyby nie on, młodzi nie mieliby się gdzie edukować. A tak: na miejscu szkoła, na miejscu praktyczna nauka zawodu. Brawo Panie Prezesie.
Ten strzałkowski „cambridge” już za max 2 lata przestanie istnieć jak tu Pełesel będzie rządzić. Na hotel dla przybyszów ze wschodu przerobią tę zaczną uczelnię.