Woda jest niezbędnym składnikiem naszej codziennej diety, bez której niemożliwe jest prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Niestety jakość kranówki w wielu miejscach nie jest wysoka – wyczuwalny chlor, metalowy posmak, mętny kolor czy podejrzany zapach.
Trzeba pamiętać o tym, że picie złej jakościowo wody odbija się niekorzystnie na naszym zdrowi, a przygotowane z niej napoje i potrawy są uboższe w cenne minerały oraz tracą na smaku. Chlorowana i twarda woda pogarsza stan skóry i włosów, a ponadto niszczy armaturę kuchenną i łazienkową oraz sprzęt AGD. Na szczęście obecnie są skuteczne sposoby pozwalające szybko uzdatnić wodę do picia. Chodzi tutaj o domowe filtry do wody. Jakie są zalety i wady tego rozwiązania?
Technologie uzdatniania wody
Obecnie na tynku do dyspozycji jest wiele technologii uzdatniania wody. Najczęściej wybieranymi są jednak te, które są jednocześnie nieskomplikowane w obsłudze i skuteczne. W domach i mieszkaniach stosuje głównie filtry zmiękczające wodę, węglowe i zjawisko odwróconej osmozy. Jeśli chodzi o rodzaj filtrów, to wyróżnia się dzbankowe, nakranowe, naszafkowwe, podzlewowe, łazienkowe i centralne.
Rodzaje technologii:
– Sedymentacyjna – polega na filtrowaniu mechanicznym, gdzie woda na skutek grawitacji przedostaje się przez wkłady filtrujące, na których gromadzą się zanieczyszczenia (piasek, muł i inne osady).
– Węglowa – wkłady filtrujące zawierają preparowany węgiel aktywny, który ma silne właściwości absorpcyjne. Można liczyć na poprawę smaku, zapachu i barwy wody oraz na usunięcie chloru, fenoli i substancji organicznych.
– Zmiękczająca – polega na wymianie jonów wapniowych i magnezowych na jody sodu. Pozwala to na zmiękczenie wody oraz na pozbycie się związków żelaza i manganu.
– Odżelaziajaca – wykorzystywany jest tutaj proces ulatniania żelaza dzięki napowietrzaniu wody, co z kolei prowadzi do usunięcia z niej związków żelaza i manganu.
– Odwrócona osmoza – filtrowanie odbywa się pod ciśnieniem, a wykorzystuje się tutaj półprzepuszczalną błonę, która przepuszcza wyłącznie proste i czyste cząsteczki. Technologia ta usuwa zanieczyszczenia mechaniczne, bakterii, wirusy, związki organiczne.
– Lampowa UV – polega na napromieniowywaniu wody światłem ultrafioletowym, dzięki czemu bakterie i wirusy zostają usunięte.
Czy warto stosować wkłady do filtrów wody?
Chociaż woda kranowa nadaje się do picia, to jej specyficzny smak sprawia, że wiele osób kupuje wodę w butelkach PET, co niestety prowadzi do zanieczyszczenia środowiska. Znacznie lepszą opcją jest uzdatnianie wody z kranu, dzięki czemu nie tylko dbamy o środowisko, ale także chronimy urządzenia AGD przed osadzaniem się magnezu i wapnia w postaci kamienia. Filtry nie tylko zmniejszają twardość wody, ale także zawartość chloru. Dzbankowe filtry do wody są poręczenie i łatwe w użyciu. Woda ma wyraźnie lepszy smak, pozbawiona jest wszelkich zanieczyszczeń. Minusem z kolei jest konieczność poniesienia kosztów eksploatacyjnych, gdyż należy regularnie wymieniać filtry.