Urosło już do rangi żartu stwierdzenie, że według dzieci wiele produktów żywnościowych pochodzi ze sklepu. Gdyby dociekliwi najmłodsi chcieli zgłębić temat i zapytali o to, skąd jedzenie bierze się w sklepie, należałoby wspomnieć właśnie o nich: hurtowniach żywnościowych. Jest to tylko pośrednia odpowiedź na pytanie, jak to się dzieje, że sklepowe półki uginają się od smakowitych pyszności – ale to właśnie te miejsca są pośrednim ogniwem pomiędzy producentami żywności a jej nabywcami.
Hurtownia żywności – co można w niej znaleźć?
Firmy zajmujące się pośrednictwem handlowym w tej branży, zajmują się pozyskiwaniem dwóch rodzajów klientów: tych, od których odbierają wyhodowane lub wytworzone produkty oraz tych, którzy zamierzają wziąć na siebie trud dostarczania żywności konsumentom.
Na barkach tego typu firmy znajduje się więc kilka zadań: systematyczne odbieranie ładunków od producentów i sprawne, również regularne rozwożenie tych dóbr do tych partnerów biznesowych którymi są na przykład konkretne sieci sklepów czy poszczególni przedsiębiorcy trudniący się handlem. Jak można się domyślić, taki pośrednik musi dysponować odpowiednim budynkiem, w którym pozyskane produkty bezpiecznie poczekają na to, by wyruszyć w podróż do sklepów. Te miejsca to hurtownie.
Hurtownia żywności to zatem swego rodzaju bezpieczna przystań dla każdego rodzaju pożywienia, które później zjawi się na sklepowych półkach. Nietrudno więc wyobrazić sobie, że tego rodzaju miejsce musi zapewniać odpowiednie warunki do przechowywania wielu typów produktów. W hurtowni tego typu tymczasowe schronienie znajdują:
- warzywa i owoce
- nabiał
- mrożonki
- ryby i owoce morza
- przetwory produktów naturalnych
- herbata i kawa
- żywność przetworzona
Trwałe produkty żywnościowe, wzbogacone o konserwanty, mają stosunkowo nieduże wymagania w kwestii przechowywania – wystarczy, że będą składowane w chłodnym i suchym miejscu, nienarażonym na bezpośrednie, silne nasłonecznienie.
Chłodziarki i zamrażarki dbają o potrzeby żywności mniej trwałej lub wymagającej niskiej temperatury, by zachować spożywczą przydatność. Najbardziej kłopotliwymi gośćmi hurtowni spożywczych okazują się płody rolnicze – ale dobra hurtownia i mądry personel także z tym potrafią sobie świetnie poradzić.