Szybkowar to urządzenie kuchenne umożliwiające przygotowanie różnego rodzaju posiłków w krótkim czasie. Co warto wiedzieć przed jego zakupem?
Jak działa szybkowar?
Technologia działania szybkowaru została stworzona w XVII wieku przez Daniela Papina. Dzięki nadciśnieniu, jakie powstaje w garnku, temperatura wrzenia wody podwyższa się do 105 – 120 stopni Celsjusza. Szybkowar działa za sprawą pokrywy z uszczelkami oraz zazębieniami. Specjalny zwalniający się zawór w pokrywie upuszcza w razie konieczności nadmiar pary, utrzymuje stały poziom ciśnienia i chroni przed wybuchem garnka. Jak pokazują badania, dzięki opisywanemu urządzeniu jesteśmy w stanie zaoszczędzić nawet 70 procent czasu gotowania oraz 50 procent energii. Co więcej, potrawy przygotowywane w szybkowarze są znacznie zdrowsze, jako że zachowują zawarte w nich witaminy i minerały.
Rodzaje szybkowarów
Do wyboru mamy między innymi szybkowary klasyczne, które na pierwszy rzut oka przypominają klasyczne garnki. Posiadają one jednak specjalną pokrywę z zaworem umożliwiającą osiągnięcie wyższego ciśnienia. Do ich produkcji najczęściej wykorzystuje się stal. Niekiedy do tego celu używa się również aluminium. Spotkać można się z modelami wyposażonymi w regulację poziomu ciśnienia, dzięki czemu takie szybkowary nadają się do przyrządzania zarówno delikatnych potraw, jak i tych wymagających dłuższej obróbki termicznej. Najbardziej zaawansowane wersje posiadają natomiast wyświetlacz LCD, timer oraz możliwość ustawienia specjalnych programów gotowania.
Drugą grupą urządzeń są szybkowary elektryczne, które nie nadają się do stosowania na płytach grzewczych – wymagają one podłączenia do gniazdka elektrycznego. To idealne rozwiązanie w sytuacji, gdy nie mamy dostępu do kuchenki.
Kluczowe parametry szybkowarów
Szybkowar jest urządzeniem, z pomocą którego przygotować możemy zarówno zupę, makaron, jak i gulasz. Wykorzystać możemy go również podczas rozmrażania mięsa czy warzyw.
Wybierając model o określonej pojemności, należy wziąć pod uwagę tak liczbę osób, dla których będziemy przyrządzali posiłki, jak i rodzaj najczęściej przyrządzanych przez nas potraw. Najczęściej wynosi on od 2 do 8 litrów.
Nie bez znaczenia jest tu również średnica dna – by rozmrozić duży płat mięsa, szybkowar musi być nie tylko pojemny, lecz także odpowiednio szeroki. Zwykle spotkać możemy się z modelami, gdzie waha się ona od 18 do 25 centymetrów.
Kluczową rolę odgrywa także zakres oraz poziomy ciśnienia, które wpływają na temperaturę wrzenia wody. Im jest ona wyższa, tym szybciej jesteśmy w stanie ugotować potrawę. Przykładowo, delikatne ryby czy warzywa wymagają obróbki cieplnej w o wiele niższej temperaturze wrzenia niż wołowe czy wieprzowe mięso. Zakres ciśnienia podawany jest w barach lub kilopaskalach. Standardowo wynosi on 45-80 kPa lub 0,5-1,5 barów, co odpowiada temperaturze wrzenia między 105 a 120 stopni.
Materiały wykorzystywane do produkcji szybkowarów
Jak już zostało wspomniane, szybkowary najczęściej wykonuje się ze stali nierdzewnej, rzadziej z aluminium. Pierwszy materiał jest wytrzymały, neutralny nawet dla kwaśnych potraw i nie wydziela charakterystycznego, metalicznego zapachu. Do jego wad zaliczyć można natomiast nierównomierne, powolne rozprowadzanie ciepła. Aluminium jest z kolei lekkie i równomiernie się nagrzewa. Niestety, stosunkowo szybko traci ciepło, a w wysokich temperaturach przekraczających 180 stopni Celsjusza, wydziela szkodliwe substancje.
Przed zakupem warto także przyjrzeć się bliżej dnu szybkowaru. Najlepiej, gdy posiada ono kilka warstw, w tym dobrze przewodzącą ciepło ceramiczną lub aluminiową. Takie urządzenia bardzo dobrze sprawdzają się do gotowania na kuchenkach indukcyjnych.
Elementy ułatwiające korzystanie z szybkowaru
Pierwszy z nich to uchwyty. W standardowej wersji mamy do czynienia z jednym uchwytem z zatrzaskiem umożliwiającym szczelne zamknięcie. Im jest on dłuższy, tym praca z urządzeniem bezpieczniejsza. Niekiedy spotkać możemy się także z modelami z dwoma wygodnymi rączkami ułatwiającymi przenoszenie.
Każdy szybkowar powinien być wyposażony w dwa zawory – klasyczny oraz bezpieczeństwa, który w razie konieczności uchroni urządzenie przed eksplozją. Równie ważną rolę odgrywa uszczelka gwarantująca hermetyczne zamknięcie.
Jeżeli szukamy wysokiej jakości produktu, który posłuży nam przez długi czas, warto zapoznać się z ofertą szybkowarów Philipiak – wiodącego na rynku producenta naczyń kuchennych. Wszystkie niezbędne informacje na ich temat można znaleźć pod adresem:http://www.philipiakmilano.pl/szybkowar .