Strona główna / Artykuły partnerów / Mleczko pszczele – królewski dar prosto z ula

Mleczko pszczele – królewski dar prosto z ula

Mleczko pszczele to naturalna substancja, która do niedawna była jeszcze nieco tajemnicza, choć przecież od wieków miała zastosowanie w medycynie ludowej. Przypisuje się jej szereg właściwości dobroczynnie wpływających na ludzki organizm, zatem warto dowiedzieć się, jak powstaje i co zawiera ten cenny pszczeli produkt.

Pokarm królowych pszczół

Biała lub żółtawa, galaretowata substancja, która jest wydzielana przez  ślinianki pszczół robotnic, to pełny wartości odżywczych pokarm larw pszczelich. Mleczko pszczele jest pokarmem przyszłych robotnic  jedynie przez trzy dni. Z kolei przyszłe królowe, zwane też matkami pszczelimi, raczą się nim przez cały okres swojego rozwoju.  Trzeba zaznaczyć, że również  w pełni rozwinięte  samice składające jaja żywią się mleczkiem pszczelim. To dzięki tej niezwykłej mieszance wody, białka, tłuszczów,  cukrów i minerałów larwa rozwija się w pełnowartościową królową, która może każdego dnia składać nawet 2500 jaj.  Aby zdać sobie sprawę z tego, jak wyjątkowym pokarmem jest pszczele mleczko, dobrze jest przestudiować jego skład.

Poznaj skład mleczka pszczelego

Skład mleczka pszczelego może się nieco różnić w zależności od tego,  jakim pyłkiem odżywiały się robotnice, a także dla jakiego rodzaju larw było przeznaczone. Ciekawostką jest to, że można w nim znaleźć niewystępujące nigdzie indziej wolne kwasy tłuszczowe o nietypowej strukturze. Na pewno warto zapamiętać, że ten pszczeli produkt obfituje w aminokwasy takie jak arginina, fenyloalanina, metioninę, czy kwas gamma-aminomasłowy. Ponadto jest źródłem witamin z grupy B, kwasu foliowego,  a także witaminy A, D, K, C biotyny i niacyny. Co istotne, zawiera ono wapń, żelazo, miedź i fosfor. Oprócz tego  stwierdzono w nim obecność hormonów oraz enzymów: amylazy, inwertazy, proteazy i innych.  Mleczko wytwarzane przez pszczoły to bogactwo cukrów, zwłaszcza fruktozy i glukozy.

Jakie ma właściwości?

Produkt ten poleca się zwłaszcza tym osobom, które chcą poprawić ogólny stan swojego zdrowia. Pomaga przy wyczerpaniu fizycznym i psychicznym – wiele rekonwalescentów potwierdza, że wzmacnia ono po przebytych chorobach.  Pomaga na bezsenność, nerwicę, jest stosowane przez zmagających się z depresją i stanami lękowymi.  Od dawna znane są jego właściwości bakteriobójcze i usprawniające działanie układu pokarmowego. Niektórzy uważają, że pomaga przy arytmii serca i nadciśnieniu. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o mleczku pszczelim, poszukaj informacji na blogu eksperckim Miodoterapia. Pamiętaj, że pełnowartościowe mleczko pszczele znajdziesz w sklepie internetowym Słoik Miodu na www.sloikmiodu.pl/mleczko-pszczele.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

ody>