Z czym kojarzą się obiady czwartkowe? Z rozmowami intelektualistów. W XVIII w Adam Kazimierz Czartoryski zapraszał na posiłek przedstawicieli kultury i sztuki, by dyskutowali na najróżniejsze tematy: poruszano kwestie związane z polityką, literaturą i nauką. Spotkania miały miejsce w Zamku Królewskim i Łazienkach. Artyści mogli w swobodny sposób rozmawiać i raczyć się pysznymi daniami. Tę inicjatywę wspierał sam król – Stanisław August Poniatowski. Do tej chlubnej tradycji w swoich działaniach nawiązuje firma Philipiak.
Jej właściciel, Tomasz Filipiak, postanowił zainspirować się przeszłością i organizować cykliczne spotkania ludzi kultury i rozrywki. Nowoczesne wydanie obiadów czwartkowych to spotkania sławnych osób i specjalistów z dziedzin związanych ze zdrowym trybem życia. To doskonała okazja do zapoznania się z opiniami ekspertów oraz wsparcia organizacji charytatywnej. Philipiak przeznacza dochód z obiadów na rzecz Fundacji Ex Animo, jej podopiecznymi są pacjenci Kliniki Onkologii w Instytucie „Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka”. Wspomniana firma słynie z rozwijania świadomości konsumentów na temat zdrowego żywienia. Od lat organizuje pikniki i festiwale, podczas których zainteresowani mogą otrzymać fachową radę i nabyć produkty najwyższej jakości. Philipiak to firma z zasadami, która niezmiennie kultywuje tym samym wartościom – zdrowemu stylowi życia, wspieraniu kultury i działalności dobroczynnej. Właśnie dlatego jest marką, która świetnie nadaje się do podtrzymywania tradycji obiadów czwartkowych.
Ciekawi goście, ciekawe rozmowy
Niegdyś wspólne biesiadowanie było idealną okazją do wymiany poglądów. Dziś otacza nas wszechobecny pośpiech, przez co zapominamy o tym, ile radości może przynieść jedzenie w gronie interesujących osób. Wspólne smakowanie potraw to okazja do relaksu i poszerzenia swoich horyzontów. Marka Philipiak organizuje obiady w doborowym towarzystwie, podczas których można się wiele nauczyć. Goście obiadów czwartkowych to aktorzy, dietetycy i osoby słynące ze zdrowego stylu życia. Więcej informacji na ten temat:http://www.obiadyczwartkowe.pl/obiadyczwartkowe.pl/nasi-goscie.
Obiad z Okrasą
Karol Okrasa to kucharz, którego nikomu nie trzeba przedstawiać. Jest on stałym gościem obiadów czwartkowych i chętnie dzieli się swoją wiedzą. Nierzadko inicjuje rozmowy na temat odpowiedniego przygotowywania potraw i udziela rad, które pozwalają jeść smacznie i zdrowo. Mistrz polskiej kuchni to postać nietuzinkowa. Dlaczego? Jest w stanie nie tylko tworzyć wykwintne dania, ale również stara się podtrzymywać staropolskie tradycje. Nawiązuje niekiedy do zapomnianych potraw naszych przodków i przyrządza je w taki sposób, by nie były ciężkostrawne.
Dieta modelek może być zdrowa
Zawód modelki wiązany jest z wieloma krzywdzącymi stereotypami, które mają niewiele wspólnego z prawdą. Aby zachować odpowiednią sylwetkę, niezbędna jest zbilansowana dieta. Jeśli kobieta chce się dobrze czuć i wspaniale wyglądać, musi unikać nieregularnych posiłków i nagłych spadków wagi. Na ten temat najwięcej do powiedzenia mają główne zainteresowane, a więc zawodowe modelki. Gościem obiadów czwartkowych jest m.in. Karolina Malinowska. Nieobce są jej takie domy mody jak Chloe, Calvin Klein, Hugo Boss, Dolce & Gabbana i Prada. Współpracowała z najlepszymi, więc może uchodzić za autorytet w kwestii modelingu. Warto posłuchać tez tego, co ma do powiedzenia Violetta Kołakowska. Nie tylko prezentowała stroje projektantów, ale i sama zajmuje się tworzeniem stylizacji. Obecnie bardzo angażuje się w przekazywanie wiedzy na temat zdrowego odżywiania. Jako mama dwójki dzieci zdaje sobie sprawę z tego, że w dużym mieście trudno znaleźć żywność o odpowiedniej jakości. Pasjami szuka miejsc, w których można nabyć odpowiednie produkty. Osobiście testuje potrawy i później opowiada o nich innym.
Chudnij na zdrowie
Większość kobiet, które nie są zadowolone ze swojej sylwetki, nie ustaje w poszukiwaniu diety cud. Co jeść, by stracić na wadze i nie zaszkodzić swojemu organizmowi? Odpowiedź na to pytanie zna aktorka Magdalena Wójcik, która słynęła z prowadzenia programu „Jem i chudnę”. Podczas obiadów czwartkowych zdradza tajniki zdrowego odchudzania i zachęca do tego, by wypracować odpowiednie nawyki żywieniowe i się nie głodzić. Na ten temat wiele do powiedzenia ma tez Sylwia Leszczyńska. To właścicielka Instytutu Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej SANVITA oraz zawodowy dietetyk kliniczny. Zdradza tajniki zdrowej kuchni i radzi w jaki sposób przyrządzić potrawy, by były pyszne i lekkostrawne.