Strona główna / Artykuły partnerów / Światowa kariera tureckiego kebabu

Światowa kariera tureckiego kebabu

Kebab to danie, którego nikomu nie trzeba przedstawiać. W Polsce soczyste kawałeczki mięsa w bułce typu pita czy smakowitej tortilli cieszą się popularnością wśród około 45% konsumentów.

Nad Wisłą powstały już setki barów serwujących kebab – Poznań, Warszawa czy Szczecin to miasta, w których sprzedaje się turecki specjał na każdej większej ulicy. Kebabowe lokale znaleźć można także w małych miejscowościach. Słupca ma swój Istambul, Pacyfikację, Restorę… i wiele innych. Tak zawrotną karierę kebab zawdzięcza dwóm tureckim imigrantom, którzy po drugiej wojnie światowej osiedlili się w Niemczech. Mehmet Aygün i Kadir Nurman postanowili bowiem tradycyjne bliskowschodnie danie dostosować do potrzeb zachodniego konsumenta.

Kebab znany był już w starożytności. Jego nazwa oznacza tyle, co „pieczone mięso” i zdradza, czym dokładnie było to danie przed wiekami – mięsem opiekanym nad ogniem lub żarem. Jego kawałki nadziewano na poziomo ustawiony rożen, a po upieczeniu skrawano je w sposób podobny do stosowanego dzisiaj. W XIX wieku wynaleziono rożen pionowy i tak mięsny szaszłyk zaczął przypominać współczesną, obracającą się na grillu belę wołowiny. Tak zwany döner kebab zyskał wówczas ogromną popularność na Bliskim Wschodzie, gdzie najczęściej serwowany był z ryżem i warzywami. Pomysł, by mięso umieścić w poręcznej bułce, narodził się w latach 70. w Berlinie.

Mehmet Aygün i Kadir Nurman nie tylko połączyli mięso z pieczywem, ale zadbali także o to, by smak kebabu stał się bliższy podniebieniom Europejczyków. Oryginalnie potrawę tę przyrządzano głównie z baraniny. Dziś na Zachodzie najczęściej można spotkać kebab wołowy lub drobiowy, niekiedy z dodatkiem baraniego mięsa. Danie serwuje się z bukietem świeżych warzyw i wyrazistymi w smaku sosami. Smakowite mięso można także zjeść z porcją chrupiących frytek. Kebab w takiej formie podbił nie tylko rynki europejskie, ale też trafił za ocean. Dziś, obok hamburgerów, jest najpopularniejszym daniem typu street food na świecie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

ody>