Naczynia wykonane ze stali nierdzewnej, wciąż są jednymi z najbardziej popularnych i najchętniej wybieranych. Dzięki nim można liczyć na zdrowe gotowanie, oszczędność energii i czasu podczas przyrządzania potraw, jak i estetykę, która wpisuje się w każdą kuchenną aranżację. Co warto wiedzieć o naczyniach stalowych?
Stal nierdzewna
W naszych kuchniach, w dużej mierze rządzą garnki ze stali nierdzewnej. Mowa o rodzaju stali, który na dnie garnka informuje nas oznaczeniem 18/8 lub 18/10. Wartość 18 to procent chromu, który zawiera się w naczyniu wykonanym ze stali nierdzewnej. Wartość 8 lub 10 to procent niklu. Na te wartości w szczególności muszą zwracać uwagę osoby, które mają uczulenie na nikiel. To jeden z niewielu minusów produktów stalowych, choć na rynku pojawiają się garnki, które są również antyalergiczne, jak chociażby marki te od marki Philipiak, takie jak duży garnek do gotowania – szczegóły na stronie http://www.philipiaknaczynia.pl/produkty,3,18.
Powyższy skład stali odpowiada normom europejskim. Dzięki zawartości chromu, każdy mały, jak i duży garnek czy też inne naczynie wykonane ze stali nierdzewnej, jest odporne na działanie stężonych kwasów, zasad, a także wysokich temperatur. Stalowe naczynia nie zaskoczą nas zatem korozją. Dodatek niklu odpowiada zaś za połysk, który dodaje estetycznego, a wręcz eleganckiego wyglądu stalowym produktom.
Stalowy duży garnek, średni czy najmniejszy, dzięki takiemu wykonaniu, jest odporny nie tylko na korozję, ale i przebarwienia oraz działanie silnych detergentów. Stale charakteryzują się także podwyższonym współczynnikiem rozszerzalności cieplnej i niższym współczynnikiem przewodnictwa cieplnego. Naczynia stalowe są trwałe, można je szorować nawet twardymi szczotkami, nie martwiąc się o utratę estetycznego wyglądu.
Zdrowe gotowanie
Stal nierdzewna nie wchodzi w jakiekolwiek reakcje z pożywieniem. Podczas gotowania, wysoka temperatura czy korzystanie z ostrych, metalowych sztućców, nie doprowadza do porysowania, uszkodzenia jakiejkolwiek warstwy, co ma miejsce przykładowo w produktach aluminiowych, i kończy się zachodzeniem procesów chemicznych, w związku z uwalniającymi się do jedzenia, toksycznymi substancjami. Stalowe garnki gwarantują zatem w pełni zdrowe, bezpieczne i higieniczne gotowanie.
Gładka powierzchnia zapobiega rozwojowi jakichkolwiek mikroorganizmów. Duży garnek stalowy nie straci swoich właściwości nawet pod wpływem upadku, jak i podczas mycia w zmywarce czy też ręcznego. Poza zdrowym gotowaniem, jest to produkt, który przynosi znacznie więcej korzyści podczas użytkowania.
Wygodnie i oszczędnie
Naczynia stalowe mogą zachować swoją trwałość nawet przez kilkanaście lat. Choć są cięższe i droższe od alternatywnych naczyń np. aluminiowych, ich cena zdecydowanie idzie w parze z jakością, o ile wybieramy pośród sprawdzonych źródeł, u cenionych producentów, a dlaczego warto wybierać takie naczynia, jak chociażby marki Philipiak, przekonamy się, zapoznając się z opisem na stroniehttp://www.philipiaknaczynia.pl/naczynia-philipiak.
Naczynia ze stali nierdzewnej długo trzymają ciepło, a ponadto można je stosować także na kuchenkach indukcyjnych. Stal nagrzewa się stosunkowo wolno, co może być irytujące i wcale nie przysparza oszczędności energii podczas gotowania, jednak wysokiej jakości, obecne dziś na rynku naczynia stalowe, w tym garnki, mają zwykle grube dno składające się z trzech warstw. Pomiędzy dwiema warstwami stali umieszczona jest płytka aluminiowa lub miedziana, dzięki czemu naczynie nagrzewa się znacznie szybciej, a do tego równomiernie, oferując oczekiwany efekt oszczędności energii, ponieważ udaje się skrócić czas gotowania.
Jak wybierać naczynia stalowe?
Interesować nas będzie nie tylko rozmiar, jaki oferuje duży garnek lub mały rondelek, zależnie od potraw, jakie najczęściej przyrządzamy czy liczby członków rodziny, dla których gotujemy. Uwagę trzeba zwracać na uchwyty. Jeśli są wykonane z tworzywa, naczynia nie będzie można myć w zmywarce, za to podczas gotowania przenoszenie bez użycia rękawic będzie możliwe, bo takie uchwyty nie nagrzewają się.
Podobny efekt oferują naczynia, które uchwyty także mają wykonane ze stali nierdzewnej, o ile są odpowiednio przymocowane i przed nadmiernym przegrzaniem, chroni je ukryta we wnętrzu warstwa izolatora. Szklane pokrywy powinny szczelnie przylegać do garnka i muszą posiadać otwór, którym będzie wydostawać się para. Stalowe pokrywki są za to praktycznie niezniszczalne.
Zwracając uwagę na powyższe elementy, wybierając niekoniecznie najdroższe, ale z pewnością nie te najtańsze naczynia stalowe, uda się znaleźć takie, które posłużą długie lata w kuchennym wnętrzu, gwarantując zdrowe i smaczne gotowanie.
Źródła:
- https://ballarini.pl/blog/wszystko-co-chcielibyscie-wiedziec-o-patelniach-ze-stali-nierdzewnej-3-n230
- https://polki.pl/przepisy/porady-kulinarne,stalowe-garnki-jak-wybrac,10038921,artykul.html
- https://www.jakkupowac.pl/jakie-garnki-kupic/
- https://www.ekologia.pl/kobieta/zdrowie/niezdrowe-gotowanie-zdrowego-jedzenia,22458,1.html
- http://blog.siegnijpozdrowie.org/2014/11/inox-czyli-o-garnkach-ze-stali.html