Nóż szefa kuchni to podstawowy element wyposażenia każdego pracownika gastronomii. Odpowiedni, wysokiej jakości nóż pozwala kucharzom przygotowywać rozmaite dania. Krojenie, siekanie i plastrowanie to tylko niektóre czynności, jakie można wykonywać nożem szefa kuchni.
Dziś, dzięki dostępności wielu towarów na rynku, każdy kucharz może dobrać nóż według własnych kryteriów. Aby dokonać właściwego wyboru, należy skupić się na pewnych kryteriach.
- Jakość – obecnie, największą popularnością cieszą się noże wykonane ze stali nierdzewnej. Zawartość niektórych pierwiastków pomaga nam utrzymać nóż w czystości i zapewnia trwałość i wytrzymałość noży przez wiele lat. Zarówno kucharz znanej restauracji, jak i domowy kuchmistrz, może wybrać parę rodzajów noży kuchennych, które świetnie sprawdzą się podczas gotowania.
- Wyważenie – nóż musi być wygodny podczas wykonywania potraw. Dziś mamy możliwość kupić noże, które dopasują się świetnie do kształtu naszej dłoni i nie będą się ześlizgiwać podczas krojenia.
- Rękojeść – najczęściej, stosuje się noże, których rękojeść wykonana jest ze stali nierdzewnej, drewna wysokiej jakości lub tworzywa. Istotne jest, by zapewnić kucharzowi wygodę podczas krojenia. Dodatkowo, najlepsze noże są często wykonywane z jednego kawałka stali, przez co krojenie jest wygodne i nie naraża nas na odciski.
- Ostrze – jak wiadomo, ostrze to najważniejsza część noża. Trzeba dodać, że każdy, nawet najlepszy nóż należy regularnie ostrzyć, by zapewnić sobie jego trwałość przez lata. Ostrza noży kuchennych muszą być szczególnie odporne. Klingi często są pokryte żłobieniami, dzięki którym na nożu nie zostają kawałki mięsa lub warzyw.
- Materiał – stal nierdzewna z dodatkiem wanadu, molibdenu i węgla wpływa na jakość noży oraz na ich wytrzymałość. Dzięki zawartości wymienionych pierwiastków, noże dodatkowo będą łatwe w utrzymaniu higieny.
- Marka – wielu jest producentów, od których możemy zakupić wysokiej klasy nóż. Warto jednak zwrócić uwagę na przeznaczenie noży, rodzaj produkcji i wszelkie próby, które przechodzą noże, zanim trafią do sprzedaży.
Jeżeli szukasz dobrego zestawu noży oraz ostrzałek, które zapewnią znakomitą ostrość, odwiedź Mensa Home – sklep z bogatym wyposażeniem kuchennym, jakie sprosta każdemu wyzwaniu: http://mensahome.eu/wyszukaj/wszystkie/Kuchnia-pl,Noze-i-akcesoria-pl,Noze-pl
Wybór noży w zależności od zadania
Wiele jest zadań, które szef kuchni wykonuje podczas swojej pracy. Jeden nóż w kuchni nie wystarczy, aby przygotować wszystkie potrawy z menu. Trzeba więc skupić się na dopasowaniu noży do konkretnych dań. Istnieją popularne noże szefa kuchni, które możemy wykorzystać praktycznie do każdego zadania.
- Nóż do krojenia chleba – jest to popularny, wyróżniający się nóż z ząbkami. Świetnie nadaje się on do krojenia pieczywa – dzięki ząbkowanym ostrzom, możliwe jest szybkie i precyzyjne przekrojenie chleba, nie rozrywając go na wiele części.
- Nóż do filetowania – długi, cienki nóż również powinien znaleźć się w wyposażeniu każdego kucharza. Ryby są najczęściej długie, przez co trudno jest je przekroić za pierwszym razem używając zwykłego noża.
- Nóż do warzyw i owoców – mniejsze, często ząbkowane noże pozwalają szybko pokroić warzywa na plasterki lub w kostkę. Poza tym, noże te dobrze radzą sobie również w przypadku owoców i warzyw, które mają grubszą skórkę.
- Toporek – równie często wykorzystywany rodzaj noża, najczęściej służy do krojenia steków. Twarde, żylaste mięso wymaga użycia profesjonalnego ostrza.
Poza nożami, nie wolno zapominać o osełce lub piłce do ostrzenia noży. Każdy, nawet najlepszej klasy nóż, wymaga ostrzenia. Warto jest zakupić ostrzałkę od tego samego producenta, u którego kupujemy zestawy noży szefa kuchni.
Bardzo ładny nóż, ale cena jest dla mnie wysoka. Zastanawiam się czy rzeczywiście warto zapłacić aż 500 złotych za takie podstawowe narzędzie w kuchni? Do tej pory korzystałam z bardzo podstawowych zestawów noży (w bloku). Nigdy nie byłam zbyt przekonana do tego, aby wydać więcej by mieć nóż „na lata”.
Może ktoś taki ma i może powiedzieć jak się sprawdzają?