Blat kuchenny to nie tylko element aranżacji, ale przede wszystkim część kuchennego wyposażenia, która musi być zarówno funkcjonalna, jak i niezwykle trwała. Wybór blatu z określonego materiału zazwyczaj stanowi decyzję na wiele lat, dlatego warto podjąć ją rozsądnie.
Z jakich materiałów wykonuje się blaty kuchenne?
Wśród różnych materiałów wykorzystywanych do produkcji blatów kuchennych wymienia się między innymi drewno, którego właściwości możecie poznać na blogu DLH, kamień, szkło czy MDF. Wybór tego odpowiedniego powinien być przede wszystkim podyktowany znajomością jego właściwości. Blat kuchenny powinien bowiem sprostać trudnym warunkom panującym w kuchni. Powierzchnia narażona na zarysowania, oddziaływanie wysokiej temperatury i wilgoci, a nawet kontakt z wodą powinna się wyróżniać naprawdę wysoką odpornością. Ważne jest także to, aby pomimo intensywnego użytkowania blat zachował piękny wygląd. Jest on bowiem ważnym elementem aranżacji wnętrza. Jednym z materiałów wykorzystywanych do produkcji blatów kuchennych jest kamień, dobrze sprawdzający się w nowoczesnych wnętrzach. Choć kamień słynie ze swojej trwałości, ma też pewne wady. Jego porowata struktura może być podatna na działanie wody, co z pewnością nie wpłynie korzystnie na trwałość blatu. Ponadto kamienne blaty ze względu na dużą masę często wymagają dodatkowych mocowań. Innym materiałem wykorzystywanym do produkcji kuchennych blatów jest szkło hartowane o bardzo wytrzymałej powierzchni. Chcąc zminimalizować koszty wyposażenia kuchni, możemy sięgnąć po blaty z płyt MDF. Drewnopodobny materiał wyróżnia się dużym zróżnicowaniem kolorystycznym i wzorniczym. Jednak jego wytrzymałość pozostawia wiele do życzenia. W ostatnim czasie dużą popularnością cieszą się także blaty drewniane. Jakie są ich właściwości?
Jaki blat drewniany warto wybrać do kuchni?
Drewno jest jednym z surowców, które dzięki swoim unikalnym właściwościom nie zostało zastąpione przez nowinki technologiczne ze świata materiałów wykończeniowych. Bogactwo możliwości aranżacyjnych, które zapewnia ten materiał, oraz niezwykła, naturalna trwałość sprawiają, że po drewniane blaty kuchenne sięga naprawdę wiele osób. Do ich produkcji wybiera się najtrwalsze i najbardziej odporne na eksploatacje gatunki drewna, takie jak dąb, buk czy jesion. Dzięki łatwości obróbki poddają się one formowaniu na wiele różnych sposobów, dzięki czemu możliwe jest dostosowanie blatu do przestrzeni o nietypowych wymiarach. Warto także zwrócić uwagę na sposób wykonania blatu. Obecnie dominują blaty klejone na mikrowczepy. Taki sposób łączenia minimalizuje naprężenie drewna, dzięki czemu nie musimy się obawiać pęknięć wynikających z naturalnej pracy tego materiału. Co ważne, drewniane blaty poza wysoką wytrzymałością są także niezwykle uniwersalne, w związku z czym pasują do wielu aranżacji, nadając im piękny, klasyczny, a jednocześnie ciepły wygląd.
Publikacja: insane.agency