Smacznie, zdrowo, kolorowo czyli lokalna edukacja kulinarna. W roku 2019 roku w ramach projektów paniom z Ratynia przyznany został grant na realizację projektu pt:”Smacznie, zdrowo, kolorowo czyli lokalna edukacja kulinarna” na kwotę 10 tysięcy ze Stowarzyszenia Unia Nadwarciańska PROW 2014-2020 do realizacji w 2020 roku. W zeszłym tygodniu panie z KGW Ratyń rozpoczęły realizację działań. Projekt zakładał przeprowadzenie cyklu 4 warsztatów. Podczas pierwszego Panie zapoznawały się z zasadami Savoir Vivre przy stole, podczas kolejnego pogłębialy swoją wiedzę na temat zdrowego odżywiania oraz próbowały dietetycznych koktajli i kaszy z warzywami. Na trzecim piekły chleb pszenny oraz bułeczki maślane. Uwieńczeniem warsztatów było spotkanie podsumowujące, na które Panie przygotowały potrawy na bazie pyry: zupę kartoflankę, pyrczoka, gotowane ziemniaki z gzikiem oraz piekły tradycyjne ciasto drożdżowe i drożdżówki z serem. Nie zabrakło również atrakcji dla najmłodszych.
– Nasi mali milusińscy uczestniczyli w warsztatach zmysłu smaku, zapachu i dotyku. Każdy z uczestników warsztatów otrzymał pamiątkowy długopis i zapachową świeczkę oraz zeszyt, w którym mógł zapisywać podane podczas warsztatów przepisy przygotowanych potraw. Z projektu doposażyłyśmy kuchnie w OSP w nową zastawę stołową, sztućce, kieliszki do wina, wódki, wody, whisky oraz dwie kuchenki gazowe – powiedziała Katarzyna Wojewoda.