Wielu z nas pamięta z czasów dzieciństwa tradycję świniobicia. Te zapachy i smaki na długo pozostają w pamięci, a tęsknota do wspólnego, beztroskiego biesiadowania jest w czasach pandemii szczególnie silna. Nazywamy się Paczka z Rusiborza i wskrzeszamy tę staropolską tradycję w nowoczesnej odsłonie.
Swojskie wędliny
Sięgając do korzeni
Nasi rodzice czy dziadkowie pamiętają rodzinne, tradycyjne świniobicia, które były nie lada wydarzeniem dla społeczności. Sami wychowaliśmy się na wsi i możemy potwierdzić, że te smaki i zapachy to powrót do szczęśliwej krainy dzieciństwa. Na myśl przychodzi nam beztroska zabawa na podwórku z kiełbaską w ręku czy pięknie udekorowany stół świąteczny z główną ozdobą w postaci szynki czy soczystej, aromatycznej pieczeni.
Niestety te czasy odeszły siłą rzeczy w zapomnienie. Złożyło się na to wiele czynników: tempo życia nowoczesnego społeczeństwa, brak dostępu (zaprzyjaźnionych) rzeźników, rezygnacje indywidualnych rolników z chowu trzody chlewnej – a w efekcie produkcja na skalę przemysłową. Tradycja ta zaczęła stopniowo zanikać również z powodu wejścia Polski do Unii Europejskiej i wzrostowi wymogów sanitarno-weterynaryjnych.
W naszym gospodarstwie sami komponujemy paszę korzystając z własnych zbóż bez GMO.
W żywieniu naszych świnek wyeliminowaliśmy stosowanie antybiotyków, dzięki wprowadzeniu metody karmienia na mokro. Do mięsa nie dodajemy też sztucznych wypełniaczy czy wzmacniaczy smaku. Nie mrozimy mięsa, ponieważ codziennie dokonujemy świeżego rozbioru.
Jedna świnka to 10 gotowych dużych Paczek z Rusiborza lub 20 małych Paczek z Rusiborza o stałym składzie. Dzięki takiemu podziałowi nic się nie marnuje, nie jest wyrzucane, odkładane czy mrożone – w ten sposób gwarantujemy tylko świeże wyroby.
Nasza misja
Naszą misją jest, aby klienci mieli szansę powrotu do tradycyjnych smaków świniobicia poprzez zakup naszych wyrobów i skosztowania najwyższej jakości swojskich wędlin. Wędlin sporządzanych według tradycyjnych receptur z poszanowaniem środowiska i dobrostanu zwierząt oraz wytwarzanych zgodnie z najwyższymi standardami higieniczno-sanitarnymi. Nasi dziadkowie stosowali sól peklową, aby zachować najwyższą świeżość wyrobów i my również korzystamy z tej mieszanki soli oraz substancji konserwującej. Dzięki peklowaniu ograniczamy rozwój bakterii i chronimy mięso przed laseczkami jadu kiełbasianego, a nasze wyroby okraszamy szczyptą aromatycznych przypraw.
Wieprzowina zawiera białko doskonałej jakości o podobnej wartości odżywczej do wołowiny czy drobiu, dlatego z powodzeniem mogą ją spożywać zarówno dzieci, jak i osoby starsze. Ponadto w mięsie wieprzowym znajdziemy wszystkie niezbędne aminokwasy, tzn. takie, których organizm nie potrafi sam wytworzyć, a które są potrzebne do budowy tkanek. Nasza receptura jest więc prosta: świeże mięso wieprzowe o bardzo wysokim statusie zdrowotnym oraz naturalne przyprawy. Krótki i naturalny skład – tylko tyle i aż tyle.
Innowacyjne podejście
Naturalną koleją rzeczy dla nas była budowa masarni, w której wytwarzamy wyroby tylko ze świnek, które urodziły się u nas. Dlatego możemy zagwarantować najwyższej jakości mięso i wędliny. Z uwagą czuwamy nad całym procesem produkcyjnym. Na tle innych hodowców wyróżnia nas więc fakt, że nie skupujemy mięsa i nie korzystamy z usług pośredników. Chcemy działać zgodnie z naturą i liczymy na to, że nasze działania wytyczą nowy kierunek w branży mięsno-wędliniarskiej.
Pandemia postawiła nas w trudnej sytuacji. Długo myśleliśmy w jaki sposób dystrybuować nasze wyroby w nowych okolicznościach, które dotknęły każdego z nas. Tak oto narodził się pomysł sprzedaży wysyłkowej. Dzięki nowoczesnym, a jednocześnie ekologicznym opakowaniom możemy dostarczać nasze wyroby w każdy zakątek Polski.
Jako jedyni w kraju opracowaliśmy innowacyjne opakowania, czyli karton ze ściankami termoizolacyjnymi – w środku znajdziemy torbę termiczną oraz niecodzienne chłodziwo jaką jest zamrożona woda źródlana, która jest zdatna do wypicia po rozmrożeniu. Dzięki temu nasze mięso i wędliny utrzymują odpowiednią temperaturę podczas transportu.
W naszym sklepie internetowym mamy dwa gotowe zestawy paczek: duża (1/10 świnki) i mała (1/20 świnki), a na życzenie klientów stworzyliśmy też możliwość zakupu pojedynczych wyrobów i komponowania własnych paczek (ilość pojedynczych wyrobów jest ograniczona, co wynika z naszej zasady równego podziału mięsa z jednej świnki).
Potrzeby i pomysły naszych klientów są dla nas niezwykle ważne – dlatego wprowadzamy nowe, sezonowe produkty do naszej oferty.
Na Wielkanoc stworzyliśmy specjalne paczki świąteczne, a obecnie w naszym sklepie internetowym pojawiły się Paczki z Rusiborza z dedykowanymi produktami na grilla. Wystarczy więc, bez wychodzenia z domu zamówić wyroby i zaprosić przyjaciół czy sąsiadów, aby móc rozkoszować się smakiem pysznych, w pełni aromatycznych i naturalnych swojskich wędlin najwyższej jakości.