W kuchni Majki Bętkowskiej
Z zamiłowania i wykształcenia jest ogrodnikiem.Studiowała na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. W wolnych chwilach rysuje i szydełkuje. Maluje też ciekawe grafiki na ścianach. Jednak pielęgnowanie ogrodu jest jej największą pasją, w szczególności interesują ją rośliny ozdobne. Swoje zamiłowanie artystyczne wykorzystuje w ogrodzie układając ligustry i wierzbę babilońską o skręconych gałęziach w piękne splecione formy. Nasza bohaterka lubi kuchnię z dużą ilością ziół ze swojego ogródka. Co prawda na samo gotowanie ma bardzo mało czasu, ale ogródek zapewnia jej stałą dostawę warzyw i owoców na szybkie, zdrowe dania. Lubi robić ciastka owsiane z konfiturami i przetwory na zimę. W swoim ogródku, z ziół uprawia bazylie – grecką i czerwoną, pietruszkę, cebulę siedmiolatkę, majeranek, miętę, rumianek, melisę. Pigwy, krzewy agrestu i porzeczek truskawek też zajmują sporo miejsca w jej ogrodzie. Dzięki sadowi z tymi krzewami co roku własnoręcznie robi sok z pigwy, czarnej porzeczki i dżem z truskawek. Lubi przetwory z roślin uważanych za typowo ozdobne np. z bzu, lipy róży. Soki i dżemy są doskonałym dodatkiem do ciast i ciasteczek, które Maja przygotowuje dla bliskich w wolnym czasie. Jej chłopak Bartek przepada za słodkościami, więc wszystko co Majka przygotuje, szybko znika. Czytelników Kuriera zachęcamy do wypróbowania kilku przepisów z notatnika Majki.
Dżem z kwiatów bzu – lilaka
Składniki:
1/2 litra kwiatów
1/2 litra wody
1/2 litra białego wina
agar lub pektyna
Zagotować 1/2 litra kwiatków w mieszance 1/2 litra wody + 1/2 litra białego wina, gotować 15 minut na maleńkim ogniu. Schłodzić, a potem wrzucić pektynę lub agar. Dżem jest kwaskowato słodki w smaku, pachnący bzem i różowy.
Syrop z czarnego bzu do rozcieńczania wodą
Składniki:
20 baldachów bzu czarnego,
2-3 cytryny ze skórką,
1 kg cukru,
1 litr wody
Z cukru, pokrojonych cytryn i wody ugotować syrop, zalać kwiatki na 24 h. Później zlać do słoiczków i zagotować. Syrop można robić też z kwiatów lipy, z mieszanych kwiatów ziół z ogrodu: bazylii, nasturcji, mięty i rumianku, z dodatkiem płatków róży. Proporcje te same, ale zamiast cytryn lepiej dodać pomarańcze. Wszystkie te syropy miały być oryginalnie do picia z wodą, rozcieńczone, ale lipowy okazał się znacznie lepszy zimą jako rozgrzewający dodatek do herbaty.
Ciastka do konfitury
Składniki na 20 ciasteczek:
2 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki kawy zbożową
1/4 szkl. ciepłej wody
3/4 kostki margaryny, pokrojonej w kostkę
3/4 szkl. cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Kawę rozpuścić w ciepłym mleku. W dużej misce utrzeć margarynę z cukrem. Dodać kawę i wymieszać. Następnie partiami dodawać suche składniki i ucierać na gładką masę. Potem formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blasze, lekko tylko spłaszczając. Piec 10 minut w temperaturze 200 stopni.
Naleśniki z pieczonymi gruszkami
Ciasto:
1 szkl. mąki graham
4 łyżki mąki pszennej
1,5 szkl. wody
szczypta proszku do pieczenia
szczypta cukru lub łyżeczka syropu z agawy
olej do smażenia
Nadzienie:
3 dojrzałe gruszki
3 łyżki cukru
Składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Następnie nieobrane gruszki kroimy w cienkie plasterki i wrzucamy je na suchą rozgrzaną patelnię. Po 10 minutach smażenia, kiedy staną się miękkie, dodajemy cukier i ciągle mieszamy. Smażymy jeszcze przez kilka minut, aż nadmiar wody wyparuje i całość będzie miała konsystencję syropu. Przekładamy do słoiczka i schładzamy na parapecie.Smażymy naleśniki. Potem nakładamy gruszki, zwijamy i posypujemy siekanymi orzechami.
Ciasteczka owsiane bez pieczenia
Składniki:
125 g margaryny
8 łyżek mleka
szklanka cukru
3 kopiaste łyżki kakao
3 szklanki płatków owsianych (błyskawicznych; można część zastąpić np. rodzynkami czy wiórkami kokosowymi)
Margarynę, mleko, cukier i kakao umieścić w garnuszku i gotować na wolnym ogniu aż do rozpuszczenia cukru. Zestawić z ognia, dodać płatki owsiane i szybko mieszać. Uwaga! Masa gęstnieje bardzo szybko. Wykładać porcję łyżką na pergamin i pozostawić do stężenia. Kiedy przestygną – formować kulki.