• O nas
  • Regulamin
  • Kontakt
sobota, 21 czerwca 2025 01:31
slupca.pl
dodaj ogłoszenie drobne
  • Strona główna
  • Ogłoszenia drobne
    • Przeglądaj ogłoszenia
    • Dodaj ogłoszenie
  • Reklama
    • Tygodnik Kurier Słupecki
    • Portal slupca.pl
    • Logo do pobrania
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • Logowanie
  • Zarejestruj
  • Strona główna
  • Ogłoszenia drobne
    • Przeglądaj ogłoszenia
    • Dodaj ogłoszenie
  • Reklama
    • Tygodnik Kurier Słupecki
    • Portal slupca.pl
    • Logo do pobrania
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
slupca.pl
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Home Kulinaria Słupeckie

Jak w gotowaniu uczeń przerósł mistrza

przez Dorota Rosadowska
2025-05-25
w Kulinaria Słupeckie
0 0
A A
0
Jak w gotowaniu uczeń przerósł mistrza
1.1k
OBEJ.
Udostępnij na FacebookuUdostępnij na Twitterze

W kuchni Agnieszki Mikołajczak cz.1

 

O tym, co gotuje najbliższym, o pomysłach i kulinarnych inspiracjach tym razem opowiada Agnieszka Mikołajczak z Łężca.

 Agnieszkę poznaliście kilka miesięcy temu. Wtedy to była bohaterką naszego kącika „Ludzie…”. Opowiadała wówczas o swojej ciasteczkowej pasji. Wspomniała o tym, że poza dekorowaniem bardzo lubi gotować. Więc czemu się nie spotkać właśnie i  w tym temacie? Aga poza pasjonatką, kobietą pełną pomysłów jest żoną wspaniałego męża i mamą dwójki cudownych chłopców.

– Bardzo lubię wypiekać i gotować, uspakajam się przy tym. Lubię też patrzeć,  jak wszyscy domownicy czy goście wcinają z apetytem moje dania. Jednym z ulubionych jest pizza –  wszyscy ją jedzą nawet te rodzinne niejadki.  Poza tym uwielbiam również  pracę w ogródku,  zawsze mam też mały kącik na własne warzywka, owoce i zioła. Bardzo lubię kuchnię, w której mogę używać wyprodukowane przez siebie produkty. Staram się omijać jak tylko się da wszystkie „gotowce”. Dania powstają zazwyczaj od zera u mnie. Nie lubię dokładać też nie potrzebnej chemii typu kostki rosołowe czy sztuczne mieszanki przypraw – mówi nam podczas spotkania.

Syn Wojtuś jest jej małym pomocnikiem w kuchni jego pierwszym własnoręcznie zrobionym plackiem była szarlotka. Wszystko zagniatał ubijał, że aż sama Agnieszka była z niego dumna, że z taką radością i wytrwałością udało mu się ją zrobić od początku do końca oczywiście z małą pomocą mamy. A Witek  (młodszy syn) z kolei to doskonały smakosz i krytyk rodzinnych potraw. Mąż Mateusz też się przekonał z wygotowanie nie jest trudne i jego pierwszym pokazowym daniem była kaczka! Wspaniała polska kaczka. –  Tej to nawet ja jeszcze nie robiłam a jemu wyszła obłędna – dodaje z uśmiechem Agnieszka.

Zapytana o pierwsze danie i początki gotowania, odparła, że były to bułeczki drożdżowe cebularze ze smażoną cebulką i makiem.  – Wtedy byłam przeogromnie dumna, że mi to wyszło i jeszcze było takie dobre. Kuchnię tak naprawdę prowadzę chyba każdą. U mnie się zje schabowego, gołąbki, sushi i knedle też się jakieś pojawią. Uwielbiam piec ciasta, ciasteczka, rurki z kremem i babeczki . No każdy znajdzie coś dla siebie. Nie lubię majeranku i nie dodaje go do żadnych potraw,  a jak mi ktoś nasypie to zawsze go wyczuje. Pizza, którą przygotowałam dla czytelników jest z przepisu mojej mamy i nie wiadomo dlaczego jej wychodzi zupełnie inna niż moja. Dodam, że mój tata zawsze mówił, że moja jest lepsza bo ma cienkie ciasto – chyba można powiedzieć że uczeń przerósł mistrza – powiedziała kończąc.

 

 

Domowa pizza

Składniki:

– 40 g drożdży,

– 1,5 łyżeczki cukru,

– 1 łyżeczka soli,

– 8 łyżek oleju,

– 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej,

– 200 ml wody.

Farsz to takie trochę leczo: 2 cebule, 2 papryki, kilka pieczarek, 3-4 kiełbasy lub jakaś wędlina, 3 łyżki oleju, pomidory lub przecier pomidorowy. Przyprawy: sól, nieco pieprzu, papryka czerwona, czosnek granulowany, oregano do smaku. Wszystko razem przesmażamy w garnku.

Wyrobione i wyrośnięte ciasto drożdżowe wykładamy na blaszkę na wierzch dajemy leczo i pieczemy ok 15-20 minut w 180 stopniach w piekarniku. Smacznego!

DR.
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
Poprzedni

Jak podróże zamieniły się w miłość

Następny

Bartkowiak apeluje: Zamiast wygrywać wybory prezydenckie, weźcie się do roboty

Zobacz także

Czasem konieczność w kuchni wychodzi na zdrowie
Kulinaria Słupeckie

Czasem konieczność w kuchni wychodzi na zdrowie

2025-05-25
294
Wiosna. To, co daje nam ogród
Kulinaria Słupeckie

Wiosna. To, co daje nam ogród

2025-05-14
335
„Karmić ludzi to zaszczyt, przyjemność i oznaka zaufania!”
Kulinaria Słupeckie

„Karmić ludzi to zaszczyt, przyjemność i oznaka zaufania!”

2025-04-24
479
„W kuchni nie można sobie niczego odmawiać, ważne żeby to było rozsądne”
Kulinaria Słupeckie

„W kuchni nie można sobie niczego odmawiać, ważne żeby to było rozsądne”

2025-03-06
949
„Ta sprawa nie daje mi spać”. Senator znowu w obronie Sosnowskiego
Ważne

„Ta sprawa nie daje mi spać”. Senator znowu w obronie Sosnowskiego

2025-06-20
285
Akcja na jeziorze. 6 osób w wodzie
Na sygnale

Akcja na jeziorze. 6 osób w wodzie

2025-06-20
318
Woźniak trenerem Górnika
Sport

Woźniak trenerem Górnika

2025-06-20
95
Ligowy sezon dobiega końca. W Strzałkowie pobiegną w dobrym kierunku
Sport

Ligowy sezon dobiega końca. W Strzałkowie pobiegną w dobrym kierunku

2025-06-20
36
Cienin jak zawsze w formie!
Sport

Cienin jak zawsze w formie!

2025-06-20
90
Bal VIII klasy w Ratyniu
Wydarzenia

Bal VIII klasy w Ratyniu

2025-06-20
128

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ogłoszenia promowane > dodaj <

Bus Niemcy , Luksemburg -Duże Busy, bez przesiadek

Bus Niemcy , Luksemburg -Duże Busy, bez przesiadek

przez Dorota Rosadowska
2025-06-10
0
0

Zatrudznię kierowcę C+E

przez Dorota Rosadowska
2025-06-10
0
0

REKLAMA

Kurier Słupecki

Dodatek budowlany
kurier słupecki
Dodatek medyczny

Komentarze

  • Leed - Food trucki promenadzie? „Sprzeczne z koncepcją autora projektu”
  • Anonim - Food trucki promenadzie? „Sprzeczne z koncepcją autora projektu”
  • Człowiek z X - Food trucki promenadzie? „Sprzeczne z koncepcją autora projektu”
  • anonim - Hotel zwolniony z podatku? Burmistrz zajął stanowisko
  • anonim - Powiat dotuje parafie. Pieniądze na dwa zabytki
  • Fabian - Hotel zwolniony z podatku? Burmistrz zajął stanowisko
  • Obiektywny - Hotel zwolniony z podatku? Burmistrz zajął stanowisko
  • Obiektywny - Powiat dotuje parafie. Pieniądze na dwa zabytki
  • Dominik - Powiat dotuje parafie. Pieniądze na dwa zabytki
  • Romario - Food trucki promenadzie? „Sprzeczne z koncepcją autora projektu”
REKLAMA

Następny
Bartkowiak apeluje: Zamiast wygrywać wybory prezydenckie, weźcie się do roboty

Bartkowiak apeluje: Zamiast wygrywać wybory prezydenckie, weźcie się do roboty

  • Strona główna
  • Ogłoszenia drobne
    • Przeglądaj ogłoszenia
    • Dodaj ogłoszenie
  • Reklama
    • Tygodnik Kurier Słupecki
    • Portal slupca.pl
    • Logo do pobrania
  • O nas
  • Regulamin
  • Kontakt

© 2021 Graffi Studio Kurier Słupecki

Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • Strona główna
  • Ogłoszenia drobne
    • Przeglądaj ogłoszenia
    • Dodaj ogłoszenie
  • Reklama
    • Tygodnik Kurier Słupecki
    • Portal slupca.pl
    • Logo do pobrania
  • Logowanie
  • Zarejestruj

© 2021 Graffi Studio Kurier Słupecki

Witaj!

Zaloguj się do swojego konta

Zapomniałeś hasła? Zarejestruj

Utwórz nowe konto!

Uzupełnij formularz, aby się zarejestrować

Wszystkie pola wymagane Zaloguj

Odzyskaj hasło

Proszę podać nazwę użytkownika lub email, aby odzyskać hasło.

Zaloguj
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • Strona główna
  • Ogłoszenia drobne
    • Przeglądaj ogłoszenia
    • Dodaj ogłoszenie
  • Reklama
    • Tygodnik Kurier Słupecki
    • Portal slupca.pl
    • Logo do pobrania
  • Logowanie
  • Zarejestruj

© 2021 Graffi Studio Kurier Słupecki