Tym razem w naszą kulinarną podróż wybraliśmy się do Trąbczyna (gmina Zagórów), gdzie Elżbieta Bączkiewicz opowiedziała nam o jednej ze swoich pasji, jaką jest kucharzenie.
Nasza rozmówczyni jest doskonałym dowodem na to, że kuchnię można polubić, a nawet pokochać. Czy przygotowuje ciasta, czy potrawy mięsne, w każdą z nich wkłada swoje serce, a to przecież w kuchni jest najważniejsze.
Pani Elżbieta swoją przygodę kulinarną zaczęła bardzo wcześnie będąc jeszcze uczennicą Szkoły Podstawowej w Grabinie. Na jednym ze szkolnych przedmiotów żeńska część klasy uczyła się gotować. – Te zajęcia bardzo mile wspominam. To właśnie wtedy polubiłam kucharzenie. Na jednych z pamiętnych zajęć przygotowałyśmy piernik – ten smak pamiętam do dziś i do dziś przepis oczywiście posiadam – mówi pani Elżbieta.
Od tego czasu w kuchni gotowała coraz częściej. A prawdziwie kulinarny szlif zdobyła gotując na większych uroczystościach.
Sałatka warstwowa z ryżem
Składniki:
– 2 woreczki ugotowanego ryżu,
– podsmażone kawałki piersi z kurczaka,
– kukurydza w puszce,
– ogórki kiszone pokrojone w kostkę,
– ketchup,
– majonez,
– sól, pieprz.
Składniki w szklanym naczyniu układać warstwowo: paczkę ryżu, następnie majonez, sól pieprz, potem piersi z kurczaka, kukurydza, majonez, sól, pieprz, druga paczka ryżu, ogórki kiszone, ketchup, pieprz, sól. wierzch można posypać suszonym koperkiem.
Szaszłyki drobiowe
Składniki:
– piersi z kurczaka,
– papryka,
– pieczarki,
– boczek wędzony,
– cebula,
– ananas w puszce.
Piersi z kurczaka pokroić, przyprawić, odstawić na jedna godzinę. Paprykę pokroić
. Pieczarki, cebule, ananasy i boczek pokroić na większą kostkę. Nabijać na patyczki według uznania. opiec na patelni, dusząc później w piekarniku.
3 bit – ciasto bez pieczenia
Składniki:
– 1 puszka masy krówkowej,
– 3 paczki herbatników (ok. 75 sztuk. Wychodzą 3 warstwy, każda po ok. 25 herbatników),
– 500ml słodkiej śmietany 30- 36% np Dekor,
– żelatyna,
– ok. 50- 100g dowolnej czekolady (np mleczna),
Masa budyniowa:
– 500ml mleka,
– torebka masy „Ekler” ,
– kostka margaryny.
Sposób przygotowania:
Na blaszce układamy herbatniki, po czym wykładamy na nie masę krówkową. Następnie znów warstwę herbatników. Przygotować budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pozostawić do ostygnięcia. Miękką margarynę utrzeć mikserem na puszystą masę, dodając masę eklerkową. wyłożyć na herbatniki.
Ubić śmietanę z rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatyną. Śmietanę wyłożyć na górę i posypać startą czekoladą.
Zapiekanka na szybki obiad
Składniki:
– ziemniaki pokrojone w plastry – nieco podgotowane,
– przyprawione mięso mielone,
– starty żółty ser,
– majonez, ketchup.
Przygotowane składniki układać w naczyniu żaroodpornym warstwami: ziemniaki, mięso, żółty ser. Na wierch polewamy majonezem zmieszanym z ketchupem. Piec w piekarniku około 1 godziny.