• O nas
  • Regulamin
  • Kontakt
środa, 25 czerwca 2025 01:24
slupca.pl
dodaj ogłoszenie drobne
  • Strona główna
  • Ogłoszenia drobne
    • Przeglądaj ogłoszenia
    • Dodaj ogłoszenie
  • Reklama
    • Tygodnik Kurier Słupecki
    • Portal slupca.pl
    • Logo do pobrania
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • Logowanie
  • Zarejestruj
  • Strona główna
  • Ogłoszenia drobne
    • Przeglądaj ogłoszenia
    • Dodaj ogłoszenie
  • Reklama
    • Tygodnik Kurier Słupecki
    • Portal slupca.pl
    • Logo do pobrania
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
slupca.pl
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Home Kulinaria Słupeckie

„Karmić ludzi to zaszczyt, przyjemność i oznaka zaufania!”

przez Dorota Rosadowska
2025-04-24
w Kulinaria Słupeckie
0 0
A A
0
„Karmić ludzi to zaszczyt, przyjemność i oznaka zaufania!”
484
OBEJ.
Udostępnij na FacebookuUdostępnij na Twitterze

W kuchni Wiktorii Antczak

 

O typowo wiosennej kuchni, inspiracjach na najbliższe tygodnie i studenckim gotowaniu z pasją opowie Wiktoria Antczak, mieszkanka Kościanek w gminie Strzałkowo.

Jak mówi nam na początku spotkania, wiosna to jej ulubiona pora roku – wszystko budzi się do życia i pojawiają się kolory.

– Właśnie te kolory staram się przenosić do kuchni. Kiedy na talerzu jest kolorowo, to aż chce się jeść. Często w tym kolorowym jedzeniu można przemycić bomby witaminowe, których normalnie nie chciałoby się zjeść, np. tworząc sos z buraków czy szpinaku. Ogólnie wiosną staram się jeść więcej warzyw i owoców, tak żeby było jak najbardziej kolorowo – wprowadzam wiosnę na talerz. Jemy przecież też oczyma, a dodanie warzyw do posiłku nie dość, że sprawia, że jedzenie staje się bardziej apetyczne i zdrowe, to jeszcze dodaje posiłkowi objętości, więc wydaje się, że jemy więcej, a wcale tak nie jest – tłumaczy.

Do wiosennego gotowania Wiktorię inspiruje natura i Instagram. Nie ma co się oszukiwać, najwięcej pomysłów na nowe potrawy znaleźć można w Internecie. – Staram się oczywiście dodawać do tych przepisów coś od siebie i sprawdzać czy nadal nadaje się to do jedzenia, ale główną inspirację czerpię właśnie stamtąd. Czasami siostra czy mama coś znajdą i podsyłają mi do zrobienia. Lubię to, bo mogę idealnie trafić w ich gusta. Poza tym karmić ludzi to zaszczyt, przyjemność i oznaka zaufania! Staram się, żeby moja kuchnia wiosną była lżejsza. Wiosną człowiek więcej się rusza, a trudno mi sobie wyobrazić, że uprawia się jakąkolwiek aktywność fizyczną z bolącym od ciężkiego jedzenia brzuchem. Sałatki, warzywa, lekkostrawne potrawy to przepis idealny na wiosnę – dodaje.

Zapytana o wiosenną, ale wielkanocną kuchnię i o to, czy jest ona bardziej tradycyjna czy to też szukanie nowości, odpowiada, że w zdecydowanej większości ta pierwsza. – Ale z twistem nowoczesności. Co roku szukamy z mamą nowych przepisów na tradycyjne potrawy, by urozmaicić świąteczny stół. Ze Świąt na Święta m.in. w Internecie pojawiają się coraz bardziej wymyślne przepisy. W sumie już mamy zaplanowane przynajmniej trzy nowe sałatki, a do Świąt jeszcze dwa tygodnie, więc coś możemy do tego dorzucić. Obserwuję, że pojawia się też wiele przepisów na ciekawe słodkości. Jest to interesujące, bo zamiast jednego rodzaju ciasta można zrobić kilka mini deserków, które nie znudzą się tak szybko. Można tym samym zapobiec marnowaniu żywności, bo chętniej sięgnie się po nowe potrawy. Uważam, że tradycja jest wspaniała, bo pokazuje nasze korzenie. Jednak czasami trzeba do tej tradycji dołożyć trochę nowoczesności. Chociaż tradycji mazurka nie dam ruszyć! Sama zajmuję się jego zrobieniem – piekę spód, przygotowuję samodzielnie masę kajmakową i dekoruję. To już taka nasza mała rodzinna tradycja. A jeśli chodzi już o poświętną kuchnię i maleńki pomysł, to od dłuższego czasu noszę się z pomysłem zrobienia ramenu dla rodziców. Byłam w kilku poznańskich ramenowniach, a oni jeszcze nigdy, więc pomyślałam sobie, że sama im go przygotuję. Oczywiście będzie to wersja domowa, uproszczona, ale myślę, że sama forma zrobi wrażenie. Może w przerwie świątecznej znajdziemy więcej czasu, żebym mogła zrobić im takie danie – powiedziała kończąc.

 

 

Różowy makaron (porcja dla dwóch osób)

Składniki:

– 200g dowolnego makaronu,

– 140g sera typu feta,

– 250g buraków gotowanych (polecam te Biedronkowe – już ugotowane),

– 25g orzechów włoskich,

– sól, pieprz.

Wykonanie: wstawić wodę na makaron i ugotować. Kiedy makaron się gotuje zrobić sos. Buraki, ser oraz uprażone orzechy, zblendować, doprawić solą i pieprzem (gdyby sos był zbyt gęsty, dodać wody z gotowania makaronu). Delikatnie podgrzać sos na patelni, dodać makaron, wymieszać i gotowe.

Ratatouille jak z bajki (porcja dla dwóch osób)

Składniki:

sos:

– 3 kolorowe papryki,

– 3 ząbki czosnku,

– 1 cebula,

– łyżka oleju,

– pomidory w puszce,

– sól, pieprz,

– szczypta rozmarynu,

– pozostałe: 1 bakłażan (ok. 0,5kg), 1 cukinia (ok. 0,5kg)Wykonanie: paprykę oczyścić, czosnek i cebulę obrać. Wyłożyć na blaszkę, polać łyżką oleju i zapiekać w piekarniku przez około pół godziny. Następnie upieczone warzywa połączyć z pomidorami w puszcze i przyprawami, zblendować. Sos wylać do naczynia żaroodpornego i układać na nim pokrojonego w plasterki bakłażana i cukinię (polecam żółtą i zieloną cukinię, by było bardziej kolorowo). Posypać solą i pieprzem, przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Zapiekać w 200 stopniach, około godziny, ściągnąć pokrywę i piec jeszcze przez około 20 min.

Smacznego!

DR.
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
Poprzedni

„Tworzę to miejsce i uważam, że coraz bardziej tętni życiem”

Następny

Radny: ”W tych trudnych momentach nie zostałem sam”

Zobacz także

Mała rocznica wielkiego sercem koła
Kulinaria Słupeckie

Mała rocznica wielkiego sercem koła

2025-06-24
94
Jak w gotowaniu uczeń przerósł mistrza
Kulinaria Słupeckie

Jak w gotowaniu uczeń przerósł mistrza

2025-05-25
1.1k
Czasem konieczność w kuchni wychodzi na zdrowie
Kulinaria Słupeckie

Czasem konieczność w kuchni wychodzi na zdrowie

2025-05-25
302
Wiosna. To, co daje nam ogród
Kulinaria Słupeckie

Wiosna. To, co daje nam ogród

2025-05-14
342
Nagrodzili sołtysów
Wokół nas

Nagrodzili sołtysów

2025-06-24
225
Mała rocznica wielkiego sercem koła
Kulinaria Słupeckie

Mała rocznica wielkiego sercem koła

2025-06-24
94
„Podróże są ekscytujące, jeśli otworzymy się na świat”
Wokół nas

„Podróże są ekscytujące, jeśli otworzymy się na świat”

2025-06-24
35
Tego w Słupcy jeszcze nie było
Wydarzenia

Tego w Słupcy jeszcze nie było

2025-06-24
733
Zmiany w Powidzu. Zostanie przywrócony ruch jednokierunkowy
Wokół nas

Zmiany w Powidzu. Zostanie przywrócony ruch jednokierunkowy

2025-06-24
90
Dyrektor szpitala odpowiada na apel radnego. Chodzi o pielęgniarki
Ważne

Dyrektor szpitala odpowiada na apel radnego. Chodzi o pielęgniarki

2025-06-24
3.1k

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ogłoszenia promowane > dodaj <

Bus Niemcy , Luksemburg -Duże Busy, bez przesiadek

Bus Niemcy , Luksemburg -Duże Busy, bez przesiadek

przez Dorota Rosadowska
2025-06-10
0
0

Zatrudznię kierowcę C+E

przez Dorota Rosadowska
2025-06-10
0
0

REKLAMA

Kurier Słupecki

kurier słupecki
Dodatek medyczny
Dodatek budowlany

Komentarze

  • Anonim - Powiat dotuje parafie. Pieniądze na dwa zabytki
  • anonim - Powiat dotuje parafie. Pieniądze na dwa zabytki
  • Anonim - Nie zgadniesz, ile kosztowała ta mównica. „Była kością niezgody”
  • Mieszkaniec - Nie zgadniesz, ile kosztowała ta mównica. „Była kością niezgody”
  • Radna - Zmiany w Powidzu. Zostanie przywrócony ruch jednokierunkowy
  • Jachu - Powiat dotuje parafie. Pieniądze na dwa zabytki
  • Nano - Nie zgadniesz, ile kosztowała ta mównica. „Była kością niezgody”
  • Obiektywny - Powiat dotuje parafie. Pieniądze na dwa zabytki
  • anonim - Powiat dotuje parafie. Pieniądze na dwa zabytki
  • Grzegorz - Powiat dotuje parafie. Pieniądze na dwa zabytki
REKLAMA

Następny
Radny: ”W tych trudnych momentach nie zostałem sam”

Radny: ”W tych trudnych momentach nie zostałem sam”

  • Strona główna
  • Ogłoszenia drobne
    • Przeglądaj ogłoszenia
    • Dodaj ogłoszenie
  • Reklama
    • Tygodnik Kurier Słupecki
    • Portal slupca.pl
    • Logo do pobrania
  • O nas
  • Regulamin
  • Kontakt

© 2021 Graffi Studio Kurier Słupecki

Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • Strona główna
  • Ogłoszenia drobne
    • Przeglądaj ogłoszenia
    • Dodaj ogłoszenie
  • Reklama
    • Tygodnik Kurier Słupecki
    • Portal slupca.pl
    • Logo do pobrania
  • Logowanie
  • Zarejestruj

© 2021 Graffi Studio Kurier Słupecki

Witaj!

Zaloguj się do swojego konta

Zapomniałeś hasła? Zarejestruj

Utwórz nowe konto!

Uzupełnij formularz, aby się zarejestrować

Wszystkie pola wymagane Zaloguj

Odzyskaj hasło

Proszę podać nazwę użytkownika lub email, aby odzyskać hasło.

Zaloguj
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • Strona główna
  • Ogłoszenia drobne
    • Przeglądaj ogłoszenia
    • Dodaj ogłoszenie
  • Reklama
    • Tygodnik Kurier Słupecki
    • Portal slupca.pl
    • Logo do pobrania
  • Logowanie
  • Zarejestruj

© 2021 Graffi Studio Kurier Słupecki