W kuchni Krystiana Zauera cz. 1
O tym, co lubi jeść w okresie letnim, o nowej… pasji kulinarnej i inspiracjach w kuchni tym razem opowie Krystian Zauer ze Słupcy.
Tutaj doskonale sprawdza się powiedzenie, że potrzeba jest mistrzynią wynalazku. Z racji wykonywanego zawodu, Krystian chcąc nie chcąc, musiał nauczyć się gotować. Zawód zawodowego kierowcy jest wymagający, też w kwestie kulinarne. Kiedy wyjeżdżasz w długie trasy, musisz być zdany tylko i wyłącznie na siebie – zaczyna naszą rozmowę.
Nasz nowy bohater w wielu dziedzinach życia jest samoukiem. Kiedy czegoś nie umie, a chce się nauczyć, włącza popularnego Tik Toka albo YouTube. Tak właśnie było też i w kwestiach kulinarnych. – Potem trochę pomógł mi kanał Tomasza Strzelczyka na YouTube i moje potrawy stawały się prostsze i lepsze w smaku. Gotowanie jest dla mnie bardziej zabawą i wspólnie spędzonym czasem z żoną i dziećmi. Najlepiej czuję się w kuchni naszej polskiej. W tym rodzaju kuchni można przyrządzić wspaniałe mięsa czy sałatki – dodaje.
No właśnie, kwestia mięs… Jak tłumaczy Krystian, sezon letni jest jego ulubionym, bowiem może się sporo wykazać w przygotowaniu potraw typowo grillowych. Tutaj czuje się jak przysłowiowa ryba w wodzie. – Mięsa, ich przyprawianie, a następnie pieczenie to moja działka podczas spotkań przy grillu wspólnie z rodziną i przyjaciółmi, uwielbiam ten czas. A grill to nie tylko mięsa – mówi.
Tutaj chodzi też o to, co postawimy na stole jako dodatek do mięs. W jednej kwestii zainspirowała go żona. Jak tłumaczy do grillowanego mięsa obowiązkowym dodatkiem musi być chleb, ale nie ten tradycyjny, a… rwany. To nic innego jak puszysty chlebek pieczony z masłem ziołowym. Najlepiej smakuje na ciepło i wygląda bardzo efektownie, zawsze robiąc wrażenie na gościach. Przepis na ten chlebek odrywany jest bardzo prosty w wykonaniu i nawet osoba początkująca w kuchni poradzi sobie z jego przygotowaniem. – Myślę, że wiele osób lubi to właśnie połączenie – koperku, natki pietruszki i czosnku w świeżym pieczywie. Jeśli chodzi o tradycję i ciasto drożdżowe, to chyba tylko i wyłącznie w tym czasie smakuje również ciasto drożdżowe na słodko z dodatkiem sezonowych owoców. Zaczyna się w czerwcu pysznymi truskawkami, a kończy jesienią śliwkami. Ja osobiście lubię przygotować drożdżowca latem z dodatkiem rabarbaru. Kwasowość owocu z połączeniem słodkiego ciasta i kruszonki – powiedział kończąc tę część Krystian.
Odrywany chlebek
Składniki:
Składniki na chlebek rwany:
– 500 g mąki pszennej
– 30 g świeżych drożdży
-1 łyżeczka cukru,
– 1 szklanka ciepłego mleka
– 1,5 płaskie łyżeczki soli
– 70g masła lub oleju oleju rzepakowego.
Składniki na masło ziołowe:
– 60 g masła 82% tłuszczu
– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
– 1 łyżka posiekanego koperku
– pół cebuli
– 2 ząbki czosnku
– 1 płaska łyżeczka soli.
Przepis na chlebek ziołowy: Zrobić rozczyn. W tym celu do miseczki pokruszyć drożdże, dodać 150 ml mleka, 1 czubatą łyżeczkę cukru oraz 1 czubatą łyżkę mąki pszennej (zabrać ją z tych 500 gramów mąki pszennej odmierzonej na chleb). Przykryć miseczkę suchą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż drożdże urosną i się spienią (zajmuje to około 10-15 minut).
Do dużej miski przesiać przez sitko mąkę pszenną. Dodać sól, wymieszać. Kolejno dodać olej, wyrośnięty rozczyn oraz pozostałe mleko. Wymieszać składniki do połączenia (najpierw mieszam je drewnianą łyżką). Następnie rozpocząć wyrabianie ciasta ręcznie lub mikserem. Można delikatnie oprószyć blat mąką podczas wyrabiania. Po wyrobieniu przełożyć ciasto do miski oprószonej mąką. Przykryć suchą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 40-60 minut, by ciasto podwoiło swoją objętość. Przepis na masełko ziołowe: Natkę pietruszki i koperek drobno posiekać.
Czosnek obrać i również drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Cebulę obrać, a następnie pokroić w drobną kosteczkę. Miękkie masło wymieszać z posiekaną natką i koperkiem oraz czosnkiem i cebulą. Dodać sól do smaku.
Przepis na chlebek z masłem czosnkowym: Wyrośnięte ciasto drożdżowe pozagniatać jeszcze przez 2 minuty (ręcznie), a następnie rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm. Wierch ciasta posmarować masłem ziołowo-czosnkowym, a następnie całość pokroić na kilka podłużnych pasów. Każdy pasek złożyć w harmonijkę, a następnie przekładać do tortownicy o średnicy ok. 22 cm. Piekarnik rozgrzać do 190 st. C (góra – dół, bez termoobiegu). Piec chlebek rwany przez ok. 40-45 minut do zarumieniania. Najlepiej podawać jeszcze ciepły. Wtedy moim zdaniem jest najsmaczniejszy. Super pasuje do dań z grilla oraz jako dodatek do dań na imprezę.
Tradycyjne ciasto drożdżowe z truskawkami
Składniki na ciasto:
– 1 kg mąki tortowej,
– 1 i 1/3 szklanki cukru,
– 1/2 kostki świeżych drożdży,
– 1,5 szklanki mleka,
– 5 jaj,
– kostka stopionego masła,
– szczypta soli
na wierzch:
– ok. 50 dag owoców sezonowych np: rabarbaru, truskawek lub śliwek.
kruszonka
– pół kostki masła ( 100g)
– tyle samo ile zajmuje miejsca masło- mąki i cukru
Wykonanie:
Mleko lekko podgrzać, ma być ciepłe, nie gorące. Wkruszyć do niego drożdże, dodać łyżeczkę cukru i mąki, zaczekać kilkanaście minut aż lekko ” ruszą”.
Mąkę wsypać do miski, dodać mleko z drożdżami, jajka, cukier i sól, zagnieść ciasto lub wyrobić robotem kuchennym. Dodać stopione masło i wyrabiać jeszcze chwilę. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, pod przykryciem, na godzinę – dwie, powinno podwoić objętość. Składniki kruszonki rozetrzeć palcami, zagnieść w nierówne kawałeczki ciasta. Truskawki pokroić, jeśli duże, na połówki lub ćwiartki, małe zostawić w całości, posypać cukrem waniliowym. Wyrośnięte ciasto nacisnąć ręką by je odgazować. Blaszkę wysmarować masłem, przełożyć do niej ciasto. Na wierzchu ułożyć truskawki i posypać kawałkami kruszonki. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w 175 stopniach przez około 50 minut (do tzw. suchego patyczka).
Smakowita sałatka na grilla
Składniki:
– 2 sałaty rzymskie lub mix sałat,
– 2 małe filety z kurczaka,
– pomidorki koktajlowe,
– czerwona cebulka,
– ogórek zielony,
– opcjonalnie mała puszka kukurydzy.
– 3 kawałeczki pszennego chleba.
Składniki na sos: oliwa z oliwek, łyżeczka musztardy, sok z połowy cytryny, miód.
Wykonanie: Fileta kroimy w mniejsze kawałki, przyprawiamy solą, słodką papryką, mielonym czosnkiem i bazylią. Podpiec najlepiej na patelni grillowej. Pomidorki, cebulkę i ogórka (może być obrany) pokroić w mniejsze kawałki. Ułożyć na sałacie, na koniec położyć fileta, polać sosem. Chlebek (bez skórki) pokroić w kwadraciki, podpiec na maśle. Położyć na sałatce.
Smacznego!