Samosy
Składniki na ciasto
– 500 g mąki,
– 25 g masła sklarowanego,
– 4 łyżki stołowe jogurtu naturalnego,
– 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
– 1 łyżeczka soli.
Wykonanie:
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i solą, dodać sklarowane masło. Wlać jogurt i wygniatać ciasto. Rozwałkować je, uformować i wyciąć placki o średnicy 15 cm (najlepiej talerzem). Każdy okrągły placek przeciąć na pół, sklejając ze sobą proste krawędzie i tworząc stożek. Stożek napełniamy farszem, sklejamy. Brzegi zmoczyć wodą formując pierożki. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Wyłożyć łyżką cedzakową. Osączyć na papierowym ręczniku kuchennym i podawać. Dobrze smakują z sosem czosnkowym.
Farsz – wersja mięsna
– 500g mięsa mielonego np. z indyka,
(wersja wegetariańska) – 250 g ziemniaków ugotowanych i 250 g gotowanej soczewicy. Soczewicę w takich samych proporcjach można zastąpić kalafiorem bądź brokułami`
– groszek zielony ( w puszce lub ugotowany),
– 25 g masła sklarowanego,
– 2 lub 3 cebule,
– 2 ząbki czosnku,
– 1 łyżeczka kolendry,
– 1 łyżka imbiru sproszkowanego,
– pół łyżki chilli,
– 1 łyżka deserowa garram masala,
– olej do pieczenia.
Wykonanie:
Oczyścić cebulę i czosnek, drobno posiekać i zarumienić na rozgrzanym maśle, dodać mielone mięso ( wersja wegetariańska – ugotowane warzywa) oraz zielony groszek. Wsypać kolendrę, imbir, chilli, garram masala. Wymieszać i podsmażać ok. 5 minut, posolić do smaku, i dalej dusić na małym ogniu, ostudzić.
Shrikhand – deser jogurtowy z orzechami i owocami
Składniki
– pół litra jogurtu naturalnego,
– 2 łyżki mleka,
– pół łyżeczki nitek szafranu,
– od 6 do 8 łyżek cukru pudru,
– ¼ łyżeczki świeżo zmielonych nasion zielonego kardamonu,
– 2 łyżki posiekanych, nie solonych pistacji,
– 2 łyżki migdałów w płatkach,
– pestki granatu,
– można wkroić mango.
Wykonanie:
Jogurt schłodzić przez całą noc, podgrzać mleko i dodać szafran. Odstawić na 10 minut do odsiąknięcia. Jogurt wyciągamy z lodówki, przesiewamy cukier puder, dodajemy mleko z szafranem i kardamonem, przykryć i schłodzić. Skroić mango, przed podaniem posypać deser migdałami, pistacjami i pestkami granatu.