W kuchni Ani Szymańskiej cz. 1
O tym, co gotuje jesienią… Jak smak tej pory roku zatrzymuje w przetworach, a co w tym czasie w kuchni jest takiego niepowtarzalnego i wyjątkowego. Tym razem do swojej kuchni zaprosiła nas Ania Szymańska ze Sługocina (gm. Lądek).
– Moja kuchnia jesienna to kolejny etap przetworów i potraw, czyli ogólnie rzecz ujmując, tego, to co dał nam ogród. Coś się kończy, sezon pomidorowy, wtedy ostatnie zbiory wykorzystałam na przeciery. Potem zaczyna się okres dyni i cukinii. Z cukinii robię leczo, medaliony, smażę cukinię jak schabowe obtoczone w jajku i bułce tartej. O cukinii szerzej opowiem w następnej części. Z dyni z kolei robię kompot, zupę dyniowa na mleku, zupę krem z grzankami ale też można zrobić ciasto roladę dyniowa, czy przepyszne muffinki – mówi Ania.
Nie jest tajemnicą, że nasza kolejna bohaterka kulinarnych wyzwań się nie boi. Jej kuchnia, a co za tym idzie i spiżarnia nie tylko jesienią, zamienia się w prawdziwy zakład produkcji. Gotuje sezonowo, zwłaszcza to i z tego, co daje jej sad, ogród i warzywnik.
– Szczerze mówiąc, kuchnia to moja największa pasja. Nie ma potraw, których bym unikała. Lubię eksperymentować, lubię uczyć się, przygotowywać nowe potrawy, urozmaicać je potem i lubię próbować czegoś innego – dodaje.
Co cieszy ją jesienią w kuchni? – W swoim ogrodzie mam też dynię ozdobną, uwielbiam potem dekorować nią dom. Uwielbiam grzyby! Chodzić do lasu, zbierać i je też przyrządzać. I to nie tylko w formie zupy, czy jako suszone na święta. Często kładę je w słoiki, to znaczy robię grzyby w occie, grzyby w keczupie. Jeśli chodzi o potrawę, to najbardziej lubię grzyby w śmietanie z cebulką, czosnkiem. Jesienią przygotowuję jeszcze kiszoną kapustę w słoiki, gotowana kapustę i zasmażaną też słoiki. Jesień kojarzy mi się z jabłkami i z szarlotka, stąd często u mnie ten wypiek. Jesień to też powidła śliwkowe. Jesień to również grzyby, dynia ta jadalna i ta ozdobna – powiedziała kończąc.
Sałatka z grzybów
Składniki:
– 2 kg ugotowanych grzybów,
– 1 szklanka oleju,
– 1 mały słoik ketchupu,
– 4 duże cebule,
– 6 łyżek octu,
– 4 łyżki cukru,
– sól,
– liście laurowe, ziele angielskie, pieprz.
Wykonanie: Wszystko razem wymieszać i gotować w słoikach około 25 minut.
Szarlotka z bezą
Składniki:
Ciasto kruche:
– 3 szklanki (450 g) mąki pszennej,
– 1/3 szklanki cukru,
– 1 cukier wanilinowy,
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
– 250 g masła,
– 50 g smalcu lub masła,
– 5 żółtek.
Jabłka:
– 1 kg jabłek odmiany szara reneta,
– 1 cukier wanilinowy,
– sok z 1/2 cytryny,
– 1 budyń śmietankowy lub waniliowy,
– 1 łyżeczka cynamonu.
Beza:
– 5 białek,
– 1 i 1/2 szklanki cukru,
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
– cukier puder do posypani.
Wykonanie: Ciasto kruche – Do miski lub na stolnicę przesiać mąkę, dodać cukier, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Dodać starte na tarce lub drobno posiekane masło oraz posiekany smalec. Ucierać składniki palcami lub siekać składniki na stolnicy aż powstanie drobna kruszonka. Dodać żółtka i zagnieść ciasto łącząc ze sobą wszystkie składniki. Uformować kulę, rozpłaszczyć ją, zawinąć w folię i schować do lodówki na ok. pół godziny. Jabłka Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać cukier wanilinowy, sok z cytryny, proszek budyniowy oraz cynamon, wymieszać, odstawić. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Wyjąć ciasto z lodówki, odłożyć 1/3 ciasta i schować je z powrotem do lodówki. Z 2/3 pozostałego ciasta uformować kulę i pokroić ją na cienkie plastry, układać je na dnie blaszki o wymiarach 25 x 35 cm posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia lub posypanej mąką. Plastry ugnieść palcami na jedną równą warstwę i wstawić do piekarnika na 10 minut. Beza- Ubić białka na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając. Po skończonym cukrze ubijać jeszcze przez ok. 2 – 3 minuty. Dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, na wierzchu bezę i na końcu starte na tarce ciasto z lodówki. Piec przez ok. 35 minut na złoty kolor, oprószyć cukrem pudrem. Wskazówki Zwróćmy uwagę na wielkość blaszki, jej powierzchnia nie może być mniejsza niż podana w przepisie.
Smacznego!