Tym razem o kuchni letniej, ale nie grillowej, o inspiracjach, pomysłach i ich realizacji w drugiej części kulinarnego spotkania opowie Krystian Zauer ze Słupcy – strażak ochotnik, zawodowy kierowca.
Z racji wykonywanego zawodu, Krystian zazwyczaj do domu wraca na weekendy. Wtedy oddaje się swojej pasji – czyli gotowaniu. – Uważam, że pierwszą osobą w mojej rodzinie od której często czerpię kulinarne pomysły jest moja żona – Marcelina. Ona bardzo dobrze gotuje, i chyba tę pasję polubiłem od niej. Często dopełniamy się w kuchni razem – Marcysia jest mistrzynią w wypiekach i sałatkach, ja raczej w mięsach, potrawach grillowych (jak już wspominałem w pierwszej części) – mówi Krystian.
Zapytany o ulubioną porę roku na gotowanie, bez zastanowienia odpowiada, że jest to właśnie lato. Bo wtedy wachlarz inspiracji jest niekończący się. – Mamy świeże owoce, z których Marcelina przygotowuje czy desery, czy słodkie wypieki. Ja z chęcią jej wtedy pomagam, ale też warzywa, które albo można grillować, dodawać do smakowitych sałatek. Tylko wtedy jedynie i niepowtarzalnie smakuje warzywno – mięsne leczo, gdzie królem jest oczywiście kabaczek, a paprykę dodajemy praktycznie do wszystkich potraw mięsnych. Wiele potraw przygotowujemy także z pomidorów: zupę- krem, przecier pomidorowy, sos do spaghetti. Z dodatkiem aromatycznych świeżych ziół potrawy naprawdę smakują wyśmienicie. Czy gotowanie jest moją pasją? Myślę, że tak. To dziedzina, w której całe życie się uczysz. Internet teraz jest prawdziwą skarbnicą ciekawych przepisów. Oczywiście, w 100% nigdy nie wzoruję się na danym przepisie, zawsze dodaję coś od siebie – dodaje.
Letnie pierogi z serem i borówkami
Składniki:
Ciasto:
– mąka pszenna 3 szkl.,
– woda gazowana 1,5 szkl (lub gorącej wody),
– olej1 łyżka,
– sól do smaku.
Nadzienie do pierogów:
– borówki 1,5 szkl,
– ser biały 15 dag,
– cukier wanilinowy 2 łyżeczki,
– cukier 2 łyżki.
Pozostałe składniki: śmietana 150 ml, cukier 2 łyżki.
Sposób przygotowania: Ser biały rozetrzeć widelcem z cukrem wanilinowym i cukrem kryształem. Wymieszać z 1 szklanką borówek. Mąkę przesiać, dodać odrobinę soli, wodę, olej i zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i pozostawić na 20-30 minut. Następnie rozwałkować, szklanką wycinać krążki. Na każdy krążek wkładać porcję borówek z serem. Złożyć na pół i dokładnie zlepić brzegi. Gotować przez 3-4 minuty w wodzie z dodatkiem soli. Wyjmować łyżką cedzakową i włożyć na talerze. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Pierogi lekko przestudzić, polać śmietaną, posypać pozostałymi borówkami.
Panna cotta
Składniki:
– 3 łyżeczki żelatyny w proszku,
– 1 laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
– 250 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%),
– 250 ml mleka,
– 80 g cukru,
– opcjonalnie: 1 łyżka białego rumu i 1 łyżka białego wina.
Do podania: świeże owoce: maliny, jagody, truskawki lub mus/sos owocowy.
MUS OWOCOWY:
– 150 g malin lub truskawek (świeżych lub mrożonych),
– 3 łyżki cukru.
Wykonanie: Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na 5 minut. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrobać ziarenka. Do rondelka wlać śmietankę kremową i mleko, dodać cukier, ziarenka wanilii wraz z przepołowioną laską lub ekstrakt z wanilii. Mieszając podgrzewać aż cukier się rozpuści. Następnie doprowadzić prawie do zagotowania, tzn. odstawić z ognia w momencie gdy przy brzegach garnka zacznie się gotować. Dodać rum i wino oraz namoczoną żelatynę, mieszać przez około minutę, aż cała żelatyna się rozpuści. Mieszankę wlać do 4 filiżanek (każda po 125 ml) lub 6 mniejszych naczynek. Odstawić do wystudzenia. Po ostudzeniu filiżanki przykryć kawałkiem folii i wstawić do lodówki do stężenia, na około 4 – 5 godzin, lub najlepiej na całą noc. Na wierz polać musem owocowym.
Mus owocowy: Maliny lub truskawki zmiksować, następnie przetrzeć przez sito bezpośrednio do miseczki. Ziarenka z sitka wyrzucić, a pozostały w miseczce mus wymieszać z cukrem.
Mini serniczki z letnimi owocami
Składniki:
SPÓD:
– 240g ciasteczek pełnoziarnistych np. Digestive,
– 100g masła.
MASA SEROWA:
– 450g sera trzykrotnie zmielonego,
– 400g mleka skondensowanego słodzonego,
– 3 jajka.
Przygotowanie:
SPÓD: Ciasteczka kruszymy na pył. Możemy je przetrzeć przez sitko lub zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Masło rozpuszczamy i łączymy z ciasteczkami, dokładnie mieszamy. Dwie formy muffinkowe wykładamy papilotkami. Na spód każdej papilotki wykładamy porcję ciasteczek i uklepujemy ją. Foremki wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
MASA SEROWA: Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Do miski wkładamy ser i jajka. Miksujemy je na średnich obrotach miksera przez 2 minuty. Dodajemy mleko skondensowane i miksujemy na wolnych obrotach miksera przez 1 minutę. Masa będzie płynna.
Masę serową rozlewamy pomiędzy papilotki. Nalewamy do ¾ wysokości. Serniczki pieczemy około 13-15 minut. Powinny być ścięte z wierzchu, mogą być lekko płynne w środku – po schłodzeniu w lodówce stężeją. Serniczki wyjmujemy z piekarnika, studzimy. Po wystudzeniu przekładamy je do lodówki najlepiej na całą noc. Po tym czasie zdejmujemy im papilotki.
Serniczki podajemy same lub z owocami.
Życzę smacznego!
DR.