Kulinaria z Natalią Zielińską
O niecodziennej pasji, modelingu oraz o tym, co lubi robić w wolnych chwilach naszym czytelnikom tym razem opowie mieszkanka Włodzimirowa (gm. Zagórów) – Natalia Zielińska.
Natalia była laureatką konkursu Miss Foto Słupca 2014. W tym roku wzięła udział w eliminacjach do konkursu na Miss Wielkopolski, gdzie dotarła do ćwierćfinału oraz bierze udział w innych tego typu konkursach. – Wówczas kuzynka namówiła mnie do udziału w konkursie organizowanym przez waszą gazetę. Przez jakiś czas miałam pewne obawy, nie dając sobie większych szans na wygraną…. A jednak. Niektóre marzenia się spełniają – mówi nam z uśmiechem Natalia.
Nasza kulinarna bohaterka jako nieliczna z kobiet w całym powiecie posiada prawo jazdy nie tylko na samochody osobowe, ale też i ciężarowe. Obecnie przechodzi kurs prowadzony przez zagórowski Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych na kierunku mechaniki – a dokładniej na operatora maszyn rolniczych. – Myślę także nad startem do Policji– opowiada mieszkanka Włodzimirowa.
Kiedy Natalia ma wolną chwilę, to spędza ją zazwyczaj w kuchni. Nadmienia, że nie jest wybredna jeśli chodzi o potrawy kulinarne. Nie przepada tylko za gotowaniem popularnych polskich zup. – Niezbyt lubię gotować popularną pomidorową, czy niedzielny rosół. Kiedy zaopatrzyłam się w książki kulinarne, a chcę przygotować akurat taką potrawę, jaką jest zupa wybieram te bardziej kombinowane. Jedną z takich jest dość pikantna zupa meksykańska, na którą przepis znalazłam właśnie w jednej z książek kulinarnych. Gotowałam ją już kilkakrotnie i za każdym razem smakuje nie tylko mnie, ale też i moim najbliższym – mówi.
Jednak jak zaznacza, nie zawsze trzyma się kurczowo jakiegoś przepisu. Często je modyfikuje pod tzw. swój smak. – Każdy z domowników ma swoje ulubione potrawy. Ja także. Jedną z nich jest wspomniana zupa meksykańska. Kolejna do której mam słabość to popularna szarlotka, której pieczenia nauczyła mnie moja mama. Szarlotka to jest to ciasto, które lubią wszyscy, i które jako pierwsze znika z naszego stołu z dodatkiem cynamonu smakuje wyśmienicie. Co ważne, przygotowanie jest nie zajmuje zbyt dużo czasu, więc jest moim zdaniem dobrym sposobem na niezapowiedzianych gości. Nie pamiętam skąd pozyskaliśmy na nią przepis, zapewne z jakiejś gazety, bo takie też zbieramy. Dużo z nich otrzymaliśmy od cioci, która jest kucharką i piecze wyśmienicie. Takim sposobem pozyskaliśmy przepisy na sernik – króla polskich ciast, a także na krówkę czy snikerska (ciasto orzechowe), które też często przygotowujemy. Czy mam jakieś marzenia kulinarne? Jeszcze nie? Po prostu jeśli mam na coś ochotę, przygotowuję to. Czasem do przygotowania jakiś potraw zachęca internet, z którego często korzystam przy takiej okazji, a także wasz kącik kulinarny – mówi kończąc.
Zupa meksykańska
Składniki:
– 0,5 kg mięsa mielonego,
– 2-3 duże cebule,
– 4-6 ząbków czosnku,
– 2 papryki czerwone,
– 1 puszka kukurydzy,
– 1-2 fasoli białej,
– 1-2 puszki fasoli czerwonej,
– przecier pomidorowy,
– przyprawy (sól, pieprz, papryka” bazylia, oregano).
Przygotowanie: Zawartość puszek wraz z wodą wlać do dużego garnka. Następnie wlać wodę wodę, tak, aby całość była rzadka. Przyprawić łyżeczką soli oraz pieprzu. Gotować na wolnym ogniu. W między czasie podsmażyć mięso mielone doprawione solą, pieprzem, chilli, papryką słodką, bazylią i oregano. Po chwili dodać pokrojoną w kostkę cebulę, a po kilku minutach pokrojoną w kostkę paprykę. Całość podsmażyć do momentu gdy cebula i papryka będą miękkie. Następnie całość dodać do garnka i dodać 4-6 ząbków czosnku. Doprawić solą, pieprzem, chilli, papryką słodką i bazylią. Dolać wodę tak, aby całość była rzadka. Zagotować. Smacznego!