
Kulinaria z Paulą Pawłowską O tym, jak kulinarnie rozpoczyna Nowy Rok, o tym, co gotuje swoim najbliższym oraz o pożytecznym spędzaniu czasu w kuchni tym razem opowie Paula Pawłowska ze Słupcy. Paula jak mówi nam na początku spotkania, zdejmuje z siebie presję bycia idealną kobietą, żoną, matką. Nie chce nieustannie czegoś od siebie wymagać, wręcz odwrotnie – postanawia w Nowym Roku nauczyć się odpuszczania. Jak więc wygląda jej tegoroczna kuchnia?
– Jest szybka w przygotowaniu i składająca się z prostych lecz dobrych jakościowo składników. Każdy półprodukt jest analizowany przeze mnie jeszcze w sklepie pod kątem składu. Polecam wszystkim czytać składy naszych żywieniowych zakupów. Rozsmakowałam się w pieczonych warzywach! Świetnie sprawdzają się nie tylko jako cześć obiadu, ale również jako samodzielna przekąska. Ziemniaki, marchewki, bataty, buraki – w formie frytek lub chipsów, zapieczone serem lub podane z dipem. Pole do popisu jest tu spore przy małym wysiłku – mówi słupczanka. Aktualnie trendy w kuchni Pauli wyznaczają dzieci – Olek i Łucja. Są bezkompromisowi i zjedzą tylko to na co mają ochotę.
– A ja staram się przez to gotować różnorodnie, by każdy z domowników mógł wybrać to, co lubi. Wykorzystujemy również przetwory, które przygotowywaliśmy jesienią. Najczęściej z piwnicy przynosimy buraczki, ogórki kiszone oraz dżemy do dań na słodko. Unikam wysoko przetworzonej żywności, im prostszy i krótszy skład tym lepiej. Ograniczyliśmy również spożycie produktów pszennych na rzecz orkiszu. Robimy to z troski o nasz układ pokarmowy oraz odpowiedni poziom glikemii. Ostatnio z moim Olkiem zrobiliśmy babeczki owsiane z ogromną ilością siekanej gorzkiej czekolady. A z mężem przewspaniałą pizzę serową z serowymi brzegami. Na mieście takiej nie zjecie. Więc nie mojego autorstwa lecz naszego – powiedziała kończąc.
Owsiane babeczki Składniki: – 2 banany, – 1,5szkl płatków owsianych – 1/3szkl mąki pełnoziarnistej, – 2 jajka, – 1/3 szkl mleka, – trochę proszku do pieczenia i sodki, – łyżeczka masła orzechowego, – posiekana gorzka czekolada. Wykonanie: Mokre z mokrymi, suche z suchymi i łączymy. Piec do suchego patyczka- jakies 15-20minut.
Pizza serowa Ciasto: – 1szklanka mąki typ 00, – pół szklanki lekko cieplej wody, – 1 łyżka oliwy, – 5g suchych drożdży, – szczypta cukru, – 2 spore szczypty soli. Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru i odstawiamy na 10 minut. Dodajemy mąkę, sól i wyrabiamy ręcznie lub za pomocą miksera z hakami. Pod koniec dodajemy oliwę i ponownie zagniatamy, odstawiamy na godzinę. Po godzinie na papierze do pieczenia opruszonym mąką formujemy kształt pizzy. W brzegi zawijamy kawałki żółtego sera. Środek pizzy smarujemy pomidorami z puszki wymieszanymi z bazylią lub innymi ziołami. Posymujemy żółtym serem, kładziemy kawałki sera pleśniowego oraz mozzarelli. Pieczemy 15 minut w temp 250stopni. Podajemy polaną smakową oliwą- świetnie pasuje o smaku chilli.
Pieczone warzywa na przekąskę Składniki: – 1 marchewka, – pół batata, – sól, – łyżka oliwy, – 10g czosnku granulowanego. Wykonanie: Warzywa kroimy w słupki, przyprawiamy, mieszamy z dodatkiem oliwy. Pieczemy 20minut w temp 200st. DR. Aktualnie trendy w kuchni Pauli wyznaczają dzieci- Olek i Łucja. Są bezkompromisowi i zjedzą tylko to na co mają ochotę. Pieczone warzywa na przekąskę. – Jest szybka w przygotowaniu i składająca się z prostych lecz dobrych jakościowo składników. Każdy półprodukt jest analizowany przeze mnie jeszcze w sklepie pod kątem składu. Polecam wszystkim czytać składy naszych żywieniowych zakupów – o swojej kuchni mówi Paula.