• O nas
  • Regulamin
  • Kontakt
niedziela, 22 czerwca 2025 07:15
slupca.pl
dodaj ogłoszenie drobne
  • Strona główna
  • Ogłoszenia drobne
    • Przeglądaj ogłoszenia
    • Dodaj ogłoszenie
  • Reklama
    • Tygodnik Kurier Słupecki
    • Portal slupca.pl
    • Logo do pobrania
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • Logowanie
  • Zarejestruj
  • Strona główna
  • Ogłoszenia drobne
    • Przeglądaj ogłoszenia
    • Dodaj ogłoszenie
  • Reklama
    • Tygodnik Kurier Słupecki
    • Portal slupca.pl
    • Logo do pobrania
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
slupca.pl
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Home Kulinaria Słupeckie

Noworoczne postanowienia w noworocznej kuchni

przez Dorota Rosadowska
2025-01-28
w Kulinaria Słupeckie
0 0
A A
0
Noworoczne postanowienia w noworocznej kuchni
405
OBEJ.
Udostępnij na FacebookuUdostępnij na Twitterze

Kulinaria z Paulą Pawłowską  O tym, jak kulinarnie rozpoczyna Nowy Rok, o tym, co gotuje swoim najbliższym oraz o pożytecznym spędzaniu czasu w kuchni tym razem opowie Paula Pawłowska ze Słupcy. Paula jak mówi nam na początku spotkania, zdejmuje z siebie presję bycia idealną kobietą, żoną, matką. Nie chce nieustannie czegoś od siebie wymagać, wręcz odwrotnie – postanawia w Nowym Roku nauczyć się odpuszczania. Jak więc wygląda jej tegoroczna kuchnia?

– Jest szybka w przygotowaniu i składająca się z prostych lecz dobrych jakościowo składników. Każdy półprodukt jest analizowany przeze mnie jeszcze w sklepie pod kątem składu. Polecam wszystkim czytać składy naszych żywieniowych zakupów. Rozsmakowałam się w pieczonych warzywach! Świetnie sprawdzają się nie tylko jako cześć obiadu, ale również jako samodzielna przekąska. Ziemniaki, marchewki, bataty, buraki – w formie frytek lub chipsów, zapieczone serem lub podane z dipem. Pole do popisu jest tu spore przy małym wysiłku – mówi słupczanka. Aktualnie trendy w kuchni Pauli wyznaczają dzieci – Olek i Łucja. Są bezkompromisowi i zjedzą tylko to na co mają ochotę.

– A ja staram się przez to gotować różnorodnie, by każdy z domowników mógł wybrać to, co lubi. Wykorzystujemy również przetwory, które przygotowywaliśmy jesienią. Najczęściej z piwnicy przynosimy buraczki, ogórki kiszone oraz dżemy do dań na słodko. Unikam wysoko przetworzonej żywności, im prostszy i krótszy skład tym lepiej. Ograniczyliśmy również spożycie produktów pszennych na rzecz orkiszu. Robimy to z troski o nasz układ pokarmowy oraz odpowiedni poziom glikemii. Ostatnio z moim Olkiem zrobiliśmy babeczki owsiane z ogromną ilością siekanej gorzkiej czekolady. A z mężem przewspaniałą pizzę serową z serowymi brzegami. Na mieście takiej nie zjecie. Więc nie mojego autorstwa lecz naszego – powiedziała kończąc.

Owsiane babeczki Składniki: – 2 banany, – 1,5szkl płatków owsianych – 1/3szkl mąki pełnoziarnistej, – 2 jajka, – 1/3 szkl mleka, – trochę proszku do pieczenia i sodki, – łyżeczka masła orzechowego, – posiekana gorzka czekolada. Wykonanie: Mokre z mokrymi, suche z suchymi i łączymy. Piec do suchego patyczka- jakies 15-20minut.

Pizza serowa Ciasto: – 1szklanka mąki typ 00, – pół szklanki lekko cieplej wody, – 1 łyżka oliwy, – 5g suchych drożdży, – szczypta cukru, – 2 spore szczypty soli. Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru i odstawiamy na 10 minut. Dodajemy mąkę, sól i wyrabiamy ręcznie lub za pomocą miksera z hakami. Pod koniec dodajemy oliwę i ponownie zagniatamy, odstawiamy na godzinę. Po godzinie na papierze do pieczenia opruszonym mąką formujemy kształt pizzy. W brzegi zawijamy kawałki żółtego sera. Środek pizzy smarujemy pomidorami z puszki wymieszanymi z bazylią lub innymi ziołami. Posymujemy żółtym serem, kładziemy kawałki sera pleśniowego oraz mozzarelli. Pieczemy 15 minut w temp 250stopni. Podajemy polaną smakową oliwą- świetnie pasuje o smaku chilli.

 

Pieczone warzywa na przekąskę Składniki: – 1 marchewka, – pół batata, – sól, – łyżka oliwy, – 10g czosnku granulowanego. Wykonanie: Warzywa kroimy w słupki, przyprawiamy, mieszamy z dodatkiem oliwy. Pieczemy 20minut w temp 200st. DR. Aktualnie trendy w kuchni Pauli wyznaczają dzieci- Olek i Łucja. Są bezkompromisowi i zjedzą tylko to na co mają ochotę. Pieczone warzywa na przekąskę. – Jest szybka w przygotowaniu i składająca się z prostych lecz dobrych jakościowo składników. Każdy półprodukt jest analizowany przeze mnie jeszcze w sklepie pod kątem składu. Polecam wszystkim czytać składy naszych żywieniowych zakupów – o swojej kuchni mówi Paula.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
Poprzedni

Wspólnie w Lądku zebrane zostało aż 39 459,93 zł

Następny

O Biblii ciekawie opowiadał

Zobacz także

Jak w gotowaniu uczeń przerósł mistrza
Kulinaria Słupeckie

Jak w gotowaniu uczeń przerósł mistrza

2025-05-25
1.1k
Czasem konieczność w kuchni wychodzi na zdrowie
Kulinaria Słupeckie

Czasem konieczność w kuchni wychodzi na zdrowie

2025-05-25
294
Wiosna. To, co daje nam ogród
Kulinaria Słupeckie

Wiosna. To, co daje nam ogród

2025-05-14
339
„Karmić ludzi to zaszczyt, przyjemność i oznaka zaufania!”
Kulinaria Słupeckie

„Karmić ludzi to zaszczyt, przyjemność i oznaka zaufania!”

2025-04-24
480
Finałowy grad bramek
Sport

Finałowy grad bramek

2025-06-21
125
Trwają Gminne Zawody Pożarnicze w Gółkowie
Wokół nas

Trwają Gminne Zawody Pożarnicze w Gółkowie

2025-06-21
516
„Ta sprawa nie daje mi spać”. Senator znowu w obronie Sosnowskiego
Ważne

„Ta sprawa nie daje mi spać”. Senator znowu w obronie Sosnowskiego

2025-06-20
1.1k
Akcja na jeziorze. 6 osób w wodzie
Na sygnale

Akcja na jeziorze. 6 osób w wodzie

2025-06-20
1.1k
Woźniak trenerem Górnika
Sport

Woźniak trenerem Górnika

2025-06-20
138
Ligowy sezon dobiega końca. W Strzałkowie pobiegną w dobrym kierunku
Sport

Ligowy sezon dobiega końca. W Strzałkowie pobiegną w dobrym kierunku

2025-06-20
58

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ogłoszenia promowane > dodaj <

Bus Niemcy , Luksemburg -Duże Busy, bez przesiadek

Bus Niemcy , Luksemburg -Duże Busy, bez przesiadek

przez Dorota Rosadowska
2025-06-10
0
0

Zatrudznię kierowcę C+E

przez Dorota Rosadowska
2025-06-10
0
0

REKLAMA

Kurier Słupecki

Dodatek budowlany
kurier słupecki
Dodatek medyczny

Komentarze

  • Leed - Food trucki promenadzie? „Sprzeczne z koncepcją autora projektu”
  • Anonim - Food trucki promenadzie? „Sprzeczne z koncepcją autora projektu”
  • Człowiek z X - Food trucki promenadzie? „Sprzeczne z koncepcją autora projektu”
  • anonim - Hotel zwolniony z podatku? Burmistrz zajął stanowisko
  • anonim - Powiat dotuje parafie. Pieniądze na dwa zabytki
  • Fabian - Hotel zwolniony z podatku? Burmistrz zajął stanowisko
  • Obiektywny - Hotel zwolniony z podatku? Burmistrz zajął stanowisko
  • Obiektywny - Powiat dotuje parafie. Pieniądze na dwa zabytki
  • Dominik - Powiat dotuje parafie. Pieniądze na dwa zabytki
  • Romario - Food trucki promenadzie? „Sprzeczne z koncepcją autora projektu”
REKLAMA

Następny
O Biblii ciekawie opowiadał

O Biblii ciekawie opowiadał

  • Strona główna
  • Ogłoszenia drobne
    • Przeglądaj ogłoszenia
    • Dodaj ogłoszenie
  • Reklama
    • Tygodnik Kurier Słupecki
    • Portal slupca.pl
    • Logo do pobrania
  • O nas
  • Regulamin
  • Kontakt

© 2021 Graffi Studio Kurier Słupecki

Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • Strona główna
  • Ogłoszenia drobne
    • Przeglądaj ogłoszenia
    • Dodaj ogłoszenie
  • Reklama
    • Tygodnik Kurier Słupecki
    • Portal slupca.pl
    • Logo do pobrania
  • Logowanie
  • Zarejestruj

© 2021 Graffi Studio Kurier Słupecki

Witaj!

Zaloguj się do swojego konta

Zapomniałeś hasła? Zarejestruj

Utwórz nowe konto!

Uzupełnij formularz, aby się zarejestrować

Wszystkie pola wymagane Zaloguj

Odzyskaj hasło

Proszę podać nazwę użytkownika lub email, aby odzyskać hasło.

Zaloguj
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • Strona główna
  • Ogłoszenia drobne
    • Przeglądaj ogłoszenia
    • Dodaj ogłoszenie
  • Reklama
    • Tygodnik Kurier Słupecki
    • Portal slupca.pl
    • Logo do pobrania
  • Logowanie
  • Zarejestruj

© 2021 Graffi Studio Kurier Słupecki