W kuchni Kariny Gielicz
O tym, co gotuje swoim najbliższym, o ulubionych smakach i inspiracjach tym razem opowie Karina Gielicz z Zagórowa.
Jest kobietą, która życiowych wyzwań się nie boi. Zapytana o hobby tu zdecydowanie mówi o sporcie we wszystkich możliwych postaciach. Z kolei swoje nawyki żywieniowe zmieniła po chorobie nowotworowej (ostrej białaczce szpikowej), na którą zachorowała 4 lata temu. Wtedy była walka i o życie i o zdrowie. – Po prostu zdecydowałam wtedy, że zmienię dietę tak, by zdrowo się odżywiać – dodaje.
Wcześniej prowadziła typową polską kuchnię, zaczynając od przygotowywania schabowych czy naleśników. Później przyszedł czas na zmiany. – Dla mnie najważniejsze jest, by w kuchni zdrowo gotować, jeść dużo białka, mało tłuszczu i dużo, dużo warzyw. Dlatego obecnie moimi ulubionymi potrawami są sałatki pod wszelkimi postaciami. W kuchni najczęściej inspiruję się internetowymi przepisami. Tam jest ich ogrom, w zależności od tego na co się nastawiamy, co chcemy na talerzu. Lubię oczywiście mięsne dania też, trochę słodyczy na talerzu również, ale to wszystko musi być odpowiednio zbilansowane i dostarczane organizmowi w odpowiednich ilościach, ale jak dodałam wcześniej, głównym składnikiem naszej rodzinnej kuchni są warzywa – prawdziwa skarbnica witamin – mówi Karina.
Gotuje też sezonowo. Jeśli jest lato, korzysta z tego, co daje ta pora roku. Jedną z potraw przez nią przygotowywaną są smakowite placki cukiniowe, przede wszystkim są pożywne, co jak podkreśla też jest ważne z codziennej diecie. .
Często podróżuje, i jak twierdzi, wówczas oddaje się również kulinarnym inspiracjom z różnych regionów. – Lubię nowości na talerzu, a takie wyjazdy dają mi w pewnym stopniu możliwość – dodaje.
Szybkie letnie ciasto
Składniki:
– 330g jogurtu naturalnego 2% ,
– 3 jaja,
– 200g cukru,
– 100g masła 82%,
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
– duża szczypta soli,
– 400g mąki pszennej tortowej,
– 200g rabarbaru
Kruszonka:
– 50g zimnego masła
– 50g mąki pszennej
– 30g cukru.
Wykonanie: Jogurt i jajka wyjąć wcześniej z lodówki. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy. Wykładamy na blaszkę, na to owoce np rabarbar, a następnie kruszonkę. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach.
Placki cukiniowe
Wykonanie: Na tarce ścieramy jedną małą cukinię na grubych oczkach. Solimy, odstawiamy, by puściła sok. Następnie ścieramy też na grubych oczkach 2 marchewki, wkładamy 2 jajka, pokrojoną pierś z kurczaka, 2 łyżki płatków górskich, 2 łyżki mąki pszennej i przyprawiamy: sól, pieprz, mogą być suszone pomidory, mieszkamy, formujemy kotlety, wykładamy na blaszkę i zapiekamy w piekarniku 25 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
DR.