• O nas
  • Regulamin
  • Kontakt
wtorek, 5 grudnia 2023 10:27
slupca.pl
  • Strona główna
  • Ogłoszenia drobne
    • Przeglądaj ogłoszenia
    • Dodaj ogłoszenie
  • Reklama
    • Tygodnik Kurier Słupecki
    • Portal slupca.pl
    • Logo do pobrania
  • Słupca na żywo
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • Logowanie
  • Zarejestruj
  • Strona główna
  • Ogłoszenia drobne
    • Przeglądaj ogłoszenia
    • Dodaj ogłoszenie
  • Reklama
    • Tygodnik Kurier Słupecki
    • Portal slupca.pl
    • Logo do pobrania
  • Słupca na żywo
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
slupca.pl
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
Home Kulinaria Słupeckie

W jej kuchni nic się nie marnuje

przez Dorota Rosadowska
2023-09-21
w Kulinaria Słupeckie
0 0
A A
0
W jej kuchni nic się nie marnuje
468
OBEJ.
Udostępnij na FacebookuUdostępnij na Twitterze
REKLAMA

W kuchni Ani Szymańskiej

 

O tym co gotuje latem i jak swoją spiżarnię przygotowuje do jesieni i zimy tym razem opowiada Ania Szymańska ze Sługocina.

Ania przyznaje, że uwielbia lato, kiedy idzie się do ogrodu po swoje warzywa czy owoce. I wtedy zaczyna się czas przetworów.

– Tak przygotowuję się na zimę. Robię ogórki kiszone, sałatki różnego rodzaju, buraczki. Owoce też wrzucam do słoików,  a potem jak znalazł można zrobić kompot do obiadu. Nie lubię gotowców. Praktycznie wszystko, co podaję moim domownikom jest przetworzone przeze mnie z owoców i warzyw, które uprawiam całą wiosnę i lato – mówi nam.

Kiedy zbliża się drugi miesiąc wakacji i wczesna jesień spiżarnia Ani zamienia się w prawdziwy zakład przetwórczy. Miejsca w niej czasem brak, ale jak mówi żartobliwie… „byle by nie zabrakło…” – Robię przeciery z pomidorów, kiszoną kapustę też robię. Moje ulubione zaprawy jesienne to mirabelki w syropie. To owoce, o których wiele osób zapomniało, a szkoda, bo same w sobie są pyszne, a przetwory z nich jeszcze lepsze. Są idealne do ciasta, drożdżówek, na kompot. Buraczki też są moje ulubione. Buraczki tarte to pyszny dodatek do obiadu. Kolejnym moim ulubionym owocem późnego lata są jagody. I tutaj również fantazja kulinarna może się otworzyć na wiele sposobów. Ja uważam, że jednym z nich są jagodzianki. Sekret dobrego ciasta na drożdżowe z tym owocem  to przede wszystkim dobre, świeże drożdże i wyrobienie tego ciasta – tłumaczy Ania.

Czym jest dla niej  jesień? To przede wszystkim cukinia i słynne leczo z jej dodatkiem. – Jeszcze trochę zaczną się grzyby. Uwielbiam spacery po lesie i zbieranie grzybów. A wtedy robię grzyby w occie, albo grzyby sosie śmietanowym. Jesień w kuchni to przetwórstwo warzyw i owoców. Jeśli się chce to zawsze jest tutaj co robić. Kiedy skończą się  wyprawy na grzyby, kilka tygodni później pojawia się uwielbiana przeze mnie dynia, którą wykorzystuję z kolei na dekoracje albo na zupę  oraz dżem. To,  co daje mi ogród przetwarzam na przetwory albo wykorzystuje do obiadu, czy na śniadanie albo na kolację. Nic tutaj się nie marnuje – powiedziała z uśmiechem kończąc.

Puszyste ciasto maślankowe z owocami sezonowymi (np. maliny i borówki)

SKŁADNIKI SUCHE:

– 3 szklanki mąki pszennej

– 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

– 1 szklanka cukru

– 1 op. cukru wanilinowego.

SKŁADNIKI MOKRE:

– 1 szklanka maślanki

– 1/2 szklanki oleju roślinnego

– 3 jajka.

KRUSZONKA:

– 1 szklanka mąki pszennej

– 2/3 szklanki cukru

– 100 g masła (zimnego),

– ORAZ 2 szklanki sezonowych owoców (np. malin, borówek, truskawek, jagód, wiśni)cukier puder.

Wykonanie: Maślankę i jajka wyjąć wcześniej z lodówki i ocieplić w temp. pokojowej. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. W jednej misce dokładnie wymieszać łyżką suche składniki: przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy. Odstawić. W drugiej misce wymieszać trzepaczką rózgową mokre składniki: maślankę, olej oraz jajka. W kolejnej misce umieścić składniki kruszonki: mąkę, cukier oraz pokrojone na małe kawałeczki masło. Rozcierać palcami składniki łącząc masło z mąką i cukrem, aż powstaną drobne okruszki ciasta. Do mokrych składników wsypać suche i krótko oraz wolno wymieszać łyżką, tylko do połączenia się składników. Wyłożyć do formy, na wierzch wyłożyć owoce i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 50 minut do suchego patyczka. Nie otwierać piekarnika przed upływem 45 minut, chyba, że ciasto pieczemy w znacznie większej formie, wówczas może być gotowe trochę wcześniej.

Gołąbki wegetariańskie

Składniki: marchewka, seler, por, pietruszka korzeń, według własnego uznania. Cebulkę, paprykę i pieczarki pokroić w kostkę i podsmażyć. Warzywa starte na tarce. Dodałam ugotowany ryż, jajko i wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku. Zawinąć . Nie ma podanej gramatury robiłam według własnego uznania, w zależności ile osób i ile chcemy zrobić.

 

Jagodzianki z kruszonką

Składniki:

ciasto drożdżowe:

– 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant

– 125 ml mleka

– 250 g mąki pszennej

– szczypta soli

– 80 g drobnego cukru

– 1 jajko

– 70 g masła.

ORAZ: 1 szklanka jagód, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 żółtko + 2 łyżki mleka.

KRUSZONKA: 4 łyżki mąki pszennej, 20 g zimnego masła, 1 łyżka cukru pudru, opcjonalnie – lukier.

Przygotować rozczyn: do miski wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Wlać ciepłe (nie gorące!) mleko i dokładnie wymieszać. Zostawić w ciepłym miejscu na ok. 25 minut, do kilkukrotnego powiększenia objętości (jeśli tak się nie stanie to proces przygotowania rozczynu trzeba powtórzyć od nowa).Do misy (najlepiej miksera planetarnego) przesiać mąkę, dodać szczyptę soli oraz cukier. Wymieszać, zrobić wgłębienie w środku i wlać w nie urośnięty rozczyn. Większą łyżką zagarniać mąkę do środka mieszając ją z rozczynem. Po chwili dodać jajko i dalej mieszać zagarniając mąkę. Wymieszaną wstępnie masę wyrabiać dalej hakiem miksera (lub dłońmi) przez ok. 10 minut. Po tym czasie – ciągle wyrabiając – dodać partiami stopione i przestudzone masło. Wyrabiać jeszcze ok. 5 minut. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 – 2 godziny. W tym czasie powinno ok. dwukrotnie powiększyć objętość. Przygotować kruszonkę: mąkę wsypać do miski, dodać drobno posiekane zimne masło i rozcierać palcami aż powstaną drobne okruszki, następnie połączyć składniki w jednolite ciasto. Jagody opłukać i dokładnie osuszyć. Wymieszać z mąką ziemniaczaną. Wyrośnięte ciasto wybrać z misy, wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i chwilę powyrabiać pozbywając się pęcherzy powietrza. Podzielić na 10 równych części. Z każdej formować owalny placuszek o grubości ok. 1 cm, nakładać łyżkę jagód i dokładnie zlepiać brzegi ciasta. Układać (z zachowaniem kilku cm odstępu) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić na ok. 25 minut do kolejnego wyrośnięcia. Wierzch wyrośniętych drożdżówek posmarować za pomocą pędzelka żółtkiem rozmieszanym z 2 łyżkami mleka i posypać rozdrobnioną w palcach kruszonką. Piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C (grzanie góra – dół bez termoobiegu). Można polać lukrem.

 

 

DR.
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
Poprzedni

Przyjdź na badania

Następny

MDK zaprasza na KONCERT UCZESTNIKÓW Warsztatów Wokalnych „Pokaż się – Masz głos!”

Zobacz także

Pierniczki początkiem świąt
Kulinaria Słupeckie

Pierniczki początkiem świąt

2023-11-28
237
Grzyby to najlepsze dobrodziejstwa jesieni
Kulinaria Słupeckie

Grzyby to najlepsze dobrodziejstwa jesieni

2023-11-22
237
Jesień w kuchni… Trochę z gór, trochę ze Śląska
Kulinaria Słupeckie

Jesień w kuchni… Trochę z gór, trochę ze Śląska

2023-11-22
202
Zdrowa kuchnia to poprawa komfortu swojego życia
Kulinaria Słupeckie

Zdrowa kuchnia to poprawa komfortu swojego życia

2023-10-25
388
Następny
MDK zaprasza na KONCERT UCZESTNIKÓW Warsztatów Wokalnych „Pokaż się – Masz głos!”

MDK zaprasza na KONCERT UCZESTNIKÓW Warsztatów Wokalnych „Pokaż się - Masz głos!”

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Kurier Słupecki

REKLAMA

Komentarze

  • Anonim - Wrócił temat budowy parkingu przy Biedronce
  • Anonim - Wrócił temat budowy parkingu przy Biedronce
  • serw - Oddział ginekologiczno-położniczy zaprasza. Zobacz film
  • Rolnik - Pyrzyk debiutuje na sejmowej mównicy. Zabrał głos ws. Pegasusa
  • Kazik - Wrócił temat budowy parkingu przy Biedronce
  • Anonim - Pyrzyk debiutuje na sejmowej mównicy. Zabrał głos ws. Pegasusa
  • Emilia - W Słupcy widać już kąpielisko
  • Rozsądny - Wrócił temat budowy parkingu przy Biedronce
  • Anonim - Czy fotel burmistrza jest wygodny?
  • Stachu - Czy fotel burmistrza jest wygodny?
REKLAMA

© 2021 Graffi Studio Kurier Słupecki

Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • Strona główna
  • Ogłoszenia drobne
    • Przeglądaj ogłoszenia
    • Dodaj ogłoszenie
  • Reklama
    • Tygodnik Kurier Słupecki
    • Portal slupca.pl
    • Logo do pobrania
  • Słupca na żywo
  • Logowanie
  • Zarejestruj
  • Koszyk

© 2021 Graffi Studio Kurier Słupecki

Witaj!

Zaloguj się do swojego konta

Zapomniałeś hasła? Zarejestruj

Utwórz nowe konto!

Uzupełnij formularz, aby się zarejestrować

Wszystkie pola wymagane Zaloguj

Odzyskaj hasło

Proszę podać nazwę użytkownika lub email, aby odzyskać hasło.

Zaloguj
Jesteś pewien, że chcesz odblokować ten post?
Pozostało do odblokowania : 0
Jesteś pewien, że chcesz anulować subskrybcję?