W kuchni Kasi Matuszak
O smakach lata zamkniętych na zimę, o tym, co i jak przygotować na smakowite posiłki zimą, czyli o tajemnicach domowych spiżarni tym razem opowiada strażak z zamiłowania – Kasia Matuszak z Zagórowa.
Kasia lubi czas spędzać w kuchni. A lato to jej ulubiona pora roku na gotowanie, bo jak mówi wtedy każda potrawa warzywna czy warzywno-owocowa czy owocowa ma w sobie najwięcej witamin, a przecież trzeba korzystać z dobrodziejstw ogrodu, które funduje nam natura. Latem Kasia bazuje na świeżych owocach i warzywach w kuchni. Kalafior, fasolka, młode ziemniaki, pomidory, malinki borówki, śliwki… – Wszystko to kupuję na naszym targu od lokalnych sprzedawców, wtedy wiem że jem zdrowo. Uwielbiam potrawy letnie takie jak leczo, fasolkę i często pojawia się też u mnie bób na stole. Te zapachy podczas gotowania to czysta poezja – mówi nam podczas spotkania.
Lato, jak wiemy, wszystkim kojarzy się również z zaprawami, jej również. – Zawsze z mamą robimy różnego rodzaju przetwory. To taka nasza domowa tradycja. Najczęściej robimy ogórki kiszone, małosolne i sałatki, powidła. Myślę że wiele osób lubi ogórki małosolne. Ja z pewnością należę do nich. Można je jeść same, na kanapki czy w tradycyjnej sałatce z pomidorem i cebulką. Od dziecka pamiętam jak mama z babcią robiły różnego rodzaju przetwory z tego, co urosło w ogrodzie. Wiśnie, dżemy z porzeczek i agrestu, ogórki. Pamiętam jak byłam mała jak pomagałam drylować wiśnie i zawsze byłam cala w soku. Ot, takie moje małe wspomnienie z dzieciństwa, które kojarzy się właśnie z latem. Z biegiem czasu ja zaczęłam pomagać mamie. A potem przyszedł czas, że sama wykonuję je w swojej kuchni. Czy zaprawy są czasochłonne? Może i tak, ale warto ten czas poświęcić, żeby lato przenieść na dłużej – powiedziała kończąc.
Ogórki chili
Słoiki przygotować jak do ogórków konserwowych czyli do słoików wsypać gorczycę, ząbek czosnku, liść laurowy, pieprz, koper Do tak przygotowanych słoików wkładamy ogórki pokrojone w słupki do każdego słoika wsypujemy przyprawę chili (pieprz cayenne mielony) niecałe pół łyżeczki na słoik (400ml). Zaprawę przygotowujemy jak do ogórków konserwowych:
– 7 szklanek wody,
– 1 1/4 szklanki octu,
– 4 łyżeczki cukru,
– 2 łyżeczki soli.
Zagotować Przelać do słoików i następnie słoiki zagotować.
Sałatka z ogórków w ketchupie
Składniki:
– 2 kg ogórków (pokrojonych w plastry),
– 3 cebule (pokrojone w piórka)- zasypać łyżką soli i zostawić na około 2 godziny.
Zalewa:
– 1/2 szklanki octu,
– 1/2 szklanki cukru,
– 1/2 szklanki oleju,
– 1 koncentrat pomidorowy,
– 1 ketchup pikantny.
Gotować około 10 minut Gotową zaprawę przelać do ogórków, wymieszać i przełożyć do słoików. Słoiki zagotować.