REKLAMA
  • O nas
  • Regulamin
  • Kontakt
piątek, 29 września 2023 01:16
slupca.pl
  • Strona główna
  • Ogłoszenia drobne
    • Przeglądaj ogłoszenia
    • Dodaj ogłoszenie
  • Reklama
    • Tygodnik Kurier Słupecki
    • Portal slupca.pl
    • Logo do pobrania
  • Słupca na żywo
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • Logowanie
  • Zarejestruj
  • Strona główna
  • Ogłoszenia drobne
    • Przeglądaj ogłoszenia
    • Dodaj ogłoszenie
  • Reklama
    • Tygodnik Kurier Słupecki
    • Portal slupca.pl
    • Logo do pobrania
  • Słupca na żywo
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
slupca.pl
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
Home Kulinaria Słupeckie

„Warto ten czas poświęcić, żeby lato przenieść na dłużej…”

przez Dorota Rosadowska
2023-09-14
w Kulinaria Słupeckie
0 0
A A
0
„Warto ten czas poświęcić, żeby lato przenieść na dłużej…”
317
OBEJ.
Udostępnij na FacebookuUdostępnij na Twitterze

W kuchni Kasi Matuszak

 

O smakach lata zamkniętych na zimę, o tym, co i jak przygotować na smakowite posiłki zimą, czyli o tajemnicach domowych spiżarni tym razem opowiada strażak z zamiłowania – Kasia Matuszak z Zagórowa.

Kasia lubi czas spędzać w kuchni. A lato to jej ulubiona pora roku na gotowanie, bo jak mówi wtedy każda potrawa warzywna czy warzywno-owocowa czy owocowa ma w sobie najwięcej witamin, a przecież trzeba korzystać z dobrodziejstw  ogrodu, które funduje  nam natura. Latem Kasia bazuje na świeżych owocach i warzywach w kuchni. Kalafior, fasolka, młode ziemniaki, pomidory, malinki borówki, śliwki…  – Wszystko to  kupuję na naszym targu od lokalnych sprzedawców, wtedy wiem że jem zdrowo. Uwielbiam potrawy letnie takie jak leczo, fasolkę i często pojawia się też u mnie bób na stole. Te zapachy podczas gotowania to czysta poezja – mówi nam podczas spotkania.

Lato, jak wiemy,  wszystkim kojarzy się również z zaprawami,  jej również.  – Zawsze z mamą robimy różnego rodzaju przetwory. To taka nasza domowa tradycja.  Najczęściej robimy ogórki kiszone, małosolne i sałatki, powidła. Myślę że wiele osób lubi ogórki małosolne. Ja z pewnością należę do nich. Można je jeść same, na kanapki czy w tradycyjnej sałatce z pomidorem i cebulką. Od dziecka pamiętam jak mama z babcią robiły różnego rodzaju przetwory z tego,  co urosło w ogrodzie. Wiśnie, dżemy z porzeczek i agrestu, ogórki. Pamiętam jak byłam mała jak pomagałam  drylować wiśnie i zawsze byłam cala w soku. Ot, takie moje małe wspomnienie z dzieciństwa, które kojarzy się właśnie z latem.  Z biegiem czasu ja zaczęłam pomagać mamie. A potem przyszedł czas, że sama wykonuję je w swojej kuchni. Czy  zaprawy są czasochłonne? Może i tak, ale warto ten czas poświęcić, żeby lato przenieść na dłużej – powiedziała kończąc.

Ogórki chili

Słoiki przygotować jak do ogórków konserwowych czyli do słoików wsypać gorczycę, ząbek czosnku, liść laurowy, pieprz, koper Do tak przygotowanych słoików wkładamy ogórki pokrojone w słupki do każdego słoika wsypujemy przyprawę chili (pieprz cayenne mielony) niecałe pół łyżeczki na słoik (400ml). Zaprawę przygotowujemy jak do ogórków konserwowych:

– 7 szklanek wody,

– 1 1/4 szklanki octu,

– 4 łyżeczki cukru,

– 2 łyżeczki soli.

Zagotować Przelać do słoików  i następnie słoiki zagotować.

 

Sałatka z ogórków w ketchupie

Składniki:

– 2 kg ogórków (pokrojonych w plastry),

– 3 cebule (pokrojone w piórka)-  zasypać łyżką soli i zostawić na około 2 godziny.

Zalewa:

– 1/2 szklanki octu,

– 1/2 szklanki cukru,

– 1/2 szklanki oleju,

– 1 koncentrat pomidorowy,

– 1 ketchup pikantny.

Gotować około 10 minut Gotową zaprawę przelać do ogórków, wymieszać i przełożyć do słoików. Słoiki zagotować.

DR.
REKLAMA
REKLAMA
Poprzedni

„Dzień bez makramy jest dniem straconym…”

Następny

Sabina Wyderkiewicz

Zobacz także

Gołąbki bez skrzydełek, ale z brzuszkami w środku
Kulinaria Słupeckie

Gołąbki bez skrzydełek, ale z brzuszkami w środku

2023-09-23
205
W jej kuchni nic się nie marnuje
Kulinaria Słupeckie

W jej kuchni nic się nie marnuje

2023-09-21
319
Dla chcącego nic trudnego, czyli o kuchni zawodowego kierowcy
Kulinaria Słupeckie

Dla chcącego nic trudnego, czyli o kuchni zawodowego kierowcy

2023-08-31
409
Kierowca z pasją do gotowania
Kulinaria Słupeckie

Kierowca z pasją do gotowania

2023-08-30
1.3k
Następny
Stanisława Stojek

Sabina Wyderkiewicz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

REKLAMA
REKLAMA

Kurier Słupecki

REKLAMA

Komentarze

  • Ilona - Będzie ścieżka do Piotrowic. Budowa jeszcze w tym roku
  • Hmmm - Rolnik przed sądem. Chodzi o dopłaty
  • Xxx - Będzie ścieżka do Piotrowic. Budowa jeszcze w tym roku
  • foksiu - Będzie ścieżka do Piotrowic. Budowa jeszcze w tym roku
  • Or - Maraton remontowy w powiecie. Które drogi będą następne?
  • Anonim - To ważna sprawa dla mieszkańców i środowiska
  • genius_loci - Mocny przekaz w kościele. Na mszy była telewizja
  • Anonim - Mocny przekaz w kościele. Na mszy była telewizja
  • Aureliusz - Mocny przekaz w kościele. Na mszy była telewizja
  • Anonim - Mocny przekaz w kościele. Na mszy była telewizja
REKLAMA

© 2021 Graffi Studio Kurier Słupecki

Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • Strona główna
  • Ogłoszenia drobne
    • Przeglądaj ogłoszenia
    • Dodaj ogłoszenie
  • Reklama
    • Tygodnik Kurier Słupecki
    • Portal slupca.pl
    • Logo do pobrania
  • Słupca na żywo
  • Logowanie
  • Zarejestruj
  • Koszyk

© 2021 Graffi Studio Kurier Słupecki

Witaj!

Zaloguj się do swojego konta

Zapomniałeś hasła? Zarejestruj

Utwórz nowe konto!

Uzupełnij formularz, aby się zarejestrować

Wszystkie pola wymagane Zaloguj

Odzyskaj hasło

Proszę podać nazwę użytkownika lub email, aby odzyskać hasło.

Zaloguj
Jesteś pewien, że chcesz odblokować ten post?
Pozostało do odblokowania : 0
Jesteś pewien, że chcesz anulować subskrybcję?