Kulinaria z Emilią Walusiak
Pasją Emilii Walusiak z Trąbczyna od wielu lat są kwiaty. – Będąc jednak panią domu, w pewnym momencie rówież gotowanie staje się twoim przyjemnym zajęciem, a może i hobby… Lubię gotować, a kiedy to, co przygotuję najbliższym im smakuje jeszcze bardziej motywuje mnie to do dalszej pracy – mówi.
Głownie gotuje sama. Jednak mąż pani Emilii – Tadeusz chętnie w tych pracach jej pomaga. – Mąż ma swoje potrawy, które zawsze przygotowuje ze smakiem, a ja swoje. Rzadko korzystam z przepisów kulinarnych. Jestem raczej typem samouka. Kiedy coś mi zasmakuje i ktoś podaje mi na daną potrawę przepis, i tak przygotowuję daną potrawę pod tzw. swój smak – dodaje mieszkanka Trąbczyna.
Nadmienia, że choć w kuchni bardzo lubi przebywać, jej życiową pasją są kwiaty pod wszelką postacią. To z nich komponuje bukiety, stroiki. Nimi przystraja też przygotowane własnoręcznie koszyczki do biżuterii czy kapelusze. – Ta praca niestety jest bardzo czasochłonna. Jednak nie przeszkadza mi to. Kiedy zasiadam do pracy, w ciągu paru godzin tworzę moje nowe dzieło. Wszyscy mówią, że mam dryg do wykonywania tego rodzaju prac. Tak samo jak do kuchni, choć jeśli chodzi o wspomnianą kuchnię, nie wiem czy z takim stwierdzeniem mogę się zgodzić – mówi z uśmiechem pani Emilia.
Jak już wspomnieliśmy, nasza rozmówczyni gotuje pod tzw. swój smak. Są to potrawy tradycyjne – polskie zupy, mięsa, sałatki, czy te nieco zaczerpnięte z kuchni włoskiej, jak domowe spaghetti, które najbardziej smakuje synom pani Emilii. – Mój mąż z kolei jest mistrzem w przygotowywaniu zupy syberyjskiej – z dodatkiem papryczki chilli, cukinii, pomidorów, czosnku, kopru, pietruszki, cebulki, mięsa z piersi kurczaka oraz chudego mięsa wieprzowego, dodając na koniec podsuszaną wędlinę do dekoracji. Ta zupa na stałe zagościła w naszym domu. Pomimo tego, że poprzez papryczkę chilli jest bardzo ostra, wszyscy domownicy zawsze zjadają ją ze smakiem. Obecnie trwa sezon grillowy, więc oprócz grillowanego mięsa często przygotowuję sałatki, które są fantastycznym dodatkiem. Jedną z nich jest warstwowa sałatka z dodatkiem brokuła, pomidora, papryki, rzodkiewki i jajka. Przygotowuję ją od pewnego czasu i zawsze znika cała. Wiosna i lato to wspaniała pora na potrawy sezonowe, jak tego typu sałatki, czy tradycyjny polski obiad składający się z młodych ziemniaczków, posypanym na nich koperku, jajku sadzonym z dodatkiem sałaty ze śmietaną. W tym okresie to mój ulubiony obiad – dodaje pani Emilia.
Swoje szlify kulinarne mieszkanka Trąbczyna zaczynała będąc jeszcze uczennicą szkoły podstawowej. Pewnego dnia postanowiła ubiec piernik, ciasto dla początkującej osoby w kuchni trudne w wykonaniu. Wyszedł znakomicie, a rodzina zjadła go ze smakiem. – To był dość nieswoisty przepis, ponieważ był bez dodatku jajek. Pomimo tego postanowiłam go upiec. To był jeden z moich najlepszych wypieków. Byłam z niego bardzo dumna. Oczywiście, w kuchni zdarzały się również i wpadki, z których sama później się śmiałam. Otóż kiedy mieliśmy w domu remont, chciałam w pośpiechu ugotować jakiś szybki obiad ziemniaczano – mięsny… Problem był tak, że w tym całym pośpiechu do gotowanych ziemniaków nie dolałam wody. Kiedy jednak chciałam to zrobić, było już za późno – śmieje się pan Emilia.
Emilia Walusiak bardzo lubi przygotowywać również rożnego rodzaju mięsa. Jedną z jej najlepszych potraw jest karkówka z sosem majonezowo – ketchupowym. Jest ona szybka w przygotowaniu, a przy tym i bardzo smaczna. – Często ją przygotowuję. To jedno z moich ulubionych dań. Dalej chcę gotować dla domowników i zawsze będę starała się robić to ze smakiem – powiedziała kończąc.
Karkówka z sosem majonezowo – ketchupowym
Składniki:
– plastry karkówki,
– cebula pokrojona w talarki,
– ketchup,
– majonez,
– sól i pieprz do smaku.
Przygotowywanie: Karkówkę doprawiamy solą i pieprzem do smaku, lekko ją rozbijamy. Ułożyć na blaszce. Położyć na niej cebulę pokrojoną w talarki. Majonez połączyć z ketchupem. Polać każdy kawałek mięsa. Piec w piekarniku około godziny w temp. 180 stopni.
Sałatka warstwowa z ketchupem
– 2 mniejsze brukuły – sparzyć w gorącej wodzie, by warzywo nie było twarde,
– 2 papryki sparzone pokrojone w kosteczkę,
– 2 pomidory pokrojone w łódeczki,
– 4 jajka pokrojone w łódeczkę,
– kilka rzodkiewek pokrojonych w plasterki,
– drobno posiekany koper,
– sos koperkowo ziołowy ( z Knorra).
Warzywa w naczyniu kłaść warstwami zaczynając od brokuła, następnie położyć paprykę, polać sosem, potem kłaść kolejne warzywa – pomidory, rzodkiewkę oraz jajka. Na wierzchnią warstwę można położyć kilka kawałków brokuła. Ponownie polać sosem. Smacznego!