W kuchni Pauli Pawłowskiej cz. 2
O tym, co gotuje jesienią, o wykorzystaniu jesiennych warzy i owoców w drugiej części spotkania opowiada Paula Pawłowska ze Słupcy, mama Łucji i Aleksandra.
W kuchni jesienno-zimowej Paula używa przetworów, nad którymi pracowała latem. Ogórki, buraczki, kapusta są dość często jednym z elementów ich rodzinnego obiadu, a naleśniki – tylko z domowym dżemem. – Już nie pamiętam jak smakuje kupny – dodaje.
Do zdrowego prowadzenia kuchnia Paulę zmotywowała chęć zadbania o siebie i o swoje zdrowie, zrzucenie nadprogramowych kilogramów, poprawienie komfortu swojego życia. – Któż zadba o mnie lepiej jeśli nie zrobię tego sama? Prawie codziennie na naszym stole gości owsianka. I nie ukrywam, że jest to jedno z moich ulubionych dań. Dzięki różnorodności owoców i innych dodatków, w które możemy ją wzbogacić sprawia, że choć codziennie smakuje inaczej, to codziennie jest tak samo pyszna i pożywna. Z gruszką i suszoną żurawiną mogłabym jeść każdego dnia, bez względu na porę – tłumaczy słupczanka.
Zapytana o autorskie przepisy odpowiada, że ich nie ma, ale te, z których korzysta modyfikuje poprzez dodawanie ulubionych ziół czy poprzez zmianę dodatków. – Ze względu na insulinooporność, na którą cierpiałam wcześniej (zmiana nawyków żywieniowych skutecznie pomogła mi zwalczyć ten problem) poszukuję przepisów na dania z niskim indeksem glikemicznym. W tym pomaga mi zarówno moja Pani dietetyk, z którą współpracuję od dwóch lat i która nauczyła mnie tego wszystkiego jak i nie ukrywam, internet, który jest nieskończoną kopalnią wiedzy i inspiracji – mówi kończąc.
Nocny pudding chia
Składniki:
– 4 łyżki nasion chia
– 1op skyru malinowego
– 50ml mleka
– 200g winogrona
– 2 łyżeczki siemienia lnianego.
Wykonanie: Skyr, mleko oraz chia wymieszać, dodać winogrono, posypać lnem. Wstawić na noc do lodówki
Ekspresowa zupa dyniowa z indykiem
Składniki:
– 250ml bulionu
– 1łyżka oliwy
– 2 ząbki czosnku
– 180g fileta z indyka
– 200g dyni
– 15g pestek dyni
-sól, pieprz do smaku.
Wykonanie: W garnku na oliwie podsmażyć czosnek, dodać indyka, zalać bulionem i gotować do miękkości mięsa. Mięso wyciągnąć, dodać dynię. Po ugotowaniu dyni całość zmiksować, dodać mięsko. Podawać z makaronem, grzankami lub groszkiem, posypać pestkami dyni.
Makaron z pesto
Składniki:
– 1 filet z kurczaka
– pesto bazyliowe 2 łyżki
– Olej rzepakowy 1 łyżka
– 200g cukinii
– 80g makaronu pełnoziarnistego
– 40g suszonych pomidorów w oleju.
Wykonanie: Mięso pokroić w kostkę, wymieszać z pesto, odstawić na chwilę, następnie usmażyć na patelni. Podlać odrobiną wody, dodać z pokrojoną w kostkę cukinię oraz suszone pomidory, dusić do miękkości składników i odparowania wody. Całość wymieszać z makaronem ugotowanym all dente.
Dopiero raczkuję w kuchni, a od teściowej dostałam kohersena i to w nim gotuję obiady. Praca zdalna ma swoje plusy, wczoraj robiłam gulasz drobiowy z jabłkami, a dzisiaj planują upiec moją pierwszą pizzę, może coś z tego będzie