• O nas
  • Regulamin
  • Kontakt
wtorek, 13 maja 2025 12:04
slupca.pl
dodaj ogłoszenie drobne
  • Strona główna
  • Ogłoszenia drobne
    • Przeglądaj ogłoszenia
    • Dodaj ogłoszenie
  • Reklama
    • Tygodnik Kurier Słupecki
    • Portal slupca.pl
    • Logo do pobrania
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • Logowanie
  • Zarejestruj
  • Strona główna
  • Ogłoszenia drobne
    • Przeglądaj ogłoszenia
    • Dodaj ogłoszenie
  • Reklama
    • Tygodnik Kurier Słupecki
    • Portal slupca.pl
    • Logo do pobrania
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
slupca.pl
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
Home Kulinaria Słupeckie

Po tym jak wymówisz Palanyca, poznasz Ukraińca

przez Admin1
2022-04-08
w Kulinaria Słupeckie, Premium
0 0
A A
0
Po tym jak wymówisz Palanyca, poznasz Ukraińca
375
OBEJ.
Udostępnij na FacebookuUdostępnij na Twitterze

Trochę o ukraińskiej tradycji gotowania, spełnieniu w kuchni i inspiracjach opowiadają Iryna i Tetiana ze Słupcy. Jak już wspomnieliśmy w pierwszej części, nasze kolejne bohaterki są kuzynkami.  Iryna w Słupcy mieszka kilkanaście lat. Przyjechała do Polski na studia, tutaj poznała swojego przyszłego męża. Z powodu wojny do naszego miasteczka przybyła też Tetiana z córeczką.

Teraz dołączył do niej mąż. Wynajęli mieszkanie i zaczynają wszystko od nowa. Cieszy się, że tutaj otrzymała tyle sympatii i życzliwości. Tutaj też chce rozwijać swoją pasję kulinarną.  – Właśnie z moim początkiem w Słupcy wiąże się dość śmieszna historia, bowiem po kilku dniach pobytu tutaj chciałam odwdzięczyć się jednej osobie za pomoc piekąc jej torta. Nie wiem dlaczego, pierwszy raz w życiu wyszedł zakalec. Przecierałam wręcz oczy ze zdziwienia, wyjęłam go trochę w nerwach z piekarnika i zastanawiałam się, gdzie popełniłam błąd. W tym momencie do mojego nieudanego wypieku podbiegła córeczka, odłamując spory kawałek. Pocieszyła mnie mówiąc… „Mamusiu pieczesz najlepsze torty na całym świecie…” I jak tu dalej nie piec-  śmieje się Tetiana.

Zapytane o ukraińską tradycję w gotowaniu wspominały oczywiście o pierogach, krokietach, ale także o ukraińskim chlebie, szczególnie znanym na wioskach, gdzie wypiekany jest w specjalnie do tego przeznaczonych piecach. I tutaj pojawia się tamtejsze przysłowie, że prawdziwego Ukraińca poznasz po tym, jak wymawia słowo „Palanyca” (tłum: chleb). Niby proste słowo, jednak prawidłowo umieją wymówić je rodowici Ukraińcy. Ukraińcy twierdzą, że po tym, jak wypowiadane jest ono, można stwierdzić, czy rozmówca jest „natywnym użytkownikiem języka”. W czasie wojny na Ukrainie jego nazwa stała się jednym z szyboletów, a więc słowem, które pozwala odróżnić swojego od wroga. – To właśnie teraz chleba wypieka się tam najwięcej. Na wioskach ludzie, jak moja mama,  którzy mają  jeszcze zapasy pieką go i  następnie przekazują do punktów wojskowych. Wypieka je codziennie, by jak najwięcej przekazać ich tym, którzy w tym czasie bardzo go potrzebują – tłumaczy Tetiana.

Tłumaczą, że tradycyjną ukraińską potrawą jest również słonina, która nosi wdzięczną nazwę  Sało. Jest to zazwyczaj przystawka, która stanowi dodatek do wielu dań. Tradycja jedzenia tej przekąski sięga wielu wieków wstecz.  – Ukraina była ojczyzną pszenicy, rolników, tam, gdzie zawsze pracowało się dużo i ciężko na roli.  I właśnie dlatego niektóre potrawy jak sało musiały być treściwe i kaloryczne. Zasoloną słoninę zamykało się w słoikach i następnie  podawało z ziemniakami pieczonymi lub gotowanymi w mundurkach z dodatkiem ogórka i cebuli. Dla każdego Ukraińca – to nie jest po prostu słowo, to nie jest tylko produkt … to jest coś więcej. W tym unikalnym, białym i tłustym produkcie, kryje się tradycja ukraińskiej wsi, ukraińskiej kuchni, ukraińskich przysmaków … jest to element życia tamtejszych mieszkańców. Wielu utożsamia „słoninę ukraińską” jako symbol narodowy. To jest klucz do tradycyjnych potraw.  Bogate w tłuszcz, jak „artyleria” daje nam i naszej kuchni moc i posmak – dodają kończąc.

Smakowity sernik

Składniki:

-12 herbatników,

– 1 kg sera z wiaderka President,

– 6 jajek,

– 2 budynie śmietankowe,

– 1 cukier wanilinowy,

– 3/4 szklanki oleju,

– 1,5 szklanki mleka w proszku,

– 1,5 szklanki zimnego mleka,

– sok z 1/2 cytryny,

– 3/4 szklanki cukru.

Wykonanie:  Do miski wykładamy ser z wiaderka, dodajemy żółtka, budynie śmietankowe, cukier wanilinowy, całość mieszamy do połączenia składników. Następnie wlewamy olej, dodajemy mleko w proszku i sok z cytryny, mieszamy. Gotową masę odstawiamy na bok. Białka ubijamy na sztywno z 3/4 szklanki cukru. Kiedy białka będą już odpowiednio szkliste ciągle ubijając dodajemy stopniowo na zmianę masę serową oraz mleko. Ubijamy do połączenia składników. Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszce ciasno układamy herbatniki. Na herbatnikach rozprowadzamy masę serową. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy przez 60 minut. Sernik studzimy w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach.

Krokiety ukraińskie

Składniki: Naleśniki: 3 jaja, 0,5 l mleka(100 ml podgrzewamy),1,5 skl mąki, łyżeczka soli i cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia (to właśnie sekret od kuzynki Iryny, a jeszcze to, że ciasto ma być rzadkie jak woda).  Farsz: podsmażamy cebulkę na oleju dosłownie 10 kropel, wrzucamy cieniutko pokrojone pieczarki, damy wystygnąć W garnku gotujemy uda albo czwiartkę z kurczaka, często dodaje też i pierś, z solą, list laurowy, ziele angielskie, jedną cebulę,po wystygnięciu rozbieramy, kroimy w kostkę.  Ścieramy na tarce ser gouda na grubych oczkach, łączymy składniki i nakładamy na naleśniki, dzięki temu, że jest tam ser i cebulka,  to jest aromatyczne i soczyste,a kurczak daje sytość. Po podgrzewaniu dostaniemy normalnie posiłek,do tego pasują surowe warzywa,surówki  i  też ketchup. Podgrzać można w piekarniku,na grillu i patelni z dwóch stron.

Smacznego!

DR.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
Poprzedni

„To dzięki Wam Tymek będzie żył. Jesteście wspaniali, dziękujemy!”

Następny

Gmina sprzeda ponad 25 hektarów ziemi

Zobacz także

„Karmić ludzi to zaszczyt, przyjemność i oznaka zaufania!”
Kulinaria Słupeckie

„Karmić ludzi to zaszczyt, przyjemność i oznaka zaufania!”

2025-04-24
385
„W kuchni nie można sobie niczego odmawiać, ważne żeby to było rozsądne”
Kulinaria Słupeckie

„W kuchni nie można sobie niczego odmawiać, ważne żeby to było rozsądne”

2025-03-06
658
„Kuchnia na warsztat”. Nowe miejsce na mapie Słupcy
Kulinaria Słupeckie

„Kuchnia na warsztat”. Nowe miejsce na mapie Słupcy

2025-02-26
0
Kuchnię staram się traktować z miłością
Kulinaria Słupeckie

Kuchnię staram się traktować z miłością

2025-02-24
643
Następny
Gmina sprzeda ponad 25 hektarów ziemi

Gmina sprzeda ponad 25 hektarów ziemi

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ogłoszenia promowane > dodaj <

Volkswagen golf

przez Admin1
2025-05-07
0
0

Usługi ogólnobudowlane, minikoparką

przez Admin1
2025-04-29
0
0

Sprzedam Kurki nioski młode

Sprzedam Kurki nioski młode

przez Admin1
2025-04-29
0
0

Sprzedam gospodarstwo rolne – Kowalewo Sołectwo

przez Admin1
2025-04-23
0
0

REKLAMA

Kurier Słupecki

Dodatek budowlany
Dodatek medyczny
kurier słupecki
REKLAMA

Komentarze

  • Jakub - 22 chętnych do pracy w straży. Komenda przyjmie dwóch
  • Marcin - W nowej piosence Strumyk śpiewa o Polsce. „Jestem przerażony”
  • Subiektywny - W nowej piosence Strumyk śpiewa o Polsce. „Jestem przerażony”
  • Jurek - 22 chętnych do pracy w straży. Komenda przyjmie dwóch
  • urzędnik - Prokuratura: To nie była agitacja. Dochodzenia nie będzie
  • Ali - Prokuratura: To nie była agitacja. Dochodzenia nie będzie
  • Obserwator - Największa inwestycja w historii miasta się opóźni
  • @ - Rodzice ósmoklasistów: Nie rozumiemy tej decyzji
  • Mieszkaniec - Największa inwestycja w historii miasta się opóźni
  • JS - W Lądku o korzyściach jazdy na rowerze
REKLAMA
  • Strona główna
  • Ogłoszenia drobne
    • Przeglądaj ogłoszenia
    • Dodaj ogłoszenie
  • Reklama
    • Tygodnik Kurier Słupecki
    • Portal slupca.pl
    • Logo do pobrania
  • O nas
  • Regulamin
  • Kontakt

© 2021 Graffi Studio Kurier Słupecki

Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • Strona główna
  • Ogłoszenia drobne
    • Przeglądaj ogłoszenia
    • Dodaj ogłoszenie
  • Reklama
    • Tygodnik Kurier Słupecki
    • Portal slupca.pl
    • Logo do pobrania
  • Logowanie
  • Zarejestruj

© 2021 Graffi Studio Kurier Słupecki

Witaj!

Zaloguj się do swojego konta

Zapomniałeś hasła? Zarejestruj

Utwórz nowe konto!

Uzupełnij formularz, aby się zarejestrować

Wszystkie pola wymagane Zaloguj

Odzyskaj hasło

Proszę podać nazwę użytkownika lub email, aby odzyskać hasło.

Zaloguj
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • Strona główna
  • Ogłoszenia drobne
    • Przeglądaj ogłoszenia
    • Dodaj ogłoszenie
  • Reklama
    • Tygodnik Kurier Słupecki
    • Portal slupca.pl
    • Logo do pobrania
  • Logowanie
  • Zarejestruj

© 2021 Graffi Studio Kurier Słupecki