W trakcie odbywanych obok Hotelu Moran najważniejszych, specjalistycznych zawodów wędkarskich w Polsce „Szczupak Cup Moran 2021”, odbył się konkurs kulinarny „Sielawa Moran Cup”. Konkurs organizowany był przez Hotel Moran, pod patronatem wójta gminy Powidz Jakuba Gwita, z myślą o kołach gospodyń wiejskich. W rywalizacji wzięło udział sześć kół. Pierwsze miejsce i lodówkę za najlepszą potrawę z sielawy wygrały panie z KGW w Orchowie w składzie: Halina Hadrich, Teresa Wojtasińska, Urszula Gajewska, Melania Jakubowska i Dorota Horbińska.
– Przygotowałyśmy sielawę w zalewie octowej z dodatkiem goździka według mojego sprawdzonego starego przepisu. Choć rzadko używany, bo sielawy u nas mało, to się mało robi. Myślę, że akcent tego goździka zaważył na zwycięstwie, choć jury oceniało i smak, i to w jaki sposób podana jest potrawa. Tylko jedna nagroda była do zdobycia, więc radość jest nie do opisania – mówi Halina Hadrich, przewodnicząca KGW Orchowo. Sielawę orchowskiemu kołu dostarczył radny i sołtys Osówca Ryszard Szczepański.
Oprócz konkursu odbył się swoisty piknik z KGW, podczas którego można było skosztować przepysznych wyrobów i dań przygotowanych przez koła z rejonu Powiatu Słupeckiego oraz gminy Witkowo. – Miałyśmy na stoisku różne prace, rękodzieła, tradycyjne potrawy własnej produkcji, jak kluchy z pyrów z kapustą i ze skwarkami, bigos cygański, chleb z ogórkiem i ze smalcem oraz wypieki, sernik, rogaliki – podkreśla Halina Hadrich.