Popularny kucharz na antenie programu Kuchnia+ promuje produkty wyprodukowane przez Spółdzielnię Mleczarską Udziałowców w Strzałkowie. 28 marca na antenie Kuchnia + wystartował nowy program kulinarny Tomasza Jakubiaka pt. Jakubiak rozgryza Polskę. Znany i lubiany kucharz przedstawia w nim swoje autorskie pomysły na wariacje dotyczące klasycznych dań kuchni polskiej. W niedzielę, 4 kwietnia, w jednym z odcinków Jakubiak tłumaczył jak zrobić żur bez zakwasu i zabielać zupę śmietanką tak, by się nie zwarzyła. Użył do tego pysznych mlecznych wyrobów ze Spółdzielni Mleczarskiej Udziałowców w Strzałkowie.
– Pulpety już gotowe, wywar też już gotowy, no ale trzeba czymś żur zabielić. Oczywiście najlepsza będzie polska, słodka śmietana. Ale trzeba czymś jeszcze żur zakwasić. No i tutaj taki mój patencik. Nie będę używał zakwasu na żur, tylko soku z kiszonych ogórków, które wlewam do miski i dodaję do niego sporą ilość śmietany. Trzeba też czymś zagęścić zupę. W związku z tym, teraz do tego dosypuję mąki. Bardzo ważne, żeby tą mąkę konkretnie rozprowadzić. Nie może być grud, bo inaczej się zrobią po prostu śmietankowo-ogórkowe kluski. Moją miksturę muszę przelać do garnka. W tym momencie pewnie większość z was się denerwuje, że to wszystko zaraz się zwarzy i zupa będzie niekorzystnie wyglądała. Nie, dodając dobrą, polską słodką śmietanę, nie ma możliwości, żeby się zwarzyła – mówił popularny kucharz w trakcie odcinka, który powstał we współpracy z SMU Strzałkowo.
Ja też bardzo lubię śmietankę ze Strzałkowa i nikt mi się nie pyta.
Mogę się podzielić wrażeniami
Nie możemy się doczekać.